Kino namai „Romuva“ kviečia puoselėti jaunimo kūrybiškumą | Diena.lt

KINO NAMAI „ROMUVA“ KVIEČIA PUOSELĖTI JAUNIMO KŪRYBIŠKUMĄ

  • 0

Kino namai „Romuva“ šią savaitę pakvietė 11–13 metų vaikus penkias vasaros dienas praleisti kūrybos ir bendraminčių apsuptyje. Kino stovykla prasidėjo jau pirmadienį ir baigsis dalyvių sukurtų trumpametražių filmukų peržiūra penktadienį, kurios metu jaunieji kino entuziastai pristatys savo darbus ir pasidalins stovyklos įspūdžiais. Kino stovyklos darbų peržiūra vyks liepos 15 dieną, 16 val. kino teatre „Romuva“ ir bus atvira visiems besidomintiems filmais.

Stovyklos dalyviai, padedami „Romuvos“ komandos, gilinsis į  svarbiausius filmo kūrimo etapus: scenarijaus rašymą, personažų kūrimą, filmavimą ir montavimą. Savarankiškai kurdami trumpametražį filmą, jie išmoks kino teorijos pagrindus – nuo kompozicijos ir spalvotyros iki kadruočių ir kitų filmavimo ypatumų. Kino dramaturgijos paskaitos metu vaikai sužinos, kaip atpažinti kino žanrus, pasitelkdami kino klasikos pavyzdžius. Per kelias dienas dalyviai galės susipažinti su režisieriaus, aktoriaus, vaizdo operatoriaus ir montažo režisieriaus darbu. Atsipūsti nuo kūrybinio įkarščio vaikus kvies įvairūs užsiėmimai, lauko pramogos, žaidimai, protmūšis ir europietiško kino peržiūros.

„Kurdami kino stovyklos programą didelį dėmesį teikėme paskaitoms, kurios moko dalyvius geriau pažinti autorinį kiną bei skatina analizuoti žiūrimus filmus, todėl čia gausu užsiėmimų, kurie padės kritiškai vertinti žiūrimą turinį. Paskaitų metu dalyviai sužinos, kaip kuriamas filmo scenarijus, kodėl filmo personažai gali atrodyti įtikinami arba ne, išmoks techninių filmavimo aspektų. Tikimės, kad stovyklos metu įgytos žinios bei pačių dalyvių įsitraukimas į trumpametražių filmų kūrimo procesą įkvėps juos domėtis autoriniu kinu ir ateityje“, – pasakojo kino namų „Romuva“ edukacinių programų vadovė Gailė Makutėnaitė.

E. Gendrėnaitės nuotr.

Vaikai taip pat galės iš arčiau pažinti Lenkijos kultūrą, kadangi ši stovykla yra Lietuvos ir Lenkijos projekto „Istrigę celiulioide – kinas kaip socialinės integracijos priemonė“ dalis. Kauno kino centras „Romuva“ kartu su partneriais Ełk Cultural Center (Lenkija) nuo 2020 m. įgyvendina projektą, kurio metu vykdytos veiklos siekia sukurti metodinę priemonę pedagogams, socialiniams darbuotojams, psichologams ir kitiems specialistams, dirbantiems su pažeidžiamomis grupėmis, ypač vaikais, jaunimu ir senjorais. Ši priemonė leidžia pasitelkti kiną kaip mokomąją, terapinę priemonę.

„Džiaugiamės, kad bendradarbiavimas su tarptautiniais partneriais atveria galimybes sėkmingai vystyti kino edukacijos projektus. Pavasarį ir vasaros pradžioje įgyvendinome keturis savaitgalinius jaunimo mainus, kuriuose dalyviai pažino sustabdyto kadro animacijos techniką bei patys kūrė filmukus. Mainų dalyviai rudenį vyks į Luko miestą Lenkijoje, kur jų laukia antroji šio projekto dalis. O liepos pabaigoje kartu su dešimt senjorų vyksime į stovyklą Lenkijoje.  Šis projektas atvėrė galimybes pažvelgti į kiną iš įvairių perspektyvų tiek edukacinių veiklų dalyviams, tiek mums patiems kaip kino industrijos darbuotojams bei paskatino semtis patirties iš gerųjų pavyzdžių užsienyje“, –  mintimis dalinosi G. Makutėnaitė.

Kino stovykla yra projekto „Įstrigę celiulioide – kinas kaip socialinės integracijos priemonė“ dalis, kuris finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo „Interreg“ V-A Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo per sieną programos lėšų.

GALERIJA

  • Kino namai „Romuva“ kviečia puoselėti jaunimo kūrybiškumą
  • Kino namai „Romuva“ kviečia puoselėti jaunimo kūrybiškumą
E. Gendrėnaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS