Pasivaikščiojimas modernaus meno keliais Kaune | Diena.lt

PASIVAIKŠČIOJIMAS MODERNAUS MENO KELIAIS KAUNE

Ekskursija „Modernaus meno keliais“ sukvietė meno mėgėjus bei smalsuolius pažvelgti į Kauną kiek kitaip nei įprastai.

Ekskursija prasidėjo Lietuvos Dailininkų sąjungos ir kavinės „Skliautas“ kiemelyje, kuriame menininkai ir menui artimi žmonės renkasi metų metus. Ekskursijos dalyviams buvo papasakota apie dailininkų grupės „Ars“ veiklą Kaune ir jų meno indėlį Lietuvoje.

Vėliau senamiesčio gatvelėmis prieita prie tapytojo, „Angis“ grupės nario Arūno Vaitkūno dirbtuvių, kuriose ilgus metus menininkas ekspresionistas kūrė.

Iš senamiesčio Benediktinių gatve Pelėdų kalno link ekskursijos dalyviai keliavo Alfonso Vilpišausko kasdieniniais keliais, vėliau apžiūrėta senoji chasidų sinagoga, kurioje tapė ir buvo apsistojęs Rimvydas Jankauskas-Kampas.

Gretos Zabielaitės nuotr.

„Dailininkai pasirinkti neatsitiktinai: iš dalies, tai – vėlyvojo modernizmo atstovai, kurie padarė didžiulę įtaką XX a. pabaigs Kauno dailei. Šių menininkų darbai sudaro Kauno modernaus meno fondo kolekcijos pagrindą. Būtent Kaune vyravo labai laisvas ir drąsus potėpis, menininkai kūrė stiprias abstrakcijas, eksperimentavo, labai savitai plėtojo vėlyvąjį ekspresionizmą“, – apie tai, kodėl buvo pasirinkti būtent šie menininkai, pasakojo Kauno modernaus meno fondo atstovė, ekskursijų projekto sumanytoja Rugilė Andziukevičiūtė-Buzė.

Būtent Kaune vyravo labai laisvas ir drąsus potėpis, menininkai kūrė stiprias abstrakcijas.

Pasak jos, „Modernaus meno keliais“ yra išskirtinis maršrutas Kaune, kur kauniečiai bei miesto svečiai gali susipažinti su ne tik menininkų kūryba, bet ir atrasti naujas miesto vietas ir pažvelgti į jas menininko akimis. „Tokie maršrutai padeda miestiečiams geriau pažinti savo miestą, atrasti dar vieną klodą jame, pamatyti, susipažinti su labai unikalia miesto istorijos dalimi – XX a. pabaigos dailės istorija, kuri buvo išskirtinė tuo, kad menininkams, kūrusiems dar sovietmečio laikotarpiu, tai buvo maištas prieš sistemą, savotiškas pasipriešinimas ir laisvės laukimas. Būtent tokia savotiška rezistencija ir suformavo tą stiprų Kauno vėlyvojo modernizmo palikimą“, – teigė R.Andziukevičiūtė-Buzė.

Gretos Zabielaitės nuotr.

Ekskursija baigėsi Laisvės alėjoje prie Roberto Antinio skulptūros „Aukos laukas“ Romui Kalantai atminti.

Net ir gerai Kauną pažįstantys jo gyventojai stebėjosi išskirtinių Kauno vietų istorija ir jos unikalumu. „Labai patiko ekskursija, tik norėjosi dar giliau pažinti menininkų kasdienybės vietas, įeiti į dirbtuves, prisiliesti prie konkrečių daiktų, gal laiko nepakako, galėjo ekskursija ilgiau užsitęsti, bet patiko“, – džiaugėsi menu besidominti kaunietė Jūratė.

Pasak projekto sumanytojos, šios ekskursijos vyks kiekvieną likusios vasaros ketvirtadienį, o rudeniop bus rengiamos ne tik pėsčiomis, bet ir autobusu, aplankant dar daugiau dėmesio vertų vietų. Taip pat bus rengiamos ekskursijos ir susitikimai su menininkais, kurie iki šiol kuria.

GALERIJA

  • Pasivaikščiojimas modernaus meno keliais Kaune
  • Pasivaikščiojimas modernaus meno keliais Kaune
  • Pasivaikščiojimas modernaus meno keliais Kaune
  • Pasivaikščiojimas modernaus meno keliais Kaune
  • Pasivaikščiojimas modernaus meno keliais Kaune
Gretos Zabielaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

GAILA

Tai kad i Skliautus meninkai jau 100 m. nesilanko

SUSIJUSIOS NAUJIENOS