Kaunietės kviečiamos į mados šventę: laukia ir drabužių mainytuvės | Diena.lt

KAUNIETĖS KVIEČIAMOS Į MADOS ŠVENTĘ: LAUKIA IR DRABUŽIŲ MAINYTUVĖS

Lapkričio 22 d. 18 val. kaunietės kviečiamos į Kauno kino centrą „Romuva“, kuriame laukia ne tik drabužių mainytuvės, tvarios mados puoselėtojų įžvalgos apie vyraujančius tvarios mados stereotipus, patarimai, kaip susikurti originalų ir tvarų drabužinės turinį, išvengiant greitosios mados parduotuvių, bet ir naujienos tvarios mados industrijoje.

Patarimai kuriant tvarų drabužinės turinį

Renginyje tvarios mados puoselėtoja ir mylėtoja Augustė Barbora žada ne tik atskleisti paslaptį, kaip pomėgis lankytis „antrų rankų“ rūbų parduotuvėse virto sėkmingu verslu, o jos rastas švarkelis atsidūrė „Netflix“ seriale,  bet ir patarti, kaip susikurti originalų bei tvarų drabužinės turinį, išvengiant greitosios mados parduotuvių.

„Neprisipirk nereikalingų rūbų „kuistukuose“ vien dėl to, kad jie pigūs. Jei dvejoji dėl drabužio, paklausk savęs, ar pirktum jį, jei kainuotų ne 5, o 50 eurų. Tai labai geras filtras, padėsiantis neprisipirkti nereikalingų daiktų“, – vieną patarimą prieš renginį atskleidžia mergina.

„Instagram“ paskyroje Augustė Barbora dalijasi ne tik parduodamais „kuistukų“ radiniais bei linksmais reels’ais, tačiau ir faktais apie mados pramonės žalą mūsų planetai. Pasak jos, pasakoti apie atsakingą vartojimą ir tvarią madą ji panoro pamačiusi milžiniškus tekstilės sąvartynus.

Tekstilės tarša – iškalbinga

Skaičiuojama, kad Europos Sąjungos gyventojai kiekvienais metais išmeta apie 6 milijonus tonų tekstilės gaminių. Didžioji dalis atsiduria mišrių komunalinių atliekų sraute.

„Pasaulyje mados pramonė yra antra labiausiai teršianti pramonė po naftos ir dujų sektoriaus, galime tik įsivaizduoti, kokią didžiulę paramą gali turėti skaitmeninė mada, jei ją vis dažniau pasirinktų mados prekės ženklai. Net Kinijoje, kurioje vietiniai prekių ženklai lėčiau įsisavina naujas technologijas, prasidėjo mados revoliucija šia linkme. Planuojama, kad iki 2024 metų metaversijos pramonė Kinijoje bus įvertinta 8 trilijonais dolerių“, –  teigia viena renginio organizatorių Evelina Petkevičienė, kuri ne vienerius metus dirba su mados prekės ženklais esančiais Europoje bei Kinijoje.

Sprendimas – drabužių mainytuvės

Tai, kad antrinis drabužių panaudojimas yra geriausia šiuo metu esanti alternatyva, siekiant įgyvendinti žiedinės ekonomikos principus ir puoselėti mus supančią aplinką, tvirtina ir drabužių atiduotuvių-mainytuvių platformos kūrėja Karolina Barišauskienė.

„Kelio atgal nėra, sprendimus tvaresnei ateičiai turime priimti jau šiandien, todėl labai smagu, kad Lietuvoje drabužių mainytuvių ir atiduotuvių idėja plečiasi, privačios moterų grupės imasi iniciatyvos ir lyderystės kuriant pokytį tekstilės atliekų mažinimo srityje. Mano patirtis organizuojant tokio pobūdžio renginius sako, kad čia susirenka labai sąmoningos moterys, kurioms didesnis džiaugsmas yra ne gauti drabužį, o rasti savo nenešiojamam drabužiui naują šeimininkę, smagiai bei turiningai praleisti laiką. Labai džiaugiuosi, kad plečiasi bendraminčių ratas“, – tvirtina K. Barišauskienė.

Atnaujinti savo drabužinės kino centro „Romuva“ „Mados šventėje“ bus galima pasitelkiant į pagalbą ilgus metus spintos revizijas atliekančią Agnę Paradnikaitę-Kiverę, kuri negailės patarimų, asmeninių patirčių bei įžvalgų. Artėjant didžiosioms metų šventėms, pats metas peržvelgti savo drabužinės turinį ir atlaisvinti vietos naujiems.

Taisyklės dalyvaujant mainytuvėse

Mainytuvių metu renginio dalyvės turės galimybę atiduoti ir išmainyti savo geros būklės, tačiau nenešiojamus, pabodusius, bet vis dar gerus drabužius, papuošalus bei galanteriją. Daiktai turi būti geros būklės, tvarkingi. Su savimi galima turėti iki 5 daiktų, o visi atsinešti daiktai tampa visų. Neišmainytus daiktus galima bus pasiimti su savimi arba paaukoti.

GALERIJA

  • Karolina Barišauskienė
  • Augustė Barbora
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS