Muzikavimo džiaugsmas sujungė skirtingas kartas | Diena.lt

MUZIKAVIMO DŽIAUGSMAS SUJUNGĖ SKIRTINGAS KARTAS

  • 0

Miesto vardą garsinantis Kauno styginių kvartetas puoselėja prasmingą tradiciją – muzikavimo paslaptimis dalytis su jaunaisiais kolegomis. Rytoj šis kolektyvas Kauno valstybinės filharmonijos scenoje pasirodys kartu su profesionalaus muzikos keliu dar tik pradedančiais eiti atlikėjais.

Įkvėpė asmeninė patirtis

„Kai buvau maža, mėgdavau klausytis, kaip skambiai bažnyčioje giedodavo mano močiutė, kaip jausmingai smuiku grieždavo mano teta ar dėdė, kaip vargonais Kauno arkikatedroje skambindavo senelis. Per šventes visi šeimos nariai, susirinkę prie pianino, kartu traukdavo lietuviškas dainas. Man, dar pradinukei, akompanuodavo kuris nors iš tetų ir dėdžių – o, kaip man tai patikdavo! Nuo mažens trokšdavau įsilieti tarp profesionalių muzikantų ir tapti nors dalele to muzikinio stebuklo“, – prisimena Lietuvai ne vieną garsų muziką dovanojusios Beinarių šeimos atstovė smuikininkė Karolina Beinarytė-Palekauskienė.

Vėliau atsiradusios galimybės groti solo su orkestru, choru, įvairiais ansambliais, tapti jų dalimi smuikininkei suteikė pasitikėjimo savimi, leido suprasti, kokiu keliu nori eiti toliau: būti ambicinga soliste, griežti orkestre, ar tapti kamerinio ansamblio atlikėja.

„Neatsitiktinai šiandien esu Kauno styginių kvarteto primarija, nes įvairios muzikinės ir asmeninės patirtys leido pažinti, atskleisti save, suprasti, ką galiu ir ko iš tiesų labiausiai noriu. Manau, daugeliui nutinka tas pats, tik reikia nepraleisti progos, jeigu tik ji pasitaiko“, – įsitikinusi muzikė.

Kauno styginių kvartete pirmuoju smuiku griežianti atlikėja kartu su kolegomis Aiste Mikutyte (antrasis smuikas), Egle Lapinske (altas), Kasparu Šerpyčiu (violončelė) jau ne vienus metus rengia koncertų ciklą „Kauno kvartetas ir jaunieji“. Tradicija tapusi buvusio ilgamečio kvarteto violončelininko, meno vadovo Sauliaus Bartulio idėja suteikia galimybę itin talentingiems jauniems atlikėjams pasirodant kartu su profesionaliu kolektyvu pajusti ansamblinio muzikavimo grožį.

Pasak profesionalų, šie koncertai jaunuosius muzikantus praturtina, leidžia atrasti nepatirtų šio žanro klodų, klausytis ne tik savęs, bet ir kartu muzikuojančių. „Kartu jie ir motyvuoja, paskatina eiti šiuo keliu toliau, atsiskleisti, pasitikėti savimi“, – pabrėžia K. Beinarytė-Palekauskienė.

Muzika – užuovėja

Šių metų koncerte dalyvauja Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Muzikos akademijoje studijuojantis pianistas iš Ukrainos Arturas Shutovas ir Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos auklėtiniai – daugelio konkursų „Grand Prix“ laureatai, diplomantai, meistriškumo kursų, festivalių dalyviai, ne vienas jų jau yra pasirodęs scenoje su simfoniniu ar pučiamųjų orkestru.

Kartu jie ir motyvuoja, paskatina eiti šiuo keliu toliau, atsiskleisti, pasitikėti savimi.

Pažintį su muzika nuo ketverių, kai pradėjo lankyti dainavimo studiją, užmezgusi Taja Sokaitė šiandien – vienuoliktokė, mokytojos ekspertės Aušros Lukoševičiūtės auklėtinė. „Muzika man – vanduo, oras, svajonė, gyvenimas. Muzika mane daro laimingą. Savo ateities be muzikos neįsivaizduoju. Tik per ją galiu save pažinti, tobulinti ir atskleisti. Muzika visuomet bus dalelė manęs“, – sako mergina.

Smiltę Puidokę muzikuoti skatino mama smuikininkė, tačiau jau po poros metų ir raginti nebereikėjo. „Jaučiu didelį norą kaskart paliesti instrumentą ir jo padedama įsijausti į muziką“, – sako aštuntokė, mokytojos ekspertės Laimos Bliujienės auklėtinė. Muzikuodama, tobulindama atlikimą jaunoji smuikininkė pamiršta gyvenimiškas problemas ir svajoja koncertuoti didžiausiose pasaulio scenose.

A. Shutovą sėsti prie pianino paragino sesuo. Išgirdęs Armeno Chačaturiano valsą iš muzikos dramai „Maskaradas“, berniukas panoro išmokti jį groti pats. Šiandien jam muzika – saviraiškos būdas. „Tai ypatingas pasaulis, į kurį mes, muzikantai, galime pabėgti nuo gyvenimo sunkumų ir problemų“, – sako profesoriaus Donaldo Račio auklėtinis, buvęs Chersono muzikos koledžo ir Odesos nacionalinės muzikos akademijos studentas.

Respublikinių ir tarptautinių konkursų laureato, koncertavusio ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, Austrijoje, tikslas – pasiekti tokį meistriškumo lygį, kuris leistų dirbti su vokalistais garsiausiuose operos teatruose Paryžiuje ar Londone, rengti kamerinius vokalinius, instrumentinės muzikos projektus.

Tradicijų tęsėjai

Padedamas mokytojo eksperto Andriaus Bernotaičio, į klarneto paslaptis besigilinantis aštuntokas Gustas Bartulis eina gausų būrį muzikų išugdžiusios šeimos keliu. Jis džiaugiasi, kad grodamas gali suteikti laimę klausytojams ir svajoja apie koncertus užsienyje.

Kad tęstų giminės tradiciją, į J. Naujalio muzikos gimnaziją atėjo ir Mišelė Kiseliova. Mokytojos ekspertės Ramunės Bandzaitytės-Kalėdienės auklėtinei muzika šiandien suteikia emocijų ir laisvės pojūtį. „Mano didžiausias troškimas – sieti gyvenimą su muzika, nors žinau, kad tai nelengvas kelias, stengsiuosi išpildyti savo svajonę“, – sako aštuntokė smuikininkė.

J. Naujalio muzikos gimnazijos, VDU Muzikos akademijos auklėtiniai kartu su Kauno styginių kvartetu atliks Johanno Sebastiano Bacho, Wolfgango Amadeus Mozarto, Roberto Schumanno kūrinius.


Kas? Kauno kvarteto ir jaunųjų muzikų koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje, kamerinėje salėje.

Kada? vasario 22 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS