Kaune – paroda: pristatomi Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai | Diena.lt

KAUNE – PARODA: PRISTATOMI VASARIO 16-OSIOS AKTO SIGNATARŲ AUTOGRAFAI

  • 9

Nuo vasario 16 d. Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune bus eksponuojama paroda „Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijoje“. Paroda bus eksponuojama tuo pačiu metu kaip ir Vasario 16-osios Nutarimo originalas. Joje pristatomi septyniolikos Signatarų autentiški autografai ant įvairių laikotarpių dokumentų.

„Didelė garbė ir įsipareigojimas rengti parodą vietoje, kurioje tuo pat metu eksponuojamas ir Vasario 16-osios Akto originalas. Tikiu, kad tai praturtins mūsų žinias apie iškiliąsias mūsų tautos asmenybes – Signatarus“, – teigia europarlamentaras prof. L. Mažylis.

„Ši mano sukaupta kolekcija atspindi įvairialypes Signatarų asmenybes, visai nežinomas ar mažiau pažįstamas jų biografijos detales, – parengtą parodą pristato Europos Parlamento (EP) narys prof. L. Mažylis. – Tai tikrai unikali proga geriau pažinti tuos, kurių ryžto ir diplomatinio išmanumo dėka 1918 m. buvo atkurta Lietuvos valstybė.“

„Du Vasario 16-osios Nutarimo signatarai, Aleksandras Stulginskis ir Antanas Smetona, vėliau tapę pirmaisiais Lietuvos Respublikos prezidentais, – ar viską taip smulkiai žinome apie jų biografijas, profesinį ir asmeninį gyvenimą? – pastebi prof. L. Mažylis. – Parodoje pristatomi dokumentai, kurie atskleis spalvingas ir ryškias šių ir kitų signatarų gyvenimo detales. Pavyzdžiui, kiek lietuvių žino, kad 1935 m. A. Smetona išleido kalbų ir raštų rinkinį „Pasakyta parašyta“? O štai A. Stulginskio autografai yra iš jo ankstyvesnio gyvenimo etapo, studentavimo.“

Tai ypač svarbu šiandieninių geopolitinių iššūkių kontekste, kai į kitų valstybių teritorijas, laisvę ar suverenitetą vėl kėsinamasi.

Prof. L. Mažylis dirbdamas EP taip pat neapleidžia ir istorinės atminties temų. Vasario 16-oji tarp jų užima reikšmingą vietą. „Kovo pabaigoje aš ir visa Lietuva minėsime pirmąjį – penkmečio – jubiliejų, kai 2017 m. kovo 29 d. Vokietijos diplomatiniame archyve radau 1918 m. Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Nutarimo originalą lietuvių ir vokiečių kalbomis. Nuo to laiko tapau savotišku Vasario 16-osios ir Lietuvos Tarybos veiklos ambasadoriumi“, – pastebi politikas. Nutarimo atsiradimas Berlyne paskatino toliau gilintis į Signatarų asmenybes, veiklą įvairiais jų gyvenimo laikotarpiais. O pirmieji autografai asmeninėje prof. L. Mažylio kolekcijoje atsirado kur kas anksčiau, dar 2015 m. juos aptikus šeimos archyve.

„Manau, ši paroda prisidės prie istorinės atminties išsaugojimo. Tai ypač svarbu šiandieninių geopolitinių iššūkių kontekste, kai į kitų valstybių teritorijas, laisvę ar suverenitetą vėl kėsinamasi. Turime vertinti laisvę, kurią išsikovojome, ir išsaugoti vertybes, kuriomis vadovavosi Akto Signatarai“, – akcentuoja prof. L. Mažylis. Pasak jo, paroda taip pat yra puiki proga išreikšti pagarbą Kaunui, kuris šiemet yra Europos kultūros sostinė, o tarpukariu buvo laikinoji sostinė. „Negalime to pamiršti – būtent Kaune buvo įgyvendinta laisvos ir nepriklausomos valstybės idėja, įvardinta Vasario 16-osios Akte. Tad džiugu, kad Akto originalas eksponuojamas būtent šiame mieste“, – istorinę Kauno reikšmę pristato L. Mažylis.

Paroda atvira visiems. Iki kovo 11 d. jos lankymas – nemokamas. Vėliau – su muziejaus bilietu.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

pažanga .........

...... paroda net iki kovo 11 d. nemokama

As

Gera “ darbeli” radai

>>>As \\\\\.../////

Visi ožiniai subinlaižiai "darbeliu" nesiskundžia.Bet tai laikina,uodo gyvenimas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS