Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika | Diena.lt

NAUJĄJĄ KULTŪROS SOSTINĘ PASVEIKINO KAUNIEČIŲ MUZIKA

  • 0

Bulgarijos miestas Plovdivas ir Italijoje esanti Matera šiemet paskelbti Europos kultūros sostinėmis. Iš pastarojoje vykusios šventės sugrįžo ir būrys kauniečių.

Praeities ir ateities jungtys

60 tūkst. gyventojų turintis Materos miestas Pietų Italijoje garsėja į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktu unikaliu priešistoriniu uolų urvų tinklu (it. Sassi di Matera). Įpūdingas kraštovaizdis, istorija puikiai dera su dabartinio gyvenimo tempu. Europos kultūros sostinės titulu besidžiaugiantys materiečiai tikisi, kad per šiuos metus daugybė žmonių atras unikalų Italijos kampelį, pasigrožėti uolose išraižytais namais-urvais, požeminėmis bažnyčiomis, XIII a.katedra.

Materoje rengiant kultūros sostinės programas daug dėmesio skirta socialinei ir kultūrinei įtraukčiai, bendradarbiavimui ir inovacijoms. Kelių tūkstantmečių istoriją menančio miesto programos šūkis – "Atvira ateitis" (it. "Futuro remoto"). Programą sudaro penkios temos, kuriose susisipina senovės ir dabarties kultūriniai ženklai: "Senovinė ateitis", "Tęstinumas ir trikdžiai", "Atspindžiai ir jungtys", "Utopijos ir distopijos", "Šaknys ir maršrutai".

Pusšimtis orkestrų

Į sausio 19-ąją vykusią Europos kultūros sostinės atidarymo šventę suplaukė daugiau kaip 2 000 muzikantų iš Italijos ir kitų Europos valstybių. Tarp pastarųjų – ir šalys, kurių miestai pelnė Europos kultūros sostinės titulą. Būsimajai Europos kultūros sostinei atstovauti buvo pakviestas Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras "Ąžuolynas" (dirigentas Giedrius Vaznys).

54 pučiamųjų instrumentų orkestrai savo ritmais ir melodijomis užpildė istorines Materos gatves, vėliau įsijungė į šventinę programą atlikdami bendrus kūrinius (meno vadovas Stefano Bollani).

Vaizdo instaliacijos, šviesų ir fejerverkų kompozicijos, akrobatai, kelių chorų jungtys ir pavieniai muzikos atlikėjai, – visa tai kūrė spalvingą atidarymo šventę. Visą programą transliavo nacionalinės televizijos kanalas "Rai1", kultūros sostinę ir jos svečius sveikino Italijos Respublikos prezidentas Sergio Mattarella.

Vietoj žadintuvo

Kita organizatorių idėja – šventės atidarymo renginių nesutelkti tik viename mieste, todėl iš Materos orkestrai pasklido po įvairias Bazilikatos regiono vietoves. Taip "Ąžuolynas" atsidūrė jaukiame kalnų apsuptame Montemuro miestelyje, turinčiame savo pučiamųjų orkestrą "Complesso Bandistico Citta di Montemurro", viešnagės metu tapusį kauniečių kolektyvo globėju, palydovu ir galiausiai – bičiuliu.

Vaizdo instaliacijos, šviesų ir fejerverkų kompozicijos, akrobatai, kelių chorų jungtys ir pavieniai muzikos atlikėjai, – visa tai kūrė spalvingą atidarymo šventę.

Europos kultūros sostinės šventės išvakarėse miestelio meras Senatro Di Leo, Montemuro orkestras su prezidentu Gianpiero Catoggio bei muzikantais kauniečiams surengė svetingas ir šiltas sutiktuves. O jau sausio 20-ąją abu orkestrai įgyvendino iš koncertinės įstaigos "Kauno santaka" organizuojamo festivalio "Padūduokim Kaunui" atsivežtą idėją: ankstų sekmadienio rytą siaurose gatvelėse muzikinėmis žygiuotėmis žadino miestelio gyventojus ir skveruose džiugino specialiai parengtomis koncertinėmis programomis.

Itin šiltai Materoje ir Montemure buvo pasitiktos "Ąžuolyno" orkestro šokėjos (choreografas Dainius Bervingis), su kuriomis linksmi italai nuolat fotografavosi, stengdamiesi kuo originaliau įamžinti šventines nuotaikas.

"Montemuro bendruomenės ir orkestro muzikantų dėka aplankėme įdomias miestelio vietas, buvome vaišiname vietiniu maistu, specialiai mums buvo parengtos tradicinės, chorinės ir populiariosios muzikos programos, todėl trumpam visi pasijutome reikšmingais ir labai laukiamais svečiais. Plačios žmonių šypsenos, daug garsų, judesio, nepakartojami aromatai ir kelionės simboliu tapusi daina "Nel Blu Dipinto Di Blu", žinoma kaip "Volare" (liet. – "skristi")",– kelionės įspūdžiais pasidalijo Kauno koncertinės įstaigos "Kauno santaka" vadovas Vaidas Andriuškevičius.

Jo teigimu, ši viešnagė buvo ir puiki patirtis bei žvalgytuvės, prieš Kaunui tampant Europos kultūros sostine. "Džiugu, kad žiniai apie Kultūros sostinės atidarymą ir pagrindiniu šventės akcentu buvo pasirinkti pučiamųjų orkestrai. Idėja pasiteisino su kaupu. Svajojame tokios apimties festivalį "Padūduokim Kaunui"... Na, o su Montemuro muzikantais dar tikimės susitikti netolimoje ateityje, atsakyti jiems tuo pačiu vaišingumu mūsų mieste ir kartu parengti koncertines programas. Jau ir keliomis partitūromis apsikeitėme..." – džiaugėsi V.Andriuškevičius.


Komentaras

Virginija Vitkienė

"Kaunas 2022" vadovė

Iš Materos parsivežėme gerų įspūdžių – miesto gyventojai svečius pasitiko labai svetingai. Jie labai nuoširdžiai ir entuziastingai įsitraukė į programą – beveik nematėme namo, kad nebūtų iškelta Materos – Europos kultūros sostinės vėliava. Vienas iš miesto bendruomenės įsitraukimo į šventinę programą pavyzdžių – senamiesčio gyventojai išjungė šviesas, languose uždegė žvakes. Į tai įsitraukė net 6 000 žmonių. Maloniai stebino ir tai, kad pati miesto bendruomenė be jokio finansavimo sugebėjo pamaitinti apie 2 000 oficialių atidarymo svečių. Atidarymo dieną buvome pakviesti prie vieno iš vienuolikos stalų, prie kurių buvo maždaug po 200 svečių – visi buvo vaišinami pačių žmonių paruoštais tradiciniais patiekalais.

Matera – įstabus miestelis su olose iškaltais namais, nors dar prieš kelis dešimtmečius ši vieta buvo vadinama Italijos gėda, nes ilgą laiką neturėjo elementariausių miesto komunikacijų. Europos kultūros sostinės titulas tapo didžiuliu ekonominiu postūmiu, labai padidino turistų skaičių. Europos kultūros sostinės programa paskatino ne tik užsienio turistus, bet ir pačius italus keliauti ir atrasti Materą. Programos rengėjai tikina, kad galima važiuoti pas juos bet kada, nes gausi kultūros pasiūla – garantuota.

Italai teikia labai didelę reikšmę kultūros sostinės titului, čia ir didžiausia konkurencija tarp miestų tapti Europos kultūros sostine. Šis susidomėjimas buvo jaučiamas ir atidarymo metu, kur dalyvavo aukščiausios Italijos valdžios ir žiniasklaidos atstovai.

GALERIJA

  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
  • Naująją kultūros sostinę pasveikino kauniečių muzika
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS