KAVB kiemelyje – trijų kartų susitikimai | Diena.lt

KAVB KIEMELYJE – TRIJŲ KARTŲ SUSITIKIMAI

  • 0

Kauno apskrities viešoji biblioteka (KAVB) pradeda vasaros renginių sezoną kiemelyje su kūrybos ir meno renginių ciklu „fenoMenas“. Tai susitikimai tarp knygų su menininkais, koncertai, parodos, pokalbiai apie kūrybos procesus, veiksmus, meno madas ir iššūkius.

Pirmame renginyje laukia susitikimas su trimis trijų kartų garso menininkais. Vadinamosios X kartos garso žaidimus pristatys svečias iš Niujorko, slapyvardžiu Pas Musique pasivadinęs Roberto L. Pepperis.

1995 m. pradėtas jo projektas patyrė daugybę eksperimentinių, elektroninių iteracijų. L. Pepperio kūrybai būdingi muzikiniai elektroninės, eksperimentinės muzikos elementai su krautroko muzikos atspalviais. Lietuvoje svečias pristatys garsinių eksperimentų limituoto tiražo kasetę „Unexpected“.

Kitas vakaro dalyvis, jau dvidešimtmetį eksperimentinės muzikos scenoje koncertuojantis garso performanso meistras Armantas Gečiauskas – Arma Agharta, pasirodys su programa „Groja Magas“.

Garso performansų menininkas daugiau nei du dešimtmečius yra itin aktyvus Lietuvos ir užsienio alternatyviosios kultūros scenose. Jis – ne tik žmogus orkestras, bet ir alternatyviosios garso leidybos kompanijos (audiokasečių leidyklos ir parduotuvės) „Tape Kiosk“ įkūrėjas, išskirtinės estetikos atstovas, vadybininkas (menininko interneto svetainėje skelbiamais duomenimis, nuo 2007 m. Arma Agharta atliko daugiau nei 550 performansų skirtinguose žemynuose). Prieš dešimtmetį sukurtoje programoje „Groja Magas“, kuri bus pristatyta KAVB, įvairių tautų muzika susipina su elektronika, objektais, kostiumais.

Vakaro metu naują kasetėje įrašytą garso projektą pristatys jauniausia Z kartos garso tyrinėtoja Ugnė Makselytė, pasivadinusi Davai bėgam.

Eksperimentinės elektroakustinės ir elektroninės muzikos solo jos projekte jungiamas lauko įrašų garso menas, vokalinė improvizacija, sintetinių ir kasetinių tyrinėjimų rezultatai, šokių muzikos elementai.

Renginio metu bus pristatytas kasetės formato albumas „Perception“. Tai garso instaliacijos, sukurtos 2022 m. vasarą, dalis. Naudojant kūno ir aplinkos garsus, siekiama atkreipti dėmesį į žmogaus kasdienių patirčių detales ir jų suvokimo įspūdį. Po pristatymo instaliacija paslaptingai dingo, liko tik įrašai, kurie buvo panaudoti kuriant šį albumą. Jį įrašė garso įrašų kultūrai „home made“ atstovaujanti studija „Right Now“.

Garso meno kūrinius papildys vizualiniai projektai – dvi projekto „Vasaros galerija“ parodos: fotomenininko Justino Stonkaus „Vyrai atsiveria“ ir tapytojo Armino Dastiko-Rock'n'colors „Esu tai, kas nematoma“.

„Fotografuoju nuo 2015 m. Mano kuriamai komercinei ir meninei fotografijai būdingas žmogaus ir gamtos ryšio ieškojimas. Įkvepia Antano Sutkaus fotografijos mokykla ir humanistinės idėjos – fotografuodamas ieškau žmogaus", – sako J. Stonkus.

Parodoje jis sako bandantis suprasti, kas yra vyriškumas. „Atsakymo nutariau ieškoti po ilgą laiką trukusio nerimo. Jau kurį laiką dvejoju: ar tikrai berniukai ir vyrai neverkia, ar vyriškumas yra neatsiejamas nuo tepaluotos garažo kultūros, raumeningo kūno, dalijimosi asmeninėmis seksualinėmis patirtimis vyrų kompanijoje ir perteklinio svaiginimosi?

Šios įžvalgos yra svarbi mano kūrybos dalis. Fotografuodamas save ir kitus ieškau naujų, jautrių vyriškumo formų. Planuoju tęsti vyrų portretų seriją ir pasidalyti jų mintimis apie vyriškumą“, – parodos koncepciją aiškina menininkas

Prisistatydamas A. Dastikas sako nuo vaikystės piešiantis, mokęsis A. Martinaičio dailės mokykloje Kaune. „Londone užsiėmiau labdaringa veikla ir mokiau kūrybos suaugusiuosius, turinčius psichikos negalią. Turiu labai daug hobių, vienas jų – eilių rašymas (parašiau apie 1 000). Esu tobulos linijos šalininkas, patinka ne tik grafika, bet ir „linksmi“ dizainai“, – sako jis. A. Dastikas teigia kurdamas bandantis suvokti ne tik tai, ko reikia žmogui, bet ir tai, koks tas žmogus, kokie jo troškimai, mėgstamos spalvos. „Daug analizuoju, filtruoju ir tik paskui ieškau formos. Niekada nežinau, koks bus paveikslas. Procesas padiktuoja“, – pasakoja menininkas.


Kas? Renginių ciklas „fenoMenas“.

Kur? KAVB kiemelyje (K. Donelaičio g. 8, įėjimas į kiemelį iš Lydos g.)

Kada? Birželio 7 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS