Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“ | Diena.lt

KAUNE NUGRIAUDĖJUSI „PER_KŪNIJA“ KITĄMET IŠAUGS Į „AUDRĄ“

  • 8

Liepos 2–4 d. Kauną užliejo vienas didžiųjų „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginių – bendrakūrystės festivalis „Per_kūnija“. Šių metų festivalio programa siūlė platų spektrą – daugiau nei 30 renginių – nuo diskusijų iki rytinių sporto užsiėmimų, nuo tatuiruočių dirbtuvių iki naktinės tapybos nuo dizainerių darbų pristatymų iki LRT „Opus“ laidų ir muzikinių programų ar naktinių šokių kovų ir ekskursijų.

Tačiau, svarbiausias pasiekimas – per 20 jaunuolių, turėjusių išskirtinę galimybę ir atsakomybę sukurti ir koordinuoti šio festivalio programos dalis.

„Svarbiausia festivalio tematinė linija – bendrakūrystė ir identitetas. Man svarbu, kad identitetas čia nėra matomas siaurąja prasme, kaip individualaus žmogaus asmenybė, tačiau festivalis kreipė dėmesį ne tik į asmeninį, tačiau ir į bendruomenės bei miesto identitetą. Toks temos platumas labai žavi ir traukia,“ – pasakojo festivalio koordinatorė Greta Vainauskaitė.

Susidomėjimas viršijo lūkesčius

Vienas didžiausią susidomėjimą sulaukusių festivalio renginių – projekto „KOMODA“ madų šou „Pamatai“. Viešojoje miesto erdvėje buvo pristatytos šešių jaunųjų dizainerių kolekcijos. Kadangi visuomenės susidomėjimas viršijo lūkesčius, tai paskatino organizatorius galvoti apie didesnius mados renginius, kurie būtų atviri visiems.

Festivalyje netrūko pokalbių apie identitetą – jie netilo viešoje diskusijų erdvėje: Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybės nariai kalbino pašnekovus apie meilę savo kūnui, savirealizaciją, asociacija „Lietuvos skeptiškas jaunimas“ siūlė mokytis kvapų kalbos bei pasakojo apie skeptiko identitetą, vyko aktuali diskusija „Su laiku“. Ar pavyks sukurti LGBT+ draugišką kultūrą?“

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Atvėrė netipines Kauno erdves

LRT „Opus“ kvietė gyvai stebėti jaunimo publikai skirtas laidų transliacijas ir klausyti kviestinių atlikėjų netipinėse erdvėse: prie Nacionalinio Kauno dramos teatro ir Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje. Vytauto Didžiojo Karo muziejus iki pat vidurnakčio kvietė aplankyti J. Vaitkūtės parodą „Pradžios taškas“. Ekspoziciją nakties metu aplankė beveik 200 žmonių – tokiu rezultatu itin džiaugiasi muziejaus administracija.

Socialinis projektas „Randai“ A. Žmuidzinavičiaus muziejaus kiemelyje pakvietė žmones jaukiam pokalbiui apie emocinius ir fizinius randus bei dirbtuves, kurių metu molis buvo pasitelktas kaip medžiaga išreikšti savo emocijas. Apie jausmus ir pojūčius buvo galima išgirsti „Kauno iššūkio“ alumnų projekto „Puota“ organizuojamame pirmojo Zino „Pojūčiai“ pristatyme bei jų rengiamame poezijos Open mic‘e su Domu Raibiu ir Loro Parquette koncerte.

Kauno menininkų namai supažindino su dešimtojo dešimtmečio Kauno reiveriais ir jų pasilinksminimų erdvėmis naktinėje ekskursijoje. „Kaunas 2022“ programos „Kauno iššūkis“ projektas „Žaidžiam Kauną?!“ pristatė ir kvietė išbandyti pačių jaunuolių kurtą stalo žaidimą, įkvėptą Kauno ir jo gyventojų.

„Tempo“ erdvėje vyko daug skirtingų naktinių veiklų – pasiteisinęs vėlyvas laikas bei įdomus ir įtraukiantis turinys – video žaidimo efektų kūrimas, naktiniai pokalbiai, orientacinės ir naktinė tapyba kartu su menininke Raimonda Kielaite – sulaukė didelio susidomėjimo. Nuo saulėlydžio iki saulėtekio lankytojams buvo atvira „Tempo“ nakties kavinė.

Vidurnaktį Vienybės aikštėje įvyko „GAMERS“ šokių studijos organizuotos gatvės šokių kovos „Gamers night battle“. Šokių kovų išsiilgę šokėjai neturėjo galimybės varžytis beveik metus, tad aikštelėje jautėsi ypač pozityvi energija. Įvykis sulaukė ir gausesnio lankytojų susidomėjimo.

Žada daugiau renginių nei metuose dienų

Šių metų festivalis „Per_kūnija“ toliau augs ir kitąmet, Europos kultūros sostinės titulo metais taps šiuolaikinio miesto festivaliu „Audra“. Bendrakūrystės festivalis yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ didysis programos „Kylantis Kaunas“ įvykis. „Kaunas 2022“ komanda kartu su 80 partnerių organizacijų jau baigia rengti 2022-ųjų metų programą Kauno ir Kauno rajono svečiams.

Ji išsamiai bus pristatyta jau šį rugsėjį. Europos kultūros sostinės metais renginių bus daugiau nei metuose yra dienų: daugiau kaip 40 festivalių, per 60 parodų, daugiau kaip 250 scenos meno renginių, iš kurių daugiau nei 50 premjerų, daugiau nei 250 koncertų. Visi jie – atviri visų Lietuvos ir Europos piliečių nuomonėms, diskusijoms, saviraiškai.

GALERIJA

  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
  • Kaune nugriaudėjusi „Per_kūnija“ kitąmet išaugs į „Audrą“
A. Aleksandravičiaus ir M. Plepio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

nino

Niekaip nesuprantu kodel visi pavadinimai ne lietuviski .,ar tai jau nera valstybines kalbos.

Kaunas be is@rypeliu!

Susirinko keletas niekur nepritapusiu nelaimeliu ir dar keletas pazystamu atejo is gailescio ""tipo palaikyti"'. Eikit vaikai darbo ieskoti o ne savo subines atkisineti. Profisionai raskeviciai sitoje sritije sviesmeciu toliau uz jus nuejas. Jis profas. Nepavysite kad ir kaip subine plesysit.

Vaje

Neduok dieve, iš perkūnijos į audrą....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS