Kaune susiburs kanklių muzikos žinovai | Diena.lt

KAUNE SUSIBURS KANKLIŲ MUZIKOS ŽINOVAI

  • 0

Netrukus Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje (L.Zamenhofo g. 4) vyks festivalis "Kanklės mano rankose". Renginys skirtas lietuvių kankliavimo tradicijos sklaidai, šiuolaikinei jos raiškai ir kitų šalių styginiams, kanklėms giminingiems muzikos instrumentams.

Kovo 9–14 d. jau penktą kartą vyksiančio festivalio metu siekiama pristatyti įvairias etnografinių regionų ir kitų šalių muzikavimo tradicijas, daug dėmesio skiriama tradicinės muzikos šiuolaikinei raiškai, profesionalumui, atlikimo kokybei. Festivalyje dalyvauja liaudies muzikantai ir profesionalūs atlikėjai, pristatomi muzikos instrumentų meistrai.

Per ketverius festivalio metus susiformavo renginių pobūdis ir žiūrovų ratas. Į festivalį susirenka kanklių muzikos mėgėjai ne tik iš Kauno, bet ir iš visos Lietuvos, nes čia galima ne tik pasiklausyti muzikos, bet ir pabendrauti, aptarti aktualias temas.

Festivalyje daug dėmesio skiriama šiuolaikinei tradicinės muzikos raiškai. Kviečiami dalyvauti savaip folklorą interpretuojantys atlikėjai ir ansambliai.

Lietuvos kultūros tarybos dėka šių metų festivalis vėl tapo tarptautinis. Jame apsilankys savo šalyse tradicijas puoselėjantys muzikai: latvių kuoklininko Janio Porikio tradiciją tęsiančios Velta Leja ir Dacė Kroģerė papasakos apie savo patirtį, Antonas Kamenskis ir Anastasija Kamenskaja iš Novgorodo pristatys muzikinę archeologiją – muzikos instrumentų rekonstravimą ir gyvosios tradicijos tąsą, kurią puoselėja V.I.Povetkino senosios muzikos centro darbuotojai. Suomijos karelų tradicinę muziką tyrinėjanti muzikė ir pedagogė Arja Kastinen papasakos apie senąsias karelų kanteles ir atliks joms būdingą improvizacinę muziką, kuri skamba neįtikėtinai šiuolaikiškai.

Kaip ir kasmet, festivalyje dalyvauja tradicinį kankliavimą pristatantys atlikėjai ir ansambliai: Kauno 1-osios muzikos mokyklos mokiniai, kanklininkas Vilius Marma, Anykščių kultūros centro kanklininkių ansamblis, kaunietės kanklininkės Monika Jurgilaitė ir Silvija Ližaitienė, vėlyvąją aukštaičių skambinimo daugiastygėmis kanklėmis tradiciją tęsiantis ansamblis "Sigutė" iš Panevėžio, taip pat kanklių meistras Jonas Cimnalomskis.

Šiame festivalyje kanklininkų laukia susitikimas su meistru Petru Zigmantu Liutiku, sukūrusiu neįprastas koncertines kankles, o apie šių kanklių atsiradimą papasakos ir specialiai festivaliui parengtą programą atliks Kristina Kuprytė bei jos suburtas ansamblis "Sunny".

Kasmet festivalyje daug dėmesio skiriama šiuolaikinei tradicinės muzikos raiškai. Kviečiami dalyvauti savaip folklorą interpretuojantys atlikėjai ir ansambliai. Šiemet renginyje svečiuosis Gargždų meno mokyklos tradicinių kanklių ansamblis "Gargždelė", kankliuos ir dainuos liaudies dainas Andrius Morkūnas, o tradicinių šokių vakaronėje su elektrinėmis kanklėmis prisijungs Žydrūnas Tamoševičius ir Augustė Tamoševičiūtė, styginių muzikos instrumentų ansamblis "Šilko stygos".

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS