Nobelio premijos laureato Č. Milošo premija įteikta Kauno mokslininkėms | Diena.lt

NOBELIO PREMIJOS LAUREATO Č. MILOŠO PREMIJA ĮTEIKTA KAUNO MOKSLININKĖMS

Kėdainiuose šeštą kartą įteikta šio krašto garbės piliečio, rašytojo, Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo premija. Ji atiteko Kauno Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkėms Laimai Šinkūnaitei ir Vaidai Kamuntavičienei.

Kauno VDU profesorėms Kėdainių meras įteikė Č. Milošo premiją už šešerius metus rašytą mokslo monografiją „Apytalaukio parapija. Mikrobendruomenės istorija“. Apytalaukis – gimtoji Č. Milošo parapija, jos bažnyčioje mokslininkių laukė daug netikėtumų.

„Mes radome freskas, ne vientisas, bet gabaliukais. Kai pradėjau tyrinėti, kas kaip kodėl, tada paaiškėjo, kad čia anksčiau galėjo būti puikus freskos pavidalo retabulas“, – pasakoja Č. Milošo premijos laureatė L. Šinkūnaitė.

„Kaip mano vyras juokaudamas sako, tu padarei tyrimą, kur dabar stovi bažnyčia ir trys namai, ir tas tyrimas apima daugiau nei 200 psl. Labai džiaugiuosi, kad Mokslo taryba išleido šitą knygą, nes jai irgi reikėjo padaryti sprendimą, ir kad tokie tyrimai yra ne apie Vilnių, bet apie provinciją, apie žmones, apie mažąją Č. Milošo tėvynę, jie yra labai svarbūs“, – sako Č. Milošo premijos laureatė V. Kamuntavičienė.

Pasak komisijos narių, iš trijų kandidatų monografija apie Apytalaukį pasirinkta dėl gausia autentiška archyvine medžiaga pagrįstų bažnyčios, parapijos ir dvaro istorijos tyrinėjimų.

„Lietuvoje mažai yra tyrimų, skirtų labai konkrečiai parapijai ir bažnyčiai, kraštotyrinio pobūdžio yra, bet tai yra jau mokslinio pobūdžio. Abi profesorės labai gražiai pasižiūri į parapijų, bažnyčių istoriją ne vien tik jų kontekste, bet ir Lietuvos istorijos kontekste, Lietuvos bažnyčios kontekste“, – aiškina vertinimo komisijos narys Rytas Tamašauskas. 

„Galėtų būti žanrai įvairesni, ne vien rašytiniai kūriniai, galbūt ir kino filmai, dokumentiniai, meniniai, dailės kūriniai. Išplėtę tą ratą, daugiau pritrauktume Lietuvos menininkų, žurnalistų, publicistų ir  mokslininkų“, – siūlo Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius.

Kėdainių krašto garbės piliečio, Nobelio premijos laureato Č. Milošo premija teikiama nuo 2011-ųjų, siekiant puoselėti jo kūrybos idėjas, skatinti Kėdainių krašto pažinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS