Kauniečiai prisimins legendinį prancūzų aktorių | Diena.lt

KAUNIEČIAI PRISIMINS LEGENDINĮ PRANCŪZŲ AKTORIŲ

  • 3

Šiandien „Romuvoje“ jau trečią sezoną pradedantis Kino klasikos klubas kviečia prisiminti legendinį prancūzų teatro ir kino aktorių Gerard'ą Philipe'ą. Jis mirė būdamas vos trisdešimt septynerių, bet paliko daug įsimintinų vaidmenų teatre bei kine.

Prancūzų poetas Louis Aragonas, sužinojęs apie G.Philipe‘o mirtį, parašė: „Visame pasaulyje ši mirtis sukrėtė tuos, kurių galvos sutvertos svajonėms, o širdys – meilei. Visame pasaulyje jaunoji karta suvokė šią mirtį kaip skaudų smūgį jų pačių jaunystei“.

Įgimtas grožis ir talentas leido G. Philipe‘ui atsiskleisti labai anksti. Puikią ateitį jam išpranašavo Marlene Dietrich. Pamačiusi jo suvaidintą Kaligulą Albert‘o Camus pjesėje (jam tada buvo tiki 23-eji), garsioji aktorė pasakė: „Romantizmas teatre – jau praeitis, o kine – ateitis. Jūs, Gerard‘ai, ekrane padarysite tikrus stebuklus“.

Garsios aktorės pranašystė išsipildė. G. Philipe‘as buvo puikus ir nuotykių filmuose („Fanfanas tulpė“), ir Stendalio ekranizacijose („Parmos vienuolynas“, „Raudona ir juoda“, ir kitų žanrų filmuose.

Pirmasis Naujųjų metų „Kino klasikos klubo“ seansas sausio 6 d. primins vieną garsiausių aktoriaus filmų – „Didžiuosius manevrus“ (1955 m., rež. René Clairas). Šaunus karininkas ir pagarsėjęs širdžių ėdikas Armanas de la Vernas duoda žodį savo bendražygiams per trumpą laiką (kol pulkui teks vykti į manevrus) laimėti bet kurios miestelio damos palankumą ir pateikti nenuginčijamus pergalės įrodymus. Burtai lemia, kad šia "auka" turėtų tapti dorovingoji Mari Lujiza Rivjer (Michèle Morgan). Filmas apdovanotas Louis Delluc’o prizu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pritariu

žavus žmogus, nuostabus aktorius, tikras džentelmenas. kažin, kas galėtų šiais laikais lygiuotis į jį?

Viktoras

Puikus buvo aktorius as maciaujo filmus man jau 70

Viktoras

Puikus buvo aktorius as maciaujo filmus man jau 70

SUSIJUSIOS NAUJIENOS