Pilvo šokiai – moteriškos laimės šaltinis: apie šią egzotišką meno formą – iš arčiau | Diena.lt

PILVO ŠOKIAI – MOTERIŠKOS LAIMĖS ŠALTINIS: APIE ŠIĄ EGZOTIŠKĄ MENO FORMĄ – IŠ ARČIAU

XIX a. prancūzų keliautojai, išvydę neįprastus egiptiečių liaudies šokių judesius, pavadino juos pilvo šokiais. Iki šiol daugeliui žmonių – tai nesuprantama meno forma, todėl Kaune gyvenanti pilvo šokių mokytoja Vilma Dičkuvienė apie šį egzotišką šokį pasiryžusi atskleisti daugiau.

Egzotiškas šokis iš rytų

Arabų kalba terminas "pilvo šokiai" neturi nieko bendro su kūno dalimi, tai – raks šarki ("rytietiški šokiai") arba "baladi" ("liaudies šokiai"). Terminas "raks šarki" apibūdina šokių formą, kilusią iš Egipto. Tikrasis jų pavadinimas yra "arabiški šokiai", tai – arabų liaudies menas. Pilvo šokiai buvo šokami haremuose, lauke, vestuvėse, ritualinių apeigų metu, vėliau pradėti šokti viešbučiuose ir restoranuose.

Lietuvoje ir daugelyje kitų Europos valstybių pilvo šokiai tapo meno rūšimi, pradėtos rengti šokių pamokos, tačiau mokytoja V.Dičkuvienė pasakoja, kad Rytų kultūros žmonės tokių pilvo šokio pamokų nesupranta.

"Arabai, kurie yra niekaip nesusiję su pilvo šokių verslu, nelabai supranta pilvo šokių grupinių užsiėmimų studijose, nes tikros arabės tai daro tiesiog namuose, vienos arba kitų moterų draugijoje. Tokią informaciją jie priima gana keistai, taip, lyg mes eitume į indų plovimo grupines treniruotes", – juokiasi V.Dičkuvienė.

Iš pirmo žvilgsnio pilvo šokiai – egzotiška pramoga, vis dėlto, jie daug sudėtingesni. Šie šokiai suteikia ne tik estetinį ir dvasinį pasitenkinimą, bet ir gerina sveikatą – normalizuoja organizmo veiklą. Mokytoja teigia, kad pilvo šokių esmė – stiprinti raumenis, atsipalaiduoti ir masažuoti vidaus organus. Be to, pilvo šokiai lavina lankstumą, gražina eiseną ir laikyseną, gerina kraujotaką, netgi skatina vaisingumą.

Svajonė tapo mėgstamu darbu

V.Dičkuvienė dirba mėgstamą darbą ir pasakoja, kad tai – išsipildžiusi svajonė. Šia meno rūšimi ji susidomėjo jau seniai – mokytoja stebėjo pilvo šokėjų pasirodymus, o juose įžvelgė moteriškumą, egzotiką ir grožį.

"Mano darbas yra erdvė, kurioje labai gerai jaučiuosi, kurioje išskirtinai lydi tik geros emocijos, kurioje pamirštu visus rūpesčius, galiu save išreikšti, panaudoti kūrybinius gebėjimus suteikdama vaizdinę išraišką patinkančioms dainoms, organizuodama teminius vakarėlius, kurdama pilvo šokių kostiumus, tiesiog mokydama šokti", – džiaugsmingai pasakoja mokytoja.

V.Dičkuvienė sako, kad jos darbas yra erdvė, kurioje ji labai gerai jaučiasi, kur ją lydi tik geros emocijos ir pasimiršta visi rūpesčiai.

Sumaniusi tapti ne tik viena iš rytietiškų šokių šokėjų, V.Dičkuvienė tikina, kad yra tikra Rytų kultūros gerbėja. "Mano širdis priklauso arabiškai muzikai, arabiškiems šokių judesiams, arabiškam aprangos stiliui, papuošalams, interjero detalėms, architektūrai, net maistui. Tiesą pasakius, arabų kalbą mokausi ir net Koraną turiu, paskaitinėju kartais, nors musulmone tapti tikrai neketinu", – juokiasi pašnekovė.

Pilvo šokių mokytoja V.Dičkuvienė nusprendė tapti stebėdama savo šokių mokytoją. Šios svajonės buvo kuriam laikui išsižadėjusi – ji atrodė labai tolima, bet netrukus gavo darbo pasiūlymą, mat jos talentas mokyti kitus buvo pastebėtas.

"Vieną kartą renginio metu manęs paprašė surengti pilvo šokių pamoką. Greitai sulaukiau pasiūlymo mėginti vesti pilvo šokių pamokas. Neatsisakiau, ir tos pamokos šokių studijoje "Flash dance" iki šiol tęsiasi", – pasakoja mokytoja.

V.Dičkuvienė įsitikinusi, kad dovaną, t.y. mokyti kitus žmones, ji turi. "Atradau savyje ir nemenką puokštę savybių, reikalingų ką nors gražaus ir įspūdingo suorganizuoti, nes kaip be pasirodymų ir dėmesio šokėjoms?" – retoriškai klausia mokytoja.

Nelengvas darbas

Pasak V.Dičkuvienės, pilvo šokių menas išsiskiria ypatingu žavesiu, kurį lemia atlikimo technikos sudėtingumas, išskirtinumas. Jam būdingi izoliuoti judesiai, dūžiai klubais, bangelės krūtine ir aštuonetai kartu su drebėjimais – tai pilvo raumenų judesiai naudojant diafragminį kvėpavimą, kas nėra būdinga kitų stilių šokiams. Be technikos išskirtinumo pilvo šokiai labiausiai tausoja sveikatą.

Pilvo šokiai lavina lankstumą, gražina eiseną ir laikyseną, gerina kraujotaką, netgi skatina vaisingumą.

Tai lemia itin saugi dubens laikysena šokant, kuri niekada nepažeis nugaros, kojų. Dar vienas ypatingas dalykas – šiems šokiams būdingi izoliuoti judesiai, o bangelės priverčia judėti net ir giliausius raumenukus – visa tai tvirtina visą kūną. "Prieš daug metų net ruošdamasi kūno rengybos varžyboms ir valgydama tik liesą varškę tokių ryškių rezultatų neturėjau", – tvirtina V.Dičkuvienė.

Pilvo šokius išmokti sunku, nes, pasak mokytojos, judesių, kombinacijų ir stilių arsenalas toks platus, kad kiekvieną dieną galima išmokti vis naujų judesių. "Net pasaulinio lygio meistrai turi mokytojus, pas kuriuos vis dar kažko naujo mokosi. Žodžiu, nuolatinis tobulėjimas šioje srityje garantuotas visą gyvenimą, kol šoki. Dėl to niekada nebus nuobodu. Be to, šokti galima visą gyvenimą – pilvo šokiai ir įvairiems amžiui, ir visokioms kūno formoms tinkami", – aiškina mokytoja.

V.Dičkuvienė sako, kad tai pabandyti verta kiekvienam. Šokant šiuos šokius kūnui tenka didelis fizinis krūvis, kuris tobulina visą kūną. "O kur dar galimybė šokti pasirodymuose su nuostabiausiais kostiumais. Tai – didžiausia moteriškumo šventė", – šypsosi moteris.

GALERIJA

  • Pilvo šokiai – moteriškos laimės šaltinis: apie šią egzotišką meno formą – iš arčiau
  • Pilvo šokiai – moteriškos laimės šaltinis: apie šią egzotišką meno formą – iš arčiau
  • Pilvo šokiai – moteriškos laimės šaltinis: apie šią egzotišką meno formą – iš arčiau
  • Pilvo šokiai – moteriškos laimės šaltinis: apie šią egzotišką meno formą – iš arčiau
Asmeninio albumo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

totalus

košmaras tokios šokėjos.

per

liesa-galetu lasini uzsiaugint pries sokant

Kaunietis

tai – arabų liaudies menas. Pilvo šokiai buvo šokami haremuose, lauke, vestuvėse, ritualinių apeigų metu, vėliau pradėti šokti viešbučiuose ir restoranuose. Tai kaip cia suprasti? Po to raso "Arabai, kurie yra niekaip nesusiję su pilvo šokiu.... apie ka straipsnis?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS