Kelionė po literatūros galaktikas: Kaune vyko „Aklas pasimatymas su knyga“ | Diena.lt

KELIONĖ PO LITERATŪROS GALAKTIKAS: KAUNE VYKO „AKLAS PASIMATYMAS SU KNYGA“

  • 0

Literatūra ir knygos pasitraukti iš žmonių gyvenimo dar tikrai nesiruošia – tai įrodė per Kauno literatūros savaitę gegužės 13 d. vykęs „Aklas pasimatymas su knyga“. Jau trečius metus iš eilės Kauno apskrities viešosios bibliotekos organizuotame renginyje šiemet apsilankė per 2 tūkst. knygos mylėtojų.

Dažniausiai knygas renkamės pagal autorių, viršelį, rekomendacijas, atsiliepimus, reklamas, kritikų ar literatūros apžvalgininkų įvertinimus. Ieškome sau priimtinų temų, mėgstamų žanrų. Tačiau taip prarandame galimybę nustebti ir atrasti ypatingą knygą, kurios paprastai nebūtume paėmę į rankas. Galbūt knyga, į kurią įprastai nė nepažvelgtume, slepia didžiausius atradimus mūsų gyvenime?

Tokių minčių vedami netradicinio dalijimosi knygomis formato propaguotojai siūlo rinktis skaitinius ne pagal viršelį, nežinant ne tik jo autoriaus, pavadinimo, bet ir žanro. Vietoje reklamos – knygą jau perskaičiusių nepažįstamųjų užrašyta, su ja susijusi istorija ar intriguojanti asmeninė žinutė. Tokiems knygnešiams šis literatūrinis žaidimas suteikia galimybę pateikti kūrinį kitu rakursu, tapti potencialiu slaptu sielos draugu, dovanojančiu kažkam būtent tą knygą ir emociją, kurios šiuo metu jam trūksta.

Galima sakyti, kad perkeltine prasme kiekvienas iš mūsų gyvename tam tikroje planetoje su savitu kraštovaizdžiu, žmonėmis, tradicijomis.

Supakavę į laikraštį, žurnalą, vyniojamąjį popierių ar kitą medžiagą, maskuojančią viršelį ir pavadinimą, trumpai aprašę su knyga susijusią savo asmeninę istoriją, jausmus, ar patikusią citatą šie knygnešiai nešė jas renginio organizatoriams.

Šeštadienį Studentų skvere Kauno apskrities viešoji biblioteka pakvietė į simbolinę kelionę po kosmosą ieškoti naujų kosminių stočių, planetų ir dar neatrastų galaktikų.

Jaukią bibliotekos vyresniosios metodininkės Alos Volkovos sukurtą kosminę erdvę puošė VšĮ Palaimintojo Jurgio Matulaičio Montesori mokyklos mokinių pagamintos Saulės sistemos planetos, o jos centre – didelė nepažinta planeta. Taip metaforiškai susietas žmogaus gyvenimas su knygomis.

„Galima sakyti, kad perkeltine prasme kiekvienas iš mūsų gyvename tam tikroje planetoje su savitu kraštovaizdžiu, žmonėmis, tradicijomis, – pastebėjo bibliotekos viešųjų ryšių specialistė Edita Majauskaitė. – Vaikystėje mūsų pasaulėžiūrą ir vertybes stipriai formuoja tėvai, artimi žmonės ir mus supanti aplinka, o augdami mokomės, tobulėjame ir kasdien nustebiname save naujais atradimais. Išmokus skaityti literatūra tampa vienu iš būdų, leidžiančių plėsti akiratį, pažinti naujas šalis neišvykstant iš namų, suprasti kitokius žmones nei mes, o kartu sužinoti daugiau ir apie save. Todėl kiekviena perskaityta knyga yra tarsi naujai atrasta planeta mūsų gyvenimo visatoje.“

„Aklame pasimatyme su knyga“ apsilankė ne tik kauniečiai ar nuolatiniai bibliotekos lankytojai, bet ir rašytojai, aktoriai, Lietuvoje reziduojantys studentai ir svečiai iš užsienio.

„Džiaugiamės, kad renginys kasmet pritraukia vis didesnę auditoriją, žmonės sustoja, bendrauja, domisi akcijos idėja ir negali patikėti, kad už knygas nereikia mokėti. Naujus skaitinius rinktis gali ir lietuviškai neskaitantys žmonės, ir patys mažiausi. Labai smagu susipažinti su literatūrą mėgstančiais žmonėmis ir stebėti, kiek daug džiaugsmo sukelia naujos knygos ieškojimas nematant jos viršelio“, – įspūdžiai dalijosi akcijos organizatorė, bibliotekos Skaitymo skatinimo grupės vadovė Laura Lukoševičiūtė.

„Aklo pasimatymo su knyga“ metu buvo išdalyta daugiau nei 1,5 tūkst. knygų, kurias bibliotekai dovanojo akciją palaikantys Kauno miesto gyventojai, bibliotekos darbuotojai, kultūros įstaigų, verslų, švietimo įstaigų atstovai ir kiti knygas skaitantys žmonės.

GALERIJA

  • Kelionė po literatūros galaktikas: Kaune vyko „Aklas pasimatymas su knyga“
  • Kelionė po literatūros galaktikas: Kaune vyko „Aklas pasimatymas su knyga“
  • Kelionė po literatūros galaktikas: Kaune vyko „Aklas pasimatymas su knyga“
  • Kelionė po literatūros galaktikas: Kaune vyko „Aklas pasimatymas su knyga“
  • Kelionė po literatūros galaktikas: Kaune vyko „Aklas pasimatymas su knyga“
  • Kelionė po literatūros galaktikas: Kaune vyko „Aklas pasimatymas su knyga“
Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS