Pažaislio muzikos festivalio praeityje – stiprybė, įkvėpimas kurti ir švęsti gyvenimą | Diena.lt

PAŽAISLIO MUZIKOS FESTIVALIO PRAEITYJE – STIPRYBĖ, ĮKVĖPIMAS KURTI IR ŠVĘSTI GYVENIMĄ

  • 0

Kelionė laiko mašina – taip trumpai būtų galima apibūdinti artimiausio savaitgalio muzikinę programą, kurią parengė XXVI Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai.

Istorija ir parafrazės

Festivalis net dviem koncertais šiemet kviečia paminėti 400-ąsias Pažaislio vienuolyno fundatoriaus, LDK Didžiojo kanclerio Kristupo Zigmanto Paco gimimo metines. Pirmasis iš jų, į kurį leidžiamas kiekis klausytojų užsiregistravo vos per keletą dienų, vyks liepos 13 d. Pažaislio vienuolyno bažnyčioje. Spalvingą senosios muzikos programą "Lamento d‘Arianna" (liet. Arianos rauda) atliks svečiai iš Šveicarijos – senovinės muzikos ansamblis "Profeti della Quinta", koncertą ves muzikologijos daktarė Aleksandra Pister.

Liepos 14 d. trečiadienį, VDU Didžiojoje salėje XXVI Pažaislio muzikos festivalis pristatys publikai šokio ir muzikos spektaklį "Bolero – Extended". Tai – neįprasta ir originali vieno garsiausių prancūzų kompozitoriaus Maurice'o Ravelio kanoniniu tapusio kūrinio "Boléro" interpretacija. Lengvai atpažįstamą melodiją ir jos parafrazes scenoje vizualizuos Šeiko šokio teatro šokėjai ir Klaipėdos violončelių okteto muzikantai. Atlikėjai tikina, kad originaliai dekonstruojama M.Ravelio muzika, scenoje atliekama vienos, kelių ar iš karto aštuonių violončelių, suskambės netikėtai ir šiuolaikiškai.

Programos iniciatorius, danų choreografas Palle Granhøjus drauge su šokėjais scenoje kuria aplinkybių varžomų asmenybių portretų galeriją, atskleisdamas unikalias kiekvieno trupės šokėjo savybes ir jomis papildydamas muzikinį spektaklio audinį ir interpretaciją. Choreografas, užuot eksponavęs šokėjų plastiką ir choreografijos ypatybes, scenoje siekia išryškinti žmogiškąją būtį, atskleisti vyrus ir moteris tokius, kokie jie yra iš tiesų: tikrus, gyvus ir sudėtingus. Tarptautiniu mastu pripažintas P.Granhøjus garsėja autorine obstrukcijos technika, leidžiančia ribojant šokėjų veiksmus transformuoti jų judesius, taip atskleidžiant vidinius asmenybės sluoksnius. Per tris dešimtmečius glaudžiai bendradarbiaudamas su šokėjais choreografas sukūrė apie keturias dešimtis šokio spektaklių, kūryboje dažnai derina šiuolaikinio šokio kalbą su klasikine muzika, yra inscenizavęs spektaklius pagal Igorio Stravinskio ir Gustavo Mahlerio kūrinius, jo darbai pristatyti beveik pusšimtyje pasaulio šalių.

Idėja orkestrui parašytą "Boléro" atlikti tik violončelėmis gimė Tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio ir konkurso iniciatoriui Mindaugui Bačkui, o ilgus metus bendradarbiaujant su Šeiko šokio teatru ši mintis peraugo į unikalų šokio ir gyvos muzikos spektaklį. Projekto metu grosiantis Klaipėdos violončelių oktetas – prieš ketverius metus Klaipėdos violončelės festivalyje debiutavusio Klaipėdos violončelių kvarteto pagrindu susibūręs ansamblis. Abiejų kolektyvų susikūrimą inicijavo vienas intensyviausiai koncertuojančių violončelininkų, Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas M.Bačkus, kurio muzikiniai interesai itin platūs: nuo baroko iki šiuolaikinių opusų, nuo tradicinio iki eksperimentinio violončelės skambesio. Klaipėdos violončelių kvartetas nuolat bendradarbiauja su Šeiko šokio teatru ir jau yra pristatę keletą drauge sukurtų šokio ir muzikos spektaklių.

Teatralizuotos muzikinės programos metu skambės gražiausi kino muzikos kūriniai, o taip pat – pasakojama kino istorija.

Prieš devynerius metus Klaipėdoje įkurtas Šeiko šokio teatras – viena aktyviausiai kuriančių profesionalaus šiuolaikinio šokio trupių Lietuvoje. Choreografės Agnijos Šeiko vadovaujamas kolektyvas kuria ir šalies, ir užsienio publikai, pristato aukščiausiais nacionaliniais apdovanojimais įvertintus įvairių žanrų ir formų šokio spektaklius, užsiima šokio edukacija, rengia viešus pasirodymus mieste, bendradarbiauja su įvairiomis bendruomenėmis. Teatro repertuare – dvi dešimtys spektaklių suaugusiems ir vaikams: nuo šiuolaikinio šokio spektaklių iki įtraukaus teatro pasirodymų, nuo muzikos ir šokio sintezės iki šokio ekskursijų, nuo spektaklių kūdikiams iki istorijos pamokų paaugliams.

Holivudo dvasia

Liepos 18 d. Babtyno-Žemaitkiemio dvare skambės spalvinga XXVI Pažaislio muzikos festivalio programa "Holivudo žvaigždės: gražiausios filmų dainos ir istorijos". Ją klausytojams dovanos gerai žinomi atlikėjai – dainuojanti aktorė Lina Rastokaitė ir jos kolega Jokūbas Bareikis, ne tik žavintis įtaigiu balsu, bet ir grojantis gitara bei klavišiniais instrumentais. Atlikėjams talkins specialiai šiam projektui suburta instrumentinė grupė: gitaristas Kostas Balčiūnas, bosine gitara grojantis Martynas Garbačas ir perkusininkas Mindaugas Stundžia. Naujai parengtos, teatralizuotos muzikinės programos metu skambės gražiausi kino muzikos kūriniai, o taip pat – pasakojama kino istorija.

Kino muzikos pradžia laikomas priešpaskutinis XIX a. dešimtmetis, kai buvo išrasta pirmoji kamera. Šis laikotarpis ir bus kelionės po kino muzikos pasaulį pradžia. Koncerto metu klausytojai tarsi laiko mašina keliaus per dešimtmečius: į laikus kada karaliavo Charlie'is Chaplinas ir nebylusis kinas, į vaidybinio kino ir kino, kaip meno formos, pradžią. Žinoma, daugiausia dėmesio bus skiriama jo didenybei ponui Holivudui.

Koncerte išraiškingų atlikėjų lūpomis atgis Elvio Presley, Marilyn Monroe, Eltono Johno, Lady Gagos, Whitney Houston ir kitų muzikų dainos, skambėjusios Holivudo klasika tapusiuose kino filmuose: "Asmens sargybinis", "Liūtas Karalius", "Taip gimė žvaigždė", "9 1/2 savaitės", "Rokis", "Krikštatėvis", "Graži moteris", "Purvini šokiai" ir kt. Kaip teigia projekto iniciatoriai, šis koncertas skirtas visiems, išsiilgusiems gyvo, kokybiško muzikinio pasirodymo.

Dramos teatro režisūrą ir vaidybą Klaipėdoje baigusi L.Rastokaitė aktyviai reiškiasi ne tik teatro scenoje. Kaip prodiuserė ir režisierė ji kuria ir įgyvendina meno projektų ar visuomeninių renginių idėjas. Sukūrė keletą vaidmenų kino filmuose, yra pelniusi apdovanojimą kaip dainininkė, tapo televizijos šou "Auksinis balsas" nugalėtoja.

J.Bareikis aktorinį meistriškumą studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau baigė teatro pedagogikos studijas Lietuvos edukologijos universitete. Jis yra Vilniaus mažojo teatro aktorius, įvairių televizijos projektų ("Iššūkis žvaigždėms. Lietuvos dainų dešimtukas", "Žvaigždžių duetai", "Auksinis balsas" ir kt.) dalyvis, Vilniaus Kolegijos vaidybos specialybės dėstytojas, kurso vadovas.


Kas? Koncertas "Lamento d'Arianna".

Kur? Pažaislio vienuolyne.

kada? liepos 13 d. 19 val.


Kas? Šokio ir muzikos spektaklis "BOLERO-EXTENDED".

Kur? VDU Didžiojoje salėje.

Kada? liepos 14 d. 19 val.


Kas? Koncertas "Holivudo žvaigždės"

Kur? Babtyno dvare.

Kada? liepos 18 d. 19 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS