Pažaislio festivalyje – G. Puccini kūryba | Diena.lt

PAŽAISLIO FESTIVALYJE – G. PUCCINI KŪRYBA

  • 0

Pažaislio muzikos festivalis Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje pristatys koncertą, skirtą operos žanro genijaus Giacomo Puccini kūrybai. Kartu su Kauno valstybine filharmonija organizuojamas vakaras skirtas G. Puccini 100-osioms mirties metinėms paminėti.

G. Verdi tradicijų tęsėjas

„Čia 1858 m. gruodžio 22 d. gimė G. Puccini, kilęs iš senos muzikų giminės ir vertas amžinai gyvų savosios gimtinės tradicijų. Jis kūrė lengvai įsimenamas melodijas, praturtindamas jas naujais gyvybės balsais. Būdamas garsus meistras, stilistiškai tobulomis ir lanksčiomis formomis jis visam pasauliui dar kartą patvirtino nacionalinio meno vertę. Miestas, besididžiuojantis savo sūnumi, trisdešimtą dieną po jo mirties. 1924 m. gruodžio 29 d.“

Šį pagarbų užrašą galima perskaityti lentoje, pritvirtintoje prie seno namo Via di Poggia gatvėje, Toskanos regione esančiame Lukos mieste. Čia muzikanto Michele’io Puccini šeimoje gimė penktasis vaikas, ilgai lauktas berniukas, kuriam pirmojo jų giminės kompozitoriaus, prosenelio garbei buvo duotas Giacomo vardas. Būtent šiam berniukui buvo lemta išgarsinti Puccini šeimos vardą visame pasaulyje.

G. Puccini buvo operos kompozitorius tikrąja šio žodžio prasme. Ne veltui jis laikomas Giuseppe’ės Verdi tradicijos italų muzikiniame teatre tęsėju. Ištikimas realistinio meno tradicijoms, menininkas, humanistas G. Puccini sukūrė nemirtingų kūrinių, kurie visiems laikams įėjo į pasaulio muzikinės kultūros lobyną. Iki šiol viso pasaulio operos teatruose sėkmingai rodomos jo operos „Bohema“, „Toska“, „Turandot“, „Madam Baterflai“, „Manon Lesko“, „Džanis Skikis“, „Sesuo Anželika“ ir kt.

Pamėgtas kompozitorius

Pažaislio muzikos festivalio koncerte pasirodys išskirtinis būrys atlikėjų – Kauno valstybiniam chorui ir Kauno miesto simfoniniam orkestrui diriguos maestro Constantine’as Oberlianas (JAV). Vokalinius numerius iš G. Puccini operų atliks solistai: sopranas Viktorija Miškūnaitė, sparčiai karjeros laiptais kopiantis jaunasis tenoras Karolis Kašiuba ir du išskirtiniai vakaro svečiai – trijų „Grammy“ apdovanojimų laimėtoja, sopranas Latonia Moore (JAV) ir bosas-baritonas Nicolas Rigas (Prancūzija).

Nuoširdumas ir lyrinės, įsimintinos melodijos užkariavo ne tik anų laikų, bet ir šių dienų klausytojų širdis.

Koncerte pasirodysianti viena geriausių Lietuvos operos solisčių sopranas V. Miškūnaitė pripažįsta: nors G. Puccini ir yra vėlyvojo romantizmo atstovas, jai, kaip ir daugeliui, labiausiai siejasi su verizmo opera.

„Kaip ir būdinga natūralizmui, verizmas taip pat išsiskyrė žemiškumu: kasdienių, gyvenimiškų situacijų realijomis, o pagrindiniai herojai buvo ne karaliai, o paprasti žmonės. Nuoširdumas ir lyrinės, įsimintinos melodijos užkariavo ne tik anų laikų, bet ir šių dienų klausytojų širdis“, – sako V. Miškūnaitė.

Solistė mano ir pati sukūrusi daugiausiai būtent G. Puccini operų vaidmenų. „Tai ir Miuzetė, Mimi, Čio Čio San, Turandot, kitą sezoną – G. Puccini triptikas, kur ruošiu visus tris vaidmenis: seserį Andželiką, Lauretą ir Džordžetą. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad esu pakviesta atlikti gražiausių G. Puccini arijų ir į šį tikrai išskirtinį koncertą“, – prisipažino solistė.

Jaunajai kartai atstovaujantis K. Kašiuba šiuo metu dirba Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kur yra sukūręs vaidmenis G. Verdi operoje „Traviata“, G. Puccini „Bohemoje“, Richardo Strausso „Rožės kavalieriuje“ ir kt. Už Tigrūdžio vaidmenį Felikso Bajoro operoje-balete „Dievo avinėlis“ jis buvo išrinktas Metų operos viltimi.

Pripažinti svečiai

Koncerte Raudondvaryje publika turės neeilinę progą išvysti tris „Grammy“ apdovanojimus pelniusią operos solistę iš JAV L. Moore. Savo karjerą muzikė pradėjo mokydamasi gospelo ir džiazo dainavimo ir tik vėliau studijavo klasikinį vokalą Filadelfijos vokalinių menų akademijoje. Operos solistės karjerą ji pradėjo laimėjusi „Metropolitan Opera“ perklausas, dainininkų konkursą Dresdene ir Tarptautinį operos konkursą Marselyje.

Pastaruoju metu M. Moore itin daug įvertinimų sulaukė už pagrindinį vaidmenį G. Verdi operoje „Aida“, apie kurį „New York Times“ rašė: „Jos balsas buvo spindintis, puošnus ir galingas, o minios scenose aukščiausiomis natomis prasiverždavo pro chorą ir orkestrą.“

Dar vienas ypatingas vakaro svečias N. Rigas iš Prancūzijos aistrą operai atrado per Lietuvos operos mylėtojams gerai žinomą tenorą, šviesaus atminimo Virgilijaus Noreikos mokinį Sergejų Lariną, kuris tapo pirmuoju N. Rigas dainavimo mokytoju. Iki tol menininkas studijavo Paryžiuje, Nacionalinėje aukštojoje teatro meno ir technikos mokykloje ir Karališkojoje dramos meno akademijoje Londone. Vėliau jis mokėsi vokalo Paryžiaus nacionalinėje muzikos konservatorijoje. N. Rigas yra pelnęs ne vieną apdovanojimą, kritika jo balsą vadina labai gražaus tembro, kurį bosas-baritonas gerai valdydamas lengvai kuria sėkmingus ir spalvingus personažus.


Kas? Koncertas „GIACOMO PUCCINI: nemirtingasis operos meistras“.

Kur? Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje.

Kada? Birželio 20 d. 19 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS