Mirė rašytoja V. Žilinskaitė | Diena.lt

MIRĖ RAŠYTOJA V. ŽILINSKAITĖ

  • 8

Mirė rašytoja, prozininkė Vytautė Žilinskaitė. Žinią apie netektį ketvirtadienį Eltai patvirtino Lietuvos rašytojų sąjunga.

Rašytojai buvo 93-eji.

Vytautė Žilinskaitė gimė Kaune 1930 m. gruodžio 13 d. Rašytoja 1955 m. Vilniaus universitete baigė žurnalistiką, savo kūrybą pradėjo spausdinti 1950 m., skelbia Visuotinė lietuvių enciklopedija (VLE).

Rašytojos kūriniuose nagrinėtų temų spektras platus – ekologija, politika, socialinis jautrumas, meilė, draugystė. V. Žilinskaitės knygų išleista bulgarų, estų, latvių, ukrainiečių, vengrų, vokiečių kalbomis.

Taip pat rašytoja yra pelniusi ne vieną apdovanojimą – 1972-aisiais ir 1979-aisiais jai skirta Lietuvos sovietų socialistinės respublikos (LSSR) valstybinė premija, 2005 m. įteiktas Gedimino ordino Riterio kryžius, o 2007 m. – Vaikų literatūros premija.

Šalies vadovai, kultūros ministras reiškia užuojautą

Šalies vadovai ir kultūros ministras Simonas Kairys ketvirtadienį pareiškė užuojautą dėl rašytojos V. Žilinskaitės mirties.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad V. Žilinskaitė rašydama palietė daugelį opių problemų, paskatino į svarbius dalykus pažvelgti kitu kampu ir „šmaikščiai atskleidė žmonių dvasinio primityvumo, šiuolaikinės civilizacijos prieštaringumo bei kitas sudėtingas temas“.

„Ne viena karta užaugo skaitydama jos tekstus, iš kurių išmintį semiame ir šiandien“, – užuojautoje rašė premjerė.

Anot Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, ne viena lietuvių karta užaugo lydima jos kūrybos vaikams.

„Mūsų kultūrai – didelė netektis. Išėjo talentinga poetė, šmaikščios, aštrios ir taiklios humoristinės literatūros kūrėja“, – teigė ji.

Kultūros ministro Simono Kairio nuomone, V. Žilinskaitė buvo įžvalgi ir principinga kūrėja, o jos tekstai paliko gilų pėdsaką lietuvių literatūroje.

„Vytautės Žilinskaitės kūryba kupina humoro, išminties ir gilaus žmogiškumo, jau keliasdešimt metų džiugina ir įkvepia įvairaus amžiaus skaitytojus“, – rašoma ministro užuojautoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

stalinas

tebunie GULAG'as.

tebunie

Užuojauta artimiesiems. O tvarto oziu mekenimas nenustelbs nei vieno tarybinio rasytojo. siais laikais sugeba tik aprasyti ka mate pornosaituose.

Anonimas

AMŽINŲ RAŠYTOJŲ NEBUNA.......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS