Kauno paveikslų galeriją siūloma pavadinti J. Mačiūno vardu | Diena.lt

KAUNO PAVEIKSLŲ GALERIJĄ SIŪLOMA PAVADINTI J. MAČIŪNO VARDU

Vieno iš labiausiai šiuolaikinį meną paveikusių ir pakeitusių lietuvių, Kaune gimusio Fluxus judėjimo krikštatėvio bei iniciatoriaus Jurgio Mačiūno, kuris labiau žinomas pasauliniame kontekste nei „savame kieme“, vardu siūloma pavadinti Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus padalinį – Kauno paveikslų galeriją.

Ši Žaliakalnio papėdėje esanti galerija saugo ir eksponuoja pasaulio lietuvių dailininkų, šiuolaikinių lietuvių dailininkų, J. Mačiūno palikimą, žymių Fluxus menininkų Ay-O ir Takako Saito instaliacijas. Galerija yra lankoma ne tik kaip muziejus, bet ir kaip daugelio įvairių kultūros renginių vieta. Idėjos autoriai primena, kad šiuo metu galerijoje atnaujinamas Fluxus kabinetas, kuriame eksponuojami J. Mačiūno darbai, G.Brecht Fluxus žaidimas, „Actec“ J. Mačiūno akinių detalė ir daugelis kitų, auditorijos dar plačiai neatrastų kūrinių.

Kauno paveikslų galerijos pranešime pažymima, kad mintis pakeisti jos pavadinimą į Jurgio Mačiūno galeriją gimė neatsitiktinai. Apie tokią galimybę tarp menininkų kalbama jau senokai. Atrodo, kad ir pastarųjų metų įvykiai savaime lemia šios Kauno centro dalies vystymąsi - Fluxus – J. Mačiūno linkme: 2017 m. liepą Vytauto prospekte, K. Donelaičio ir Parodos gatvių sankryžoje, netoli Kauno paveikslų galerijos, atidaryta J. Mačiūno aikštė (idėjos autorius – dailininkas Naglis Rytis Baltušnikas). Priešais aikštę, į kurią neįmanoma patekti, į kurią niekas nevažiuoja ir kurioje niekas nevyksta, vaikystėje gyveno ir pats menininkas J. Mačiūnas. Kaip Kauno suvenyras, skirtas UNESCO kūrybinių miestų tinklui, buvo išleista Fluxus BOX (Fluxus dėžutė).

„Esame pastebėję, kad didžioji dalis lankytojų painioja Kauno paveikslų galeriją su Mykolo Žilinsko galerija, esančia visai netoliese. Kauno paveikslų galeriją žmonės atskiria tik išgirdę kavinės „Kultūra“ pavadinimą. Mes, kaip galerija, norėtume garsinti J. Mačiūno vardą. Juk tai - menininkas, davęs pagrindus šiuolaikiniam, moderniam menui, kuriam ir skirta Kauno paveikslų galerija“, – teigia Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorė dr. Ina Pukelytė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

pirmas

atėjusios mostas teatro uždangą nuleidus - nieko nepadarius bent efektingai iškabą pakeis

,

siūlytume pavadinti: uab A. P. ir co. "kelmų galerija"

CD

Neturiu nieko prieš Mačiūną, bet prie ko čia Paveikslų galerija? Kuriam galui? Galerija statyta Žilinsko kolekcijai, tokia istorija. Kauniečiai, nedurniuokim
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS