Pažaislio festivalis žiūrovams atveria naujus muzikos pasaulius ir naujus vardus | Diena.lt

PAŽAISLIO FESTIVALIS ŽIŪROVAMS ATVERIA NAUJUS MUZIKOS PASAULIUS IR NAUJUS VARDUS

Muzika atveria naujus pasaulius tiek žiūrovams, tiek kūrėjams ir atlikėjams. Šį savaitgalį XXVIII Pažaislio muzikos festivalis pristatys tolimosios Amerikos įkvėptą sakralinę muziką.

Choras ir a cappella

Rugpjūčio 9 d. Kauno šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje chorinės muzikos programą „Naujasis pasaulis“ Pažaislio muzikos festivalio klausytojams pristatys svečiai iš Vokietijos – Heidelbergo universiteto kamerinis choras „Camerata Carolina“. Chorinės muzikos mėgėjai turės neeilinę progą pasimėgauti sakralinės muzikos opusais, sukurtais kompozitorių, gyvenusių ir kūrusių Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynuose.

Choro „Camerata Carolina“ vadovas Franzas Wassermannas – Heidelbergo universiteto profesorius, organizuojantis muzikinę universiteto bendruomenės veiklą.

Žinių apie muzikavimo meną jis sėmėsi studijuodamas Karlsrūhės, Romos, Štutgarto ir Trosingeno universitetuose. Nuo pat akademinio choro „Capella Carolina“ įkūrimo 1993 m. jis vadovauja šiam kolektyvui ir dviem mažesniems jo padaliniams – kameriniam chorui „Camerata Carolina“ ir vokaliniam ansambliui. Darbą Heidelbergo universitete jis derina su akademine veikla Kanados, JAV, Čilės, Gruzijos, Armėnijos ir Italijos universitetuose, kur yra vizituojantis profesorius. Be to, koncertuoja kaip vargonininkas, yra Sakartvelo valstybinės filharmonijos Kutaisyje orkestro ir Armėnijos valstybinio operos teatro kviestinis dirigentas.

Modestas Sedlevičius. Organizatorių nuotr.

Kamerinis choras „Camerata Carolina“ – Heidelbergo universiteto tarptautiniam studijų centrui priklausantis kolektyvas, besispecializuojantis a cappella žanro repertuare, aprėpiančiame giesmes nuo grigališkojo giedojimo epochos iki šiuolaikinių kompozitorių opusų.

Kolektyvas jau skaičiuoja 23-iuosius gyvavimo metus, kurių tėkmėje jis tapo tikru gimtojo universiteto muzikiniu ambasadoriumi, pristatančiu savąją alma mater tiek tarptautiniu lygiu, tiek dalyvaudamas oficialiose iškilmėse. Koncertinių kolektyvo kelionių maršrutai yra išraižę visą pasaulį: nuo Kanados iki Čilės, nuo Sakartvelo iki Italijos.

Ką tik parengta kolektyvo programa „Naujasis pasaulis“ jau keletą kartų skambėjo įvairiose sakralinėse Vokietijos erdvėse, o dabar unikalią progą išgirsti šį koncertą turės ir Lietuvos klausytojai.

Jaučiu, kad viduje turiu slaptą varikliuką, kuris neleidžia stovėti vietoje ir džiaugtis pasiekimais.

 

Klasika ir jaunystė

Rugpjūčio 10 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje – festivalio debiutantų jaunųjų atlikėjų, jau pelniusių pripažinimą tarptautinėje erdvėje, pasirodymas. Koncerte „Nauji vardai“ festivalio publikai prisistatys mecosopranas Gabrielė Kupšytė ir baritonas Modestas Sedlevičius. Kartu su dainininkais scenoje muzikuos talentingas pianistas Justas Čeponis, o jų parengtoje programoje skambės gražiausios arijos ir duetai iš Wolfgango Amadeus Mozarto, Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini, Vytauto Klovos operų, taip pat – subtilios ir nuotaikingos Juozo Gruodžio, Balio Dvariono, Henri Duparco, Ericho Wolfgango Korngoldo ir Paolo Tosti dainos.

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto Metų vilties apdovanojimą už Romeo vaidmenį operoje „Montekiai ir Kapulečiai“ pelnęs mecosopranas G. Kupšytė sako: „Nuo mažumės buvau tikra, kad žengsiu muzikos keliu.“ Atlikėja mokėsi Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijoje, studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur besimokydama jau žengė pirmuosius žingsnius operos scenos link. Vėliau studijas tęsė Londono karališkojoje muzikos akademijoje, tapo keleto tarptautinių konkursų laureate, dalyvavo meistriškumo kursuose, kuriuose dėstė žymūs vokalo pedagogai.

Gabrielė Kupšytė. Asmeninio archyvo nuotr.

Vėliau G. Kupšytės keliai pasuko į Italiją, kur ji studijavo „Mascarade“ operos studijoje Florencijoje.  „Jaučiu, kad viduje turiu slaptą varikliuką, kuris neleidžia stovėti vietoje ir džiaugtis pasiekimais, – sako dainininkė. – Mane įkvepia žmonės, aplankytos šalys ar gamta. Esu kaimo vaikas, todėl pasivaikščioti parke, pabūti gamtoje man yra ir poilsis, ir įkvėpimas.“ Šiuo metu solistė dalyvauja Jette Parker menininkų programoje Londono karališkajame operos teatre „Covent Garden“.

Festivalio scenoje atlikėja pasirodys su baritonu M. Sedlevičiumi, kuris muziko karjerą pasirinko tik po chemijos studijų Vilniaus universitete. Lietuvos melomanai ir žiniasklaida sutelkė dėmesį į M. Sedlevičių, kai jis sužibėjo tarptautiniame Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurse. Jame baritonas ne tik pelnė antrąją premiją, bet ir tapo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro favoritu.

Tuoj po parengiamųjų vokalo kursų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje į Vokietiją studijuoti išvykęs dainininkas dalyvavo garsiojo Milano teatro „La Scala“ akademijoje, šiuo metu karjerą tęsia garsiausiuose Vakarų Europos operos teatruose. Apie darbo specifiką operos žanre solistas sako: „Dainuodami veikėjai per palyginti trumpą laiką gali perteikti daug daugiau emocijų ir informacijos. Svarbiausia – dainuoti yra tiesiog gražu.“

Pianistas Justas Čeponis. Organizatorių nuotr. 

J. Čeponis – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro pianistas-koncertmeisteris, nuolat koncertuojantis kaip solistas ir įvairių ansamblių narys. Atlikėjas bendradarbiavo su režisiere Dalia Ibelhauptaite „Vilnius City Opera“ pastatymuose ir kartu su „Vilnius City Opera“ ir Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atstovavo Lietuvai pasaulinėje parodoje „EXPO 2020“ Dubajuje. Po J. Čeponio pasirodymų III tarptautinio V. Noreikos dainininkų konkurse dainininkė Giedrė Kaukaitė rašė: „Pianistas geba dainininką jautriausiai palaikyti, skatinti, mylėti ir provokuoti. Toks pianistas – mūsų teatro dainininkų lobis.“


Kas? Koncertas „Naujasis pasaulis“.

Kur? Kauno šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje.

Kada? Rugpjūčio 9 d. 19 val.


Kas? Koncertas „Nauji vardai“.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Rugpjūčio 10 d. 18 val.

GALERIJA

  • Pažaislio festivalis žiūrovams atveria naujus muzikos pasaulius ir naujus vardus
  • Pažaislio festivalis žiūrovams atveria naujus muzikos pasaulius ir naujus vardus
  • Pažaislio festivalis žiūrovams atveria naujus muzikos pasaulius ir naujus vardus
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

????

????? p=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS