Kauno miesto simfoninis orkestras pristato ypatingą premjerą su garsiu Belgijos klarnetistu | Diena.lt

KAUNO MIESTO SIMFONINIS ORKESTRAS PRISTATO YPATINGĄ PREMJERĄ SU GARSIU BELGIJOS KLARNETISTU

Kauno miesto simfoninis orkestras ir charizmatiškasis dirigentas Vilmantas Kaliūnas vasario 8-osios vakarą Kauno publikai pristatys išskirtinį svečią – vieną garsiausių šių dienų Belgijos klarnetistų Roelandą Hendrikxą.

R. Hendrikxas yra paklausus solistas kviečiamas koncertuoti su garsiausiais Europos orkestrais, didžiulės sėkmės sulaukė jo „Mozarto“ koncertinis turas po Flandriją ir Nyderlandus su Londono filharmonijos simfoniniu orkestru. R. Hendrikxas klarnetą studijavo Liuvene ir Antverpene, po studijų jis tobulinosi meistriškumo kursuose, kuriuos vedė Thea King ir kitos klarneto legendos. R. Hendrikxas daugelį metų buvo pagrindinis Belgijos nacionalinio simfoninio orkestro klarnetas, tačiau 2017 m. pradėjo solinę karjerą. Vis dėlto R. Hendrikxo soliniai pasirodymai su prestižiniais orkestrais neužgožia jo gilios meilės kamerinei muzikai, kurią atlikėjas aktyviai propaguoja su savo paties įkurtu kolektyvu „Roeland Hendrikx Ensemble“.

Roelandas Hendrikxas. Organizatorių nuotr.

„Šio vakaro koncerte klausytojus nudžiuginsime ne tik puikiai pažįstamais klasikos šedevrais, tokiais kaip uvertiūra iš F. Mendelssohn-Bartholdy „Vasarvidžio nakties sapno“ bei F. Schuberto penktoji simfonija, bet kartu su mano bičiuliu, nuostabiu klarnetistu Roelandu Hendrikxu, pristatysime ir ypatingą premjerą – vieno kūrybiškiausių ir garsiausių šių dienų instrumentinės ir vokalinės muzikos aranžuotojų Andreas N. Tarkmanno sukurtą R. Schumanno koncerto smuikui ir orkestrui aranžuotę klarnetui. Tai bus nuostabi patirtis kiekvienam muzikos gurmanui“, – pasakojo koncerto dirigentas Vilmantas Kaliūnas.

Vilmantas Kaliūnas. Organizatorių nuotr.

2010 m. minint Roberto Schumanno jubiliejinius metus A. N. Tarkmannas nusprendė pasinerti į romantiško kompozitoriaus kūrybą ir išleido dvi aranžuotes, kurios pasiūlė gana ypatingą požiūrį į originalius R. Schumanno kūrinius. R. Schumanno koncerto smuikui aranžavimą A. N. Tarkmannas pradėjo svarstymu ar visai kitoks solinis instrumentas gali tikti kūriniui geriau nei smuikas? Jam kilo mintis, kad solinę partiją, kuriai būdingas melodinis jautrumas ir įsiliejimas į orkestrą, daug lengviau ir ryškiau galima pavaizduoti pučiamuoju, o ne styginiu instrumentu. Natūralu, kad tiksliai perrašyti solinę partiją iš esmės kitokiam instrumentui nata į natą buvo neįmanoma, tačiau stebina, kaip Tarkmannas savo puikia aranžuotojo technika sugebėjo paversti koncertą smuikui įtikinamu klarneto koncertu. Ši nauja versija dabar galėtų užpildyti spragą puikiam romantiškam klarneto koncertui pasauliniame klasikos repertuare.

Kas: Koncertas „Klasikos šedevrai su premjera“.

Kur: Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada: 2024 m. vasario 8 d., ketvirtadienį, 18 val.

GALERIJA

  • Kauno miesto simfoninis orkestras pristato ypatingą premjerą su garsiu Belgijos klarnetistu
  • Kauno miesto simfoninis orkestras pristato ypatingą premjerą su garsiu Belgijos klarnetistu
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Beraščiams

Kas ten rašė pranešimą iš Kauno simfoninio - pasimokykite lietuvių kalbos

Iras

Klarnetininku, o ne klarnetistu, beraščiai jūs nelaimingi :D

re

Įdomu bus paklausyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS