Literatūriniai skaitymai su elektroninės muzikos burtažodžiais | Diena.lt

LITERATŪRINIAI SKAITYMAI SU ELEKTRONINĖS MUZIKOS BURTAŽODŽIAIS

  • 0

Naujojo sezono išvakarėse Nacionalinis Kauno dramos teatras kviečia į literatūrinį performansą "Apie daiktus", sujungsiantį šešių jaunosios kartos poetų ir prozininkų skaitomus kūrinius bei eksperimentinę elektronikos muziką.

Auditorija – visi be išimčių

Tai penktasis rašytojų Linos Lauros Švedaitės ir Linos Simutytės bei kompozitoriaus Boriso Kulenovico inicijuojamas renginys iš literatūrinių performansų ciklo "Apie".

Pirmasis rašytojų organizuojamas performansas "Quatro Una Noche" įvyko 2017 m. sostinėje veikusiame klube "Yucatan". Šio renginio metu L.L.Švedaitė ir L.Simutytė pristatė savo tekstus, išbandydamos renginio tarpdiscipliniškumą, į įprastų literatūrinių skaitymų formatą įtraukusios muzikos kūrėjų B.Kulenovico (Prancūzija–Lietuva) ir Ievos Baranauskaitės (Lietuva–Jungtiniai Arabų Emyratai) duetą.

Būtent tarpdiscipliniškumas ir tapo visa jungiančia materija, kuri pamažu gludino būsimų renginių koncepciją – siekį jaunosios kartos autorių tekstus pristatyti platesnėms auditorijoms, ne vien rašytojų bendruomenės atstovams ar išskirtiniams intelektualiesiems skaitytojams, bet ir atsitiktiniams, su literatūra tiesiogiai nesusijusiems praeiviams. Būtent pastariesiems literatūros ir muzikos sintezė galėtų padėti atrasti bei pajausti šiuos tekstus kasdienybės triukšme ir rutinoje.

Žodžio ir muzikos skonis

Antrasis viename restorane Vilniuje vykęs performansas "Apie kūnus" buvo skirtas ragauti, užuosti ir išgirsti kūniškumą šiuolaikinių autorių žodžiais, muzika bei tylos pauzėmis. Šio renginio metu pasirodė šeši autoriai, lydimi B.Kulenovico ir I.Baranauskaitės muzikinės improvizacijos.

Literatūriniame vyksme dalyvavo poetas ir fotografas Edvinas Valikonis, literatūrologė, poezijos rinktinės "Helsinkio sindromas" autorė Lina Buividavičiūtė, knygos "Garstyčių namas" autorė poetė Ieva Toleikytė, pirmosios poezijos rinktinės "Reivas" pasirodymui besiruošiantis poetas Simonas Bernotas, L.L.Švedaitė, šiais metais pristačiusi debiutinę esė ir dokumentinės prozos knygą "Laiškai hipokampui", ir L.Simutytė – prozininkė, scenaristė, literatūrino projekto "Blunkanti Sofa" autorė.

Susidomėjimo sulaukęs performansas, anot režisieriaus Martyno Tiškaus, priminė skoningą manifestą, kuris skelbė jaunosios kūrėjų kartos kultūrinio judėjimo pradžią. Literatūrinius skaitymus perkeldami į eksperimentinį dialogą su muzika, organizatoriai sąmoningai nutrynė ribas tarp literatūros ir muzikos bei jų atlikimo kartu, organiškai sujungdami elementus į darnią visumą.

Organizatoriai sąmoningai nutrynė ribas tarp literatūros ir muzikos bei jų atlikimo kartu, organiškai sujungdami elementus į darnią visumą.

Aplinkos aidas

Organiškai toliau išsivystę performansai "Apie būsenas" (2018 m.) ir "Apie žvėris" (2019 m.) įtraukė ir daugiau jaunosios kartos bei šiuolaikinių autorių. Savo tekstus pristatė romanų "Ko negalima sakyti merginai bare" ir "Mano tėvas, mano sūnus" autorius, prozininkas, poetas Povilas Šklėrius, pirmajai knygai besiruošiantis avangardinės poezijos kūrėjas Nojus Saulytis bei poetas, vertėjas, literatūros kritikas, keturių poezijos rinktinių autorius, šių metų "Poezijos pavasario" laureatas Marius Burokas.

Kiekvienam renginiui L.L.Švedaitės ir L.Simutytės suburta kūrėjų komanda ruošiasi tarsi naujam etapui, kurių pavadinimai leidžia nuspėti tam tikras konkretaus laiko tendencijas ir vyraujančių kontekstų koduotes. Tarkime, skaitymai "Apie kūnus", nagrinėję erotiškumo, kūniškumo tematikas, neatsitiktinai vyko vasarį, netrukus po vasario 14-osios, o performansas "Apie būsenas" buvo surengtas gruodžio pradžioje, aplink įsivyravus laukimo, įtampos, susikaupimo ir išsipildymo nuotaikoms.

Kitaip nei iki šiol

Penktasis ciklo performansas "Apie daiktus" Nacionaliniame Kauno dramos teatre pristatys pirmą kartą prisijungsiančios rašytojos, dramaturgės, romanų "Basomis po naktinį Vilnių" ir "Nespalvota" autorės Teklės Kavtaradzės bei poezijos rinktinės "Trapūs daiktai" autorės Gretos Ambrazaitės, 2018 m. įvertintos geriausios Metų knygos rinkimuose poezijos kategorijoje, kūrybą. Renginyje tekstais dalysis ir anksčiau prie komandos prisijungę autoriai – rašytojas Povilas Šklėrius, poetas N.Saulytis, prozininkė L.Simutytė ir poetinės prozos kūrėja L.L.Švedaitė.

Neatsiejamas performansų komandos narys – kompozitorius B.Kulenovicas kiekvienam autoriui jau kuria individualius garso įrašus – jie renginio metu bus lydimi improvizaciniu skambesiu ir vietoje gimsiančiais tarpdisciplininiais nutikimais bei eksperimentais.

Šį kartą prie kūrėjų komandos prisijungė ir scenografijos menininkė Simona Kačinskaitė, kuri prisidėjo prie kūrybinių scenos sprendimų, mat šis ciklo renginys pirmą kartą bus išbandytas kamerinėje teatro erdvėje. Pastaroji organiškai sufleruoja ir naujas interpretacijos galimybes atskleidžiant daiktiškumo tematiką, susijusią su objektų transformacija, nuolatine kaita, kuria neišvengiamai pasižymi ir naujasis rudens sezonas.

"Kaip kino režisierius Vytautas Žalakevičius teigė, kad į kino teatrus dažnai užbėgama pasislėpti nuo lietaus", taip norisi tikėti, kad į mūsų rengiamus performansus užsuka žmogus, išalkęs reginio, susidedančio iš žodžių ir garsų-reikšmių, susikuriančių susiliejus šioms kūrybinėms srovėms, leidžiančioms pagirdyti tas vidines oazes, kurias nešiojamės savyje, nepriklausomai nuo to, kuo esame, ką kuriame ar kokioje rutinoje gyvename", – teigia renginio organizatorės L.Simutytė bei L.L.Švedaitė.


Kas? Literatūriniai skaitymai "Apie daiktus".

Kur? Nacionaliniame Kauno dramos teatre, Mažojoje salėje (Laisvės al. 71).

Kada? Rugpjūčio 29 d. 19 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS