Molį prisijaukinę Eigulių gyventojai: mozaika – tai mes | Diena.lt

MOLĮ PRISIJAUKINĘ EIGULIŲ GYVENTOJAI: MOZAIKA – TAI MES

  • 0

Ateinančią vasarą vieno Eigulių daugiabučio sieną turėtų papuošti mikrorajono bendruomenės kurta mozaika. Šis šiuo metu kuriamas projektas – "Kaunas 2022" bendruomenių laboratorijos "Fluxus Labas!" paskatinta iniciatyva.

"Pagrindinė jos varomoji jėga – tikėjimas, kad kiekvienas žmogus gali kurti, o kūryba jungia žmones", – įsitikinusi "Fluxus Labas!" agentė Eiguliuose Raimonda Šiudeikytė.

"Lietuvoje bendruomeniniai judėjimai yra vis dar nauja sritis, tad tyrinėjame ir mėgaujamės naujomis patirtimis", – apie tiek sau, tiek kitiems Eigulių gyventojams visai naują kūrybos gūsį pasakoja R.Šiudeikytė.

Pradėjusi aktyviau dirbti su vietos bendruomene, ji netruko įsitikinti, kad ne tik vaikai, bet ir suaugusieji mėgsta kurti, eksperimentuoti, žaisti ir tikrai nebijo rizikuoti, jei tik sukuriama tam palanki terpė. Taigi naujo meno kūrinio – sieninės molio mozaikos, kurios kiekviena plokštelė būtų pagaminta bendruomenės nario rankomis, idėja kilo diskutuojant.

R.Šiudeikytė džiaugiasi, kad kiekviena dirbtuvių metu gimstanti detalė – unikali, tačiau ją įmanoma sujungti su kitomis.

Kad būtų lengviau judėti tikslo link, Eigulių bendruomenė į pagalbą pasikvietė menininkę Giedrę Baltakytę. "Mozaikos lipdymas suteikia galimybę gyventojams įsitikinti, kad menas gali būti prieinamas visiems ir jį galima sukurti pačių rankomis. Kiekvienas gyventojas kuria savitą detalę, išreiškia asmenines idėjas. Mozaika – tai mes"‘, – pasakoja "Fluxus Labas!" agentė.

R.Šiudeikytė džiaugiasi, kad kiekviena dirbtuvių metu gimstanti detalė – unikali, tačiau ją įmanoma sujungti su kitomis. Juk molis – demokratiška medžiaga, su ja nesunku dirbti, jį pasitelkus išpildyti savo mintis, galų gale molį perminkyti ir pradėti iš naujo: "Taip skatiname nebijoti klysti – juk kuo daugiau bandymų, tuo geresni rezultatai."

Dirbtuvėse dalyvaujantys žmonės – tiek užsukę pirmąkart, tiek grįžtantys – paprastai stebisi darbų įvairove, vienas kito fantazija.

Eigulių bendruomenės atstovų, dalyvaujančių periodiškai vykstančiose atvirose molio dirbtuvėse, skaičius kinta – tai priklauso ir nuo oro už lango, ir nuo asmeninių įsipareigojimų ar kalendorinių švenčių.

"Labai džiugu, kad atsirado gyventojų, kurie pamėgo šią veiklą ir ateina į kiekvieną užsiėmimą, pasikviečia draugų. Esant galimybei visada kviečiu žmones į dirbtuves, tikiu, kad ir kiti aktyviai įsitraukę žmonės tai daro", – sako R.Šiudeikytė ir išduoda, kad eiguliečiai į dirbtuves ateina ir paskatinti netikėtai užsimezgusio pokalbio troleibuse. Akivaizdu: netikėtumai spalvina gyvenimą.

Nuo mažų, kupinų smulkmenų, iki didesnių minimalistinių – gausybė eiguliečių rankomis sukurtų mozaikos detalių dar šią liepą susijungs į bendrą kūrinį. To bendruomenė nekantriai laukia.

"Esame nusižiūrėję kelias namo sienas prie Čėčėnijos aikštės. Kitas žingsnis – kalbėti su namo gyventojais ir gauti jų sutikimus bendruomeniniam kūriniui ant jų namo", – sako R.Šiudeikytė. Ji ragina prisijungti iki šiol savęs šioje srityje neatradusius, bet išbandyti darbą su moliu norinčius kauniečius. Vasario 19 d. dirbtuvės vyks Parko bibliotekoje (P.Lukšio g. 60). Susitikimo pradžia – 16 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS