Kaune – V. Šontos albumo „Mokykla – mano namai“ pristatymas | Diena.lt

KAUNE – V. ŠONTOS ALBUMO „MOKYKLA – MANO NAMAI“ PRISTATYMAS

  • 1

Gruodžio 5 d., 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje vyks Virgilijaus Šontos albumo „Mokykla – mano namai“ pristatymas.

Renginyje dalyvaus LFS pirmininkas, leidinio sudarytojas Gintaras Česonis, fotografas Romualdas Požerskis, kuratorius, albumo teksto autorius Adamas Mazuras, leidinio dizainerė Inga Navickaitė.

A. Mazuras leidinio tekste rašo: Šios medžiagos jėga kyla iš esminės negailestingos priešpriešos tarp nekaltos vaikystės ir specialiosios mokyklos realijų. Be to, čia kuo mažiausiai kalbama apie absurdiško „nenormalių” vaikų susidūrimo su „normaliu” totalitarinės valstybės pasauliu išryškinimą. <...> Šiam fotografui svarbiausia yra nauja perspektyva ir žiūrėjimas į pasaulį vaiko akimis.

V.  Šonta buvo vienas svarbiausių savo kartos kūrėjų Lietuvos fotografijos lauke. Kaip ir V. Luckaus, V. Šontos kūryba netilpo į nusistovėjusios Lietuvos fotografijos mokyklos sufomuotus rėmus, išsiskyrė nuolatiniais ieškojimais, išplėtė vietinės fotografijos raišką. Per daugiau nei dvidešimtmetį trukusį kūrybinį laikotarpį autorius sulaukė pripažinimo ne tik vietiniame, bet ir platesniame kontekste – V. Šontos darbai buvo eksponuojami svarbiose Lietuvos, Sovietų Sąjungos, Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos institucijose.

Leidinyje pristatoma serija „Mokykla – mano namai“ buvo sukurta 1980-1983 metais mokyklose-internatuose specialių poreikių turintiems vaikams. Drąsus autoriaus žingsnis viešinti ir nagrinėti visuomenėje nutylimas temas patvirtina V. Šontos kaip talentingo, nepasiduodančio kūrybos suvaržymams menininko poziciją.

Leidinį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

GALERIJA

  •  Kaune – V. Šontos albumo „Mokykla – mano namai“ pristatymas
  •  Kaune – V. Šontos albumo „Mokykla – mano namai“ pristatymas
Virgilijaus Šontos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

niekalas visa tai ir kolaboracija

foto mieninykai buvo ir yra valdzios remiami amatininkai kurie sovietmeciu turejo daugybe privilegiju.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS