Muzikinės metų palydėtuvės ir 2022-ųjų sutikimas | Diena.lt

MUZIKINĖS METŲ PALYDĖTUVĖS IR 2022-ŲJŲ SUTIKIMAS

  • 0

Artėja nuostabus metų laikas, kai sielas užpildo stebuklo laukimo dvasia, o miestas ima dabintis kalėdiniais akcentais. Į šį sūkurį po praeitų metų šventes lydėjusios pandeminės tylos ir vėl įsilieja Kauno valstybinė filharmonija (KVF), kviesdama klausytojus gražiausių metų švenčių laikotarpį praleisti kartu su nuostabia muzika.

Gruodžio 26–31 d. KVF vyks tradicinis koncertų ciklas „Nuo šv.Kalėdų iki Naujųjų metų…“, bėgant metams virtęs mažu muzikos festivaliu, kuriančiu šventinę nuotaiką, nuotaikinga ir profesionaliai atliekama muzika vedantis klausytojus per visą džiugų laikotarpį. Šį kartą bus pamaloninti įvairiausių žanrų mėgėjai, kurių lauks nemažai siurprizų ir netikėtų muzikinių viražų, atsiskleisiančių šešių koncertinių vakarų metu.

Šilumos gūsis

Antrąją šv.Kalėdų dieną pramoginės muzikos mėgėjus į koncertą „Karibų fiesta“ pakvies virtuozų grupė „Cubana“ ir išraiškingo balso dainininkas Enrique Santosas. Atlikėjai visus, ieškančius pietietiškos šilumos, sielos atgaivos ir pozityvių emocijų, kviečia pasinerti į kelionę po Lotynų Ameriką, Karibų jūros regionus ir saulėtąją Kubą, pajusti karšto vėjo dvelksmą, pietietišką karštį, išgirsti nuostabią, šokti ir dainuoti kviečiančią muziką.

Kantatos tekstuose – daug iki šiol savo svarbos nepraradusių temų: sėkmės ir turtų nepastovumas, greita gyvenimo tėkmė.

Grupės lyderis, lyrinis tenoras E.Santosas gimė egzotiškoje Kuboje, kur baigė Havanos didžiojo teatro konservatorijos dainavimo ir vaidybos studijas. Atlikėjas dirbo garsiuosiuose Garcios Lorcos, Rivjeros, Havanos ir kituose teatruose, tapo konkurso „Cantandole al Sol“ laureatu, pelnė antrą vietą konkurse „La Nueva voz“, konkurse „La voz en alta“ užėmė pirmą vietą, tapo svarbiausio profesionalių dainininkų „Adolfo Guzman“ konkurso Kuboje laureatu.

Siekdamas susipažinti su įvairių pasaulio šalių kultūromis ir muzika, dainininkas daug keliauja po pasaulį, dalydamasis su publika savo emocijomis, temperamentu ir jausmingu muzikavimu, mielai bendradarbiaudamas su vietiniais muzikantais. Apsilankęs Lietuvoje, drauge su žinomais mūsų šalies atlikėjais jis sukūrė grupę „Cubana“, kurioje šiuo metu groja klavišininkas Artūras Chalikovas, gitaristas Andžejus Zujevičius, kontrabosininkas Armanas Isojanas ir perkusininkai Aleksandras Šamsutdinovas bei Domantas Razmus. Profesionalūs ir patyrę muzikantai atlieka Lotynų Amerikos melodijomis ir ritmais pulsuojančią muziką, jų koncertinėse programose nuolatos skamba salsa, čia čia čia, bolero, afro-kubiečių rumba, bosanova, samba ir kitos, aistringos bei užburiančios kompozicijos.

Tarpušvenčio muzikinį maratoną gruodžio 27 d. pratęs išskirtinis projektas, vykdomas bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru (LNOBT). Jaunieji teatro solistai ir instrumentinė grupė, vadovaujama dirigento Martyno Staškaus, dovanos publikai ispaniškos muzikos operetę „Sarsuela“. Sarsuela – Ispanijoje susiformavęs lyrinis-draminis žarnas, kuriam būdinga kalbamųjų ir dainuojamųjų scenų kaita. Sarsuela gimininga tokiems Europos muzikinio teatro stiliams kaip vokiečių singspiel ar prancūzų komiškoji opera, žanras dažnai laikomas operetės variantu, bet sarsuela turi ir vien jai būdingų bruožų: jos siužetas visada vyksta Ispanijos provincijoje, o muzikinėje medžiagoje girdėti tradicinės ispanų muzikos įtaka.

Spektaklio režisierė Jūratė Sodytė sako: „Norėjau scenoje atkurti Andalūzijos atmosferą ir smagią nedidelio miestelio šeimos taverną, apsuptą jaukios žalumos ir šilumos. Kiekvienas personažas čia turi savo istoriją, charakterį ir dramaturginę liniją. Solistai čia ne tik dainuoja – jie šoka flamenką ir argentinietiškąjį tango. Tai ispaniškosios dvasios esmė, be kurios šis spektaklis negali apsieiti. Manau, šis spektaklis taps tyro oro gurkšniu visiems, pavargusiems nuo šiandienos aktualijų.“

Jai antrinantis spektaklio koncepcijos autorius ir muzikos vadovas Vladimiras Prudnikovas sako peržiūrėjęs šimtus puslapių natų, ieškodamas muzikinės medžiagos, kurią sujungus į visiškai naują dramaturginę liniją atsirastų naujų, ryškių charakterių. Pagrindinius vaidmenis „Sarsueloje“ atliks altas Evelina Greiciūnaitė, sopranai Indrė Anankaitė ir Kamilė Bontė, baritonas Eugenijus Chrebtovas, tenorai Karolis Kašiuba ir Mickaelas Spadaccini, šokėja Kamilė Mazrimė ir aktorius Gintaras Liutkevičius.

Įkandin svajonių

Prieššventinio antradienio vakarą Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas, baritonas Giedrius Prunskus ir Kauno fortepijoninis trio kvies klausytojus pasinerti į spalvingą miuziklų karalystės – Brodvėjaus pasaulį.

Atlikėjai tiki, kad viena iš žmogui suteiktų privilegijų – galimybė svajoti. Vieni svajoja apie gražesnį gyvenimą ir būsimus žygdarbius, kiti – apie materialius dalykus, treti, būdami dvasios don kichotais, svajose mato neįmanomus ar nebūtus siekius. O apie ką svajoja populiariausių miuziklų ir kino filmų herojai? Atsakymus pateiks spalvinga programa „Naktis Brodvėjuje“, kurioje skambės kūriniai iš XX a. klasika tapusių miuziklų ir kino filmų, o užburiančia judesio plastika muzikos kalbą papildys Kauno valstybinio muzikinio teatro baleto solistai Justina Bervingienė ir Gintaras Visockis.

Dainininkas G.Prunskus – menų licenciatas, teatre kuriantis įvairiaplanius vaidmenis operos, miuziklo ir operetės žanro spektakliuose. Jis yra atlikęs gausybę solinių koncertų ir autorinių programų įvairiose Lietuvos bei užsienio salėse, dažnai atlieka lied žanro kūrinius, rengia teminius koncertus, daug dėmesio skiria kamerinės-vokalinės muzikos žanrams ir lietuvių kompozitorių vokalinei muzikai.

Pianistė Lina Krėpštaitė, smuikininkė Indrė Andruškevičiūtė ir violončelininkė Asta Krištaponienė – trys žavios muzikės, jau dešimtus metus kartu grojančios Kauno fortepijoniniame trio. Atlikėjos yra pelniusios apdovanojimų respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, dalyvavusios muzikos festivaliuose, koncertavusios įvairiose pasaulio šalyse.

Iš praeities

Gruodžio 29 d. Kauno valstybinė filharmonija pakvies klausytojus į išskirtinį koncertą – įspūdingąją XX a. vokiečių kompozitoriaus Carlo Orffo kantatą „Carmina Burana“, kurią atliks Kauno valstybinis choras, pianistai Motiejus ir Mykolas Bazarai, mušamųjų instrumentų grupė bei rinktiniai solistai, diriguojami maestro Roberto Šerveniko. „Carmina Burana“ – sceninė kantata, sukurta paties kompozitoriaus parašytu libretu, panaudojant 24 viduramžių laikotarpio eilėraščius iš Beuerno vienuolyne atrasto rankraščio „Codex Buranus“. Bene žinomiausia kantatos „Carmina Burana“ dalis – pakilus choras „O, Fortuna“, pradedantis ir užbaigiantis kūrinį.

Kantatos tekstuose paliečiama daugelis iki šiol savo svarbos nepraradusių temų: sėkmės ir turtų nepastovumas, greita gyvenimo tėkmė, grįžtančio pavasario džiaugsmas ir trumpalaikiai malonumai, kuriuos teikia girtavimas, gausus maistas, azartiniai žaidimai bei kūniška meilė. Kantatos versiją solistams, chorui, dviem fortepijonams ir mušamiesiems aranžavo paties C.Orffo mokinys Wilhelmas Killmayeris.

Išskirtinio virtuoziškumo, itin plataus balso diapazono ir ypatingos artistinės raiškos reikalaujančias vokalines partijas koncerte atliks dviejų „Auksinių scenos kryžių“, „Orfėjo“ bei „Fortūnos“ nominacijų laureatė sopranas Raminta Vaicekauskaitė, ekspresyvaus balso tenoras Algirdas Bagdonavičius, Lietuvos publikai pažįstamas iš televizijos šou „Triumfo arka“ ir septyniolikos tarptautinių dainininkų konkursų laureatas, pagrindinius vaidmenis Kauno valstybiniame muzikiniame teatre kuriantis baritonas Andrius Apšega.

Melodijų fejerverkai

Sparčiai artėjant Naujamečiam vakarui, prieššventinį ketvirtadienį paženklins Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro paleista „Simfoninė salvė“. Klausytojai galės mėgautis ne tik įspūdingais simfoniniais opusais, ištraukomis iš ispaniškųjų sarsuelų ar žinomų operų, bet ir nuotaikingais operečių fragmentais. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir jo vadovas maestro Modestas Pitrėnas klausytojams žada išties įspūdingą šventę, nes į šventinę garsų fiestą įsilies nuostabios vokalistės mecosoprano Justinos Gringytės pasirodymas.

Tarptautinį pripažinimą pelniusi atlikėja prieš šešerius metus laimėjo Lietuvos jaunosios operos solistės metų apdovanojimą, o Anglijos nacionalinės operos ir Škotijos operos teatruose sulaukė ypač palankių atsiliepimų už pagrindinį vaidmenį Georges Bizet operoje „Karmen“. Įtakingojo „The Guardian“ muzikos kritikai šios dainininkės balso stiprumą lygina su plieno šarvais, o savo interpretacijose ji geba meistriškai moduliuoti nuo valdingos ir įsakmios iki trapios bei švelnios herojės paveikslo. Koncerto numerius palydės nuotaikingi iškalbingojo konferansjė Julijaus Grickevičiaus komentarai.

Pasitikti Naujuosius metus KVF kviečia šventinę popietę puošdama Kauno miesto simfoninio orkestro, Kauno valstybinio choro ir dainininkų Monikos Falcon bei Kristian Benedikt dovanojamu koncertu „Naujuosius pasitinkant“. Naujamečiam koncertui diriguos maestro R.Šervenikas, o šventiškai nusiteikusi publika galės mėgautis nuostabiausiomis melodijomis, chorais ir arijomis iš pasaulio muzikos aukso fondui priskiriamų operų bei operečių.

Sopranas M.Falcon – užtikrintai karjeros laiptais kopianti atlikėja, kurios vardas vis dažniau girdimas Europos šalyse. Vokalo studijas baigusi Kaune, vėliau dainininkė tobulinosi pas daugelį žymių vokalo pedagogų Europoje ir JAV. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre debiutavusi Pepi vaidmeniu Johanno Strausso operetėje „Vienos kraujas“, o Kauno valstybiniame muzikiniame teatre įkūnijusi Arsenos personažą to paties kompozitoriaus operetėje „Čigonų baronas“, atlikėja pasuko į operos žanrą ir pirmoji sėkmė ją aplankė pradėjus bendradarbiauti su organizacija „Opera Classica Europa“, rengiančia operos spektaklius visoje Vokietijoje ir kitose pasaulio šalyse.

Pirmasis jos pasirodymas buvo Neda Ruggiero Leoncavallo operoje „Pajacai“, vėliau sekė Dezdemona Giuseppe's Verdi operoje „Otelas“ ir Aida G.Verdi operoje „Aida“, kurią solistė atliko Ravenos (Italija) „Teatro Comunale Alighieri“. Po Baden Badene (Vokietija) atliktos Dezdemonos partijos dainininkę pastebėjo spektakliui dirigavęs legendinis dirigentas Zubinas Mehta, vėliau pakvietęs atlikėją dainuoti soprano partiją monumentaliajame G.Verdi „Requiem“. Šių metų lapkritį M.Falcon žengė dar vieną svarų žingsnį operos scenoje – debiutavo Santucos vaidmeniu Pietro Mascagni operoje „Kaimo garbė“, kurios pasirodymai vyko Vysbadene (Vokietija) ir Hradec Kralovėje (Čekija). Apie vieną iš jos pasirodymų „Aidos“ spektaklyje muzikos kritikai rašė: „Tai sopranas, kurį drąsiai galima pavadinti dangišku. Jos balsas yra gražus visomis to žodžio prasmėmis“.

Šiemet auksinį jubiliejų švenčia K.Benedikt, mūsų šalyje geriau žinomas kaip Vaidas Vyšniauskas. Solisto kūrybiniai keliai driekiasi per garsiausias pasaulio operos teatrų scenas. Tarptautinėje arenoje V.Vyšniauskas išgarsėjo kaip vienas žymiausių Otelo vaidmens interpretatorių. Talentingų artistų ir prestižinių Kauno miesto kolektyvų parengtoje Naujametėje programoje skambės nuotaikingi kūriniai, tarsi šventinis fejerverkas palydėsiantys KVF publiką Naujųjų metų link.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS