KMSO pavasario sezone – įspūdingos pažintys ir premjeros | Diena.lt

KMSO PAVASARIO SEZONE – ĮSPŪDINGOS PAŽINTYS IR PREMJEROS

  • 1

19-ąjį gimtadienio koncertą praėjusį penktadienį surengęs Kauno miesto simfoninis orkestras klasikinės muzikos gerbėjams žada įspūdingą sezoną, kuriame klausytojus nudžiugins išskirtinėmis programomis bei pasaulinio garso atlikėjais.

Jubiliejaus laukimo nuotaika

„Šie muzikiniai metai bus skambi įžanga į artėjantį jubiliejinį – 20-ąjį orkestro sezoną, kuriam pradedame ruoštis jau dabar“, – sako orkestro vadovas Algimantas Treikauskas.

Šiuos metus KMSO pradėjo koncertu su ilgamečiu orkestro bičiuliu, pirmuoju kolektyvo vyriausiuoju dirigentu, smuiko virtuozu Pavelu Bermanu. Visuomet laukiamas ir publikos šiltai sutinkamas P. Bermanas ir šį kartą savo meistriškumu sužavėjo pilnutėlę Kauno valstybinės filharmonijos salę.

Dar vieną pasaulinę smuiko žvaigždę, Mihaelą Marin, klausytojai galėjo išgirsti orkestro gimtadienio koncerte. Smuikininkė publiką džiugino sudėtingu, bet labai įspūdingu, rytietiškais motyvais alsuojančiu garsaus armėnų kompozitoriaus Aramo Chačaturiano koncertu smuikui ir orkestrui. Gimtadienio koncertą vainikavo vienas įspūdingiausių pasaulio muzikos šedevrų – vokiečių kompozitoriaus Carlo Orffo sceninė kantata „Carmina Burana“, kurią orkestras atliko su nepamainomu scenos partneriu – Kauno valstybiniu choru. Tai buvo pirmas kartas, kai KMSO atliko visą kantatą – atskiras jos dalis buvo grojęs ir anksčiau.

Nauji atradimai

Jau vasario 8-ąją orkestras kartu su charizmatiškuoju dirigentu Vilmantu Kaliūnu Kauno publikai pristatys vieną garsiausių šių dienų Belgijos klarnetistų Roelandą Hendrikxą.

Be visiems puikiai pažįstamų klasikos šedevrų, šio koncerto programoje nuskambės ir ypatinga premjera – vieno kūrybiškiausių ir garsiausių šių dienų instrumentinės ir vokalinės muzikos aranžuotojų Andreas N. Tarkmanno sukurta Roberto Schumanno koncerto smuikui ir orkestrui aranžuotė klarnetui.

Vasario pabaigoje Kaune viešės išskirtiniu talentu garsėjantis šveicarų dirigentas ir fleitininkas Kasparas Zehnderis.

Savo repertuare akcentuojantis visa tai, kas nežinoma, nauja ir naujai atrasta, K. Zehnderis pakvies pasiklausyti mūsų koncertų salėse ne taip dažnai girdimą Wolfgango Amadeus Mozarto 33-iąją simfoniją ir jo kūrinius fleitai ir orkestrui. Koncerto programą vainikuos austrų genijaus Franzo Schuberto „Mišios“, kurias kartu su orkestru atliks Kauno valstybinis choras ir solistai.

Pripažintos ir būsimos žvaigždės

Kovą orkestras dedikuos jaunųjų atlikėjų kartai. Kovo 1-ąją orkestras pakvies į tradicinį koncertą su talentingiausiais Kauno J. Naujalio gimnazijos moksleiviais. Fortepijoninės muzikos gerbėjus nudžiugins projektu su žinomu pianistu ir pedagogu Alexander Paley ir jo studentais. O vokalinės muzikos mylėtojų lauks garsaus operos konsultanto Johno Fisherio vedamų vokalo meistriškumo kursų dalyvių finalinis koncertas.

Įspūdingu koncertu balandį pradėjęs orkestras nemažins apsukų ir klausytojams pristatys dar tris intriguojančius projektus.

Iš karto po šv. Velykų KMSO nudžiugins publiką išskirtiniu pasaulinio garso amerikiečių tenoro Stepheno Costello koncertu. Garsiausiose pasaulio scenose – nuo Niujorko „Metropolitan“ iki Paryžiaus, Berlyno, Ciuricho ir kt. operos teatrų – žibantis atlikėjas į Kauną atvyksta orkestro vyriausiojo dirigento Constantino Orbeliano kvietimu.

Gražiausių operų arijų ir duetų programą S. Costello atliks su kylančia Lietuvos operos žvaigžde Gabriele Bukine. Įspūdingu koncertu balandį pradėjęs orkestras nemažins apsukų ir klausytojams pristatys dar tris intriguojančius projektus.

Kartu su dirigentu Dainiumi Pavilioniu orkestras ruošia įspūdingą simfoninių šokių programą. Kiek vėliau kartu su Kauno valstybiniu choru orkestras pristatys programą, skirtą kauniečio kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus 80-mečio jubiliejui. Koncertų turtingą mėnesį KMSO užbaigs šventiniu operos solisto Tomo Pavilionio gimtadienio vakaru, kuriame su jubiliatu scenoje pasirodys visas būrys jo kolegų.

Aukščiausia nata

Pirmąjį gegužės sekmadienį orkestras tradiciškai pakvies į nemokamą „Motinos dienos“ koncertą. O pavasarinį koncertinį ciklą aukščiausia nata užbaigs ypatinga viešnia – viena ryškiausių šių dienų pasaulinės operos scenos solisčių, Ukrainos nacionalinės operos primadona, išskirtinio savo grožiu ir tembru lyrinio-dramatinio soprano savininkė Liudmyla Monastyrska.

Užsienio kritikai ukrainiečių dainininkę vadina nauja vokalinio pasaulio žvaigžde, „niuansų ir pianissimo karaliene“, Maria Callas ir Montserrat Caballé tradicijų tęsėja.

Jos tarptautinį pripažinimą patvirtina daugybė pagrindinių vaidmenų prestižiškiausiuose pasaulio teatruose, įskaitant „La Scala“, „Royal Covent Garden“, „Metropolitan Opera“, Vienos nacionalinę operą ir kt. Vieno populiariausių sopranų pasaulyje L. Monastyrskajos pasirodymų grafikas numatytas metams į priekį, tačiau, vertindama Lietuvos ir jos žmonių paramą Ukrainai, atlikėja sutiko atvykti šiam išskirtiniam koncertui, kuris bus nuostabi dovana Kaunui ir visai Lietuvai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klasikinė muzika

O kur kokios gastrolės, kur kokie festivaliai. Orkestro direktorius nebesugeba suorganizuoti. Vadyba dirba blogai su Treikausku. o jau tos žvaigždės senai nutrintos ir nuvalkioti solistai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS