Kauno filharmonijoje – kompozitoriaus E. Balsio gimimo 100-ečio minėjimo koncertas | Diena.lt

KAUNO FILHARMONIJOJE – KOMPOZITORIAUS E. BALSIO GIMIMO 100-EČIO MINĖJIMO KONCERTAS

Penktadienio vakarą Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės dvi žymaus lietuvių kompozitoriaus ir pedagogo Eduardo Balsio (1919–1984) simfoninės kompozicijos jūros tema – „Jūros atspindžiai“ styginių orkestrui ir baleto „Eglė žalčių karalienė“ fragmentas.

Greta jų žiūrovai išgirs ir „Dramatines freskas“, kuriose fortepijono solo partiją atlieka kompozitoriaus anūkė, pianistė Indrė Baikštytė, o smuiku grieš Lietuvos kamerinio orkestro primarijus Džeraldas Bidva.

Koncertas, kuriame skambančių E. Balsio kūrinių dominuojanti tema – jūra, skirtas kompozitoriaus gimimo 100-osioms metinėms paminėti. Kalbėdami apie kūrinius jūros tema, koncerto rengėjai primena, kad šios stichijos didybė kompozitorių E. Balsį įkvėpdavo rašyti muziką, jos įvaizdžiai aptinkami kone visuose žanruose. Tėvų namuose Palangoje kompozitorius daug metų su šeima leisdavo vasaras, čia parašė ir nemažai kūrinių.

Pranešime pabrėžiama, kad pripažinimą ir pagarbą E. Balsys pelnė talentu ir darbu. Rūpestingas pedagogas išugdė kelias kompozitorių kartas, o jo trijų dešimtmečių kūrybos meninė vertė pelnė jam XX amžiaus klasiko titulą.

„Muzika – emocijų menas, todėl prioritetą reikėtų teikti būtent joms“, – ne kartą yra teigęs kompozitorius. Tad emocijas Kauno filharmonijoje vyksiančiame koncerte – muzikos puotoje – dar praturtins, pasak organizatorių, Sergejaus Prokofjevo, Witoldo Lutosławskio ir Benjamino Britteno variacijos, įsiterpiančios tarp Eduardo Balsio spalvingų partitūrų, atstovaujančių jo trečiojo kūrybos periodo viršukalnėms.

Kartu su jau minėtais solistais kūrinius koncerte atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas), diriguos M. Pitrėnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,talentas ir ASMENYBE verta paMINEJIMO...,

trumpas AKCENTELIS KULTUROS ir MENO TEMA... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS