Kaune – šokio mono spektaklio pasaulinė premjera | Diena.lt

KAUNE – ŠOKIO MONO SPEKTAKLIO PASAULINĖ PREMJERA

  • 0

Šį ketvirtadienį POST galerijoj įvyks Phil Von šokio projekto “Human, lost and found” pasaulinė premjera.

Kauno miestas turės unikalią galimybę susipažinti su pasaulinėmis šiuolaikinio šokio tendencijomis ir patirti profesionalaus menininko kūrybą.

Daugiau nei 30 metų Ph. Von, bendradarbiaudamas su daugybei tarptautinių šokių, teatro ar baleto kompanijų, kuria ir atlieka (kuria muziką, scenografiją ir choreografiją, dainuoja ir šoka) individualius projektus, savo meninę kalbą pritaikydamas prie įvairiausios stilistikos meno kūrinių raiškios.

Ph. Von yra gerai žinomas ir atpažįstamas iš jo sukurto „post-electro-flamenko“ stiliaus bei technikos, kurią jis plėtoja teatro muzikos projektu „Von Magnet". Projektas pelnė solidžią reputacija netradicinės muzikos scenose Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, o paskui išplito ir kitur Europoje.

P. Von kūrybinė amplitudė plati: jis šoka ir tradicinį flamenką, ir tradicinius rytietiškus šokius (pažymėtini bendri projektai su sufijų muzikantais Maroke ir Turkijoje).

2015 m. jis įkūrė elektroninį-etninės muzikos duetą "Meta Meat", atliekantį muziką, parašytą įvairiems tautiniams ir gentiniams instrumentams, sujungdamas jį su flamenko šokiu bei balso atlikimu.

Ph. Von sukūrė daug elektroninių garso takelių įvairiems šokio ir teatro projektams bei „Von Magnet" projekto rėmuose išleido daugiau kaip dešimt įrašų.

Po trijų metų meninės rezidencijos „Château Ephémère“ Paryžiuje jis persikėlė į Vilnių ir nuo 2017 m. dirba kartu su choreografe Sakurako jos vadovaujamoje VšĮ „Okarukas" kaip įvairių meninių projektų bendraautorius ir kompozitorius.

Įprastinis flamenko apjungia tradicinį ispanų liaudies bei Ispanijos romų paveldą (muziką, dainavimą ir šokį), tačiau menininkas P. Von remiasi jo moderniąja versija, kurią plėtojo garsūs šios technikos novatoriai: Paco de Lucia, Antonio Gades, Enrique Morente, Camaron de la Isla, Andres Marin, Israel Galvan. Jų darbuose derinamas flamenko šokis ir rytietiška muzika, elektronine muzika bei scenos menu.

Vėliausiame savo solo projekte Ph. Von rengia „post-electro-flamenko" kūrinį, kuriame apjungs įvairias savo praktikas ir daugiau nei 30 metų scenos patirties. 2018 m. rugsėjį Vilniaus „Loftas Fest" Ph. Von parodė savo rengiamo darbo „Žmogus, prarastas ir atrastas" ekskizą, kuris susilaukė didelio susidomėjimo ir ekspertų įvertinimo.

„Žmogus, prarastas ir atrastas" yra muzikos ir šokio lydinys. Scenoje matomi tik parduotuvės vežimėlis, kėdė ir dėžė (Ph.  Von sukurtas muzikos instrumentas su apmlifikuojančiais mikrofonais), ant kurios atliekamas flamenko šokis.

Vyresnio amžiaus vyriškis, dirbantis ofise grįžtantis iš prekybos centro, netikėtai sustoja ir susimąsto apie savo gyvenimo kryžkelę. Prisiminęs praeities nesėkmes ir užvaldytas emocijų, jis nusprendžia nesitaikstyti su likimu. Kaip lynu vaikštantis akrobatas jis bando išlaikyti pusiausvyrą tarp jo savo keistos kilmės, praeities klaidų ir naujojo pasaulio iššūkių. Jis šaukiasi dieviškojo prado, bet kartu ir kovoja su savimi. Jis vienu metu ir piktas, ir pažeidžiamas, ir bando pabėgti nuo melancholijos, niūrių minčių, ir nusimetęs savo seną odą, sulaukti metamorfozės.

Darbo naratyvas – poetiniai trumpi haiku stiliaus sakiniai, tariami ispaniškai, prancūziškai ir angliškai, sinchroniškai verčiami į lietuvių kalbą ir rodomi scenoje projekcijų pagalba, siekiant išryškinti „Kante Jondo“ („Giesmių giesmės") emocijas.

„Zapateado" trepsėjimas, kurio metu sujungiami ir klasikiniai, ir individualūs, Ph. Von atrasti žingsniai, naudojami momento dramatiškumui pabrėžti. Vienatvė, pyktis, neviltis, džiaugsmas ir palaima bus išreiškiami akustiniu būdu elektroninės muzikos fone.

Ph. Von suprojektuotas muzikinis instrumentas „štampavimo dėžė“ sustiprinta trepsinčių pėdų garsą, suteikia šokiui papildomos energijos ir perkelia į šokį šaltos ir sinchronizuotos miesto erdvės garsus.

Personažo transformacija, atskleidžiama per dainavimą, judesius, kostiumus ir šviesų kaitą, suteikia kūriniui nuoširdumo, tarsi žiūrovas mato ne suvadintą, o čia ir dabar išgyvenamą momentą. Kūrinys turėtų papasakoti apie žmogų, kuris bando iš savo vidaus išsikasti kelią į išorinį pasaulį.

Projektu bus siekiama pristatyti neįprastą ir asmenišką darbą, subrandintą po 33 įvairialypės sceninės patirties ir muzikos kūrybos metų.

Sujungiant performanso meną, šokį, muziką ir teatrą bus pasiekta ypatingos, profesionaliai nugludintos raiškos, kurią gali atlikti menininkas, pasiekęs savo karjeros brandą.

Kas: Phil Von “Human, lost and found”

Kur: POST galerija. Laisvės al. 51 A. Kaunas

Kada: Vasario 28 (ketvirtadienis) 19 val.

GALERIJA

  • Kaune – šokio mono spektaklio pasaulinė premjera
  • Kaune – šokio mono spektaklio pasaulinė premjera
  • Kaune – šokio mono spektaklio pasaulinė premjera
  • Kaune – šokio mono spektaklio pasaulinė premjera
  • Kaune – šokio mono spektaklio pasaulinė premjera
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS