Kvapai, kuriuos užuodė kaimo metraštininkas | Diena.lt

KVAPAI, KURIUOS UŽUODĖ KAIMO METRAŠTININKAS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Lietuviško kaimo grimasų metraštininkas fotografas Rimaldas Vikšraitis lieka ištikimas sau. Naujausių kūrinių parodoje – pasaulio kvapai, kuriuos lietuvis užuodė vaikščiodamas užsienio miestų gatvėmis.

Lietuviško kaimo grimasų metraštininkas fotografas Rimaldas Vikšraitis lieka ištikimas sau. Naujausių kūrinių parodoje – pasaulio kvapai, kuriuos lietuvis užuodė vaikščiodamas užsienio miestų gatvėmis.

Kelionių atradimai

Rimaldas Vikšraitis – fotografijos klasikas, sykiu su kolega Aleksandru Macijausku, tvirtai užėmę kanonus laužančios absurdo realybės pozicijas. Geriausiai žinomi jo ciklai "Skerstuvės", "Pavargusio kaimo grimasos", "Vienkiemio godos": jo užfiksuoti atviri lietuviško kaimo realybės kraštutinumai nepalieka abejingų. R.Vikšraitį galima kritikuoti ar girti, tačiau jo darbai negali likti nepastebėti.

Vienas įsimintiniausių visų laikų Lietuvos fotografų pasižymi nedaugeliui būdingomis savybėmis – pilkoje kasdienybėje įžvelgti patrauklumą, būsimą fiksuoto vaizdo vertę, nesusipainioti fotografinės estetikos klišių pinklėse.

R.Vikšraitis fiksuoja jį supančią aplinką, jos grimasas, nuo kurių dažnas kūrėjas stengiasi išsivaduoti, atsiriboti ir pabėgti. Autorius jas vertina, brangina ir apie sudėtingą situaciją kalba paprastai kaip kaimo žmogus.

Fotografijos parodos "Pasaulio kvapai" R.Vikšraitis eksponuoja savo vizualius kelionių nuotykių užrašus. Autorius nukreipia savo objektyvo žvilgsnį į dar nepažintą, neprisijaukintą aplinką įvairiose šalyse, kuriose paskutinius kelerius metus jam teko lankytis.

Nuotraukos ne tik įamžintos klasikinėje fotografijos juostoje ir klasikiniu būdu atspaustos popieriuje, tačiau ir pats jų stilius artimas humanistinės fotografijos mokyklai.

"Sveikinu visus su artėjančio pavasario kvapais. Kviečiu pasimėgauti dalele kvapų, kurios patyriau keliaudamas po pasaulį... Įjunkite vaizduotę, mieli ponai, ir jūs pamatysite mane malšinantį garvės smogą rusiška degtine Pekino užeigoje ar juokaujant su Madrido, Milano valkatomis. Kokį kaifą patyriau tarp Kuenkos pankų, o kur dar Poznanės ir Londono gražuolės..." – per parodos atidarymą raštu susirinkusiuosius pasveikino R.Vikšraitis.

Tikro gyvenimo skonis

"Kas nutinka, kai fotografas objektyvą atgrežia į kitokią, nepažįstamą, aplinką? – žvelgdamas į R.Vikšraičio nuotraukas klausia menotyrininkas Tomas Pabedinskas. – Žinoma, nelieka ilgalaikio socialinės situacijos stebėjimo, įsigilinimo į fiksuojamą tikrovę, o ryšį su fotografuojamais žmonėmis tenka užmegzti čia pat, gatvėje, nedelsiant ir nedvejojant. Tačiau tuo pačiu metu ne Lietuvoje sukurtas R.Vikšraičio fotografijas užpildo kiti, ankstesnėje autoriaus kūryboje nematyti bruožai: socialinių tipažų įvairovė, skirtingos gatvės gyvenimo situacijos ir didmiesčių aplinkos kuriama savita estetika."

Keliaudamas fotografas, kaip pastebi T.Pabedinskas, nesusižavi užsienio šalių egzotika ir lieka ištikimas savo kūrybinėms nuostatoms ir požiūriui į gyvenimą. Įdomiausia pajusti tikro gyvenimo skonį, sako fotografas ir žengia ne lengvu, tačiau  įdomiu keliu.

"Socialinė įvairovė, marginalų gausa, išskirtiniai miesto tipažai tarsi užbūrė mane... Norėdamas parodyti miesto tvaiką, akcentuojant aplinkos užterštumą, pasirinkau vieną iš žmonijos nuodėmių – rūkymą. Seriją papuošia moterų portretai: skubančios studentės, barų ir kavinių lankytojos, gyvenimo malonumų trokštančios gražuolės, garbaus amžiaus damos, naktinės plaštakės..." – apie savo parodą kalba pats autorius.

Raudonų batų simbolis

Ekspozicijoje pristatomose nuotraukose – ne tik cigaretės ir gatvės žmonių žvilgsniai. Fotografijos tarsi sulipusios aplink įrėmintą raudoną popieriaus lakštą. "Raudona spalva – aistros, priklausomybės, nukrypimo spalva, kuri puikiai dera prie šių nespalvotų gatvės istorijų. Autoriui ji tinka ir patinka. Pamenu, kai prieš vieną R.Vikšraičio parodos atidarymą Kardife ieškojome jam raudonų batų – juos jis ir dėvėjo renginyje", – raudono akcento atsiradimą aiškino ekspozicijos autorius fotografas Donatas Stankevičius.

R.Vikšraitis liko ištikimas sau. Skirtingai nei kai kurie kiti brandesnės kartos fotografai, dėl išlikimo bandantys stebinti jau nebe turiniu, bet tik ne visada vykusiais formų eksperimentais, R.Vikšraitis laikosi humanistinės fotografijos klasikinės linijos.


Kas? R.Vikšraičio fotografijos paroda "Pasaulio kvapai".
Kur? Kauno fotografijos galerijoje.
Kada? Veikia iki kovo 9 d.

GALERIJA

  • Kvapai, kuriuos užuodė kaimo metraštininkas
  • Kvapai, kuriuos užuodė kaimo metraštininkas
  • Kvapai, kuriuos užuodė kaimo metraštininkas
  • Kvapai, kuriuos užuodė kaimo metraštininkas
  • Kvapai, kuriuos užuodė kaimo metraštininkas
Artūro Morozovo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS