Raudondvaryje – skambūs tostai J. Naujalio jubiliejui | Diena.lt

RAUDONDVARYJE – SKAMBŪS TOSTAI J. NAUJALIO JUBILIEJUI

  • 1

Kur bus švenčiamas Lietuvos muzikos patriarcho Juozo Naujalio 150-asis jubiliejus? Žinoma, kompozitoriaus gimtinėje, Raudondvaryje.

Čia, Menų inkubatoriuje, balandžio 6, 9 ir 12 dienomis vyks trys dideli renginiai, skirti 1869 metų balandžio 9 d. gimusiam lietuvių kompozitoriui, vargonininkui, choro dirigentui, pedagogui, pirmosios Lietuvos dainų šventės rengėjui.

Krikštas Raudondvario bažnyčioje

Kad J.Naujalio metais, minint jo 150-ąjį jubiliejų, pagrindinis gimtadienio akcentas nuaidės Raudondvaryje, kuriame J.Naujalio metai jau pradėti Vasario 16-ąją, – ne atsitiktinumas. Čia kompozitorius gimė, čia atsiskleidė nepaprastas jo talentas.

Kai 14 vaikų šeimoje augęs Juozukas, krikštatėvio pramokytas groti vargonais, pirmą kartą grojo Mišiose Raudondvario bažnyčioje, jam tebuvo 15 metų. Tai buvo paraiška, kad į muzikos pasaulį žengia nepaprasta asmenybė, vėliau padariusi didžiulę įtaką lietuvių muzikos raidai.

Tas, anot amžininkų, „dailaus sudėjimo, aukšto ūgio, pailgo veido, su didele gražia barzda ir ūsais, švelnaus žvilgsnio akių, visados elegantiškai apsirėdęs, inteligentiškų manierų ir tyliai maloniai kalbąs“ vyras  padovanojo mums apie 200 įvairaus žanro kūrinių. Tarp jų ir Valstybės atkūrimo šimtmečio daina išrinktą „Lietuva brangi“, kuri vadinama antruoju Lietuvos himnu.  

Skliautus virpins misterija

Šeštadienį, balandžio 6-ąją, 19 val. Raudondvario menų inkubatoriaus salėje gaus galingi chorų balsai. Devyni moterų, vyrų ir mišrūs chorai surengs baigiamąjį J.Naujalio tarptautinio chorų festivalio ir konkurso koncertą. Jame pasirodys ne tik Lietuvos chorai iš Vilniaus, Kauno, Raudondvario, Ukmergės, bet ir svečiai iš Latvijos, Austrijos.

J.Naujalio jubiliejaus šventei jėgas sutelkė Raudondvario menų inkubatoriaus partneriai  - ir Kauno valstybinis muzikinis teatras, ir Kauno valstybinė filharmonija.

Balandžio 9-ąją, J.Naujalio jubiliejaus dieną, 19 val. Raudondvario menų inkubatoriaus skliautus suvirpins didinga misterija „Gloria Juozui Naujaliui“.  Kauno valstybinio muzikinio teatro choras (vadovė Rasa Vaitkevičiūtė) ir Kauno valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Jonas Janulevičius) atliks kūrinius iš J.Naujalio kūrybos ir Lietuvos muzikos klasikos aukso fondo:  „Lietuva brangi“, „Vasaros naktys“, „Už Raseinių, ant Dubysos“, „In honorem sacrorum vulnerum Christi“ ir kitus. Renginį ves Giedrius Prunskus ir Viktorija Streiča.

 XXI amžiaus linkėjimai

Balandžio 12 d. 15 val. Raudondvario menų inkubatoriuje rengiama konferencija „J.Naujalis XXI amžiaus Lietuvos kultūros kontekste“. Žurnalistas, tyrinėtojas Viktoras Trofimišinas skaitys pranešimą „Juozo Naujalio geneologija“, prof. Danutė Petrauskaitė – „Juozo Naujalio gyvenimas ir veikla Amerikoje“, doc. Dainora Merčaitytė – „Juozas Naujalis ir amžininkai“. Konferencijos moderatorė – muzikologė Eugenija Žakienė. Tarp konferencijos dalyvių bus ir kompozitorė Giedrė Pauliukevičiūtė-Dabulskienė bei Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos mokiniai.

O vakare, 18 val., nuskambės koncertas „Juozo Naujalio kūriniai kitaip“. Kauno valstybinis choras, diriguojamas meno vadovo prof. Petro Bingelio, ir Kauno miesto simfoninis orkestras, kuriam diriguos Constantine`as Orbelianas iš JAV, publikai pristatys XXI a. dvasia aranžuotus J.Naujalio kūrinius.

Kompozitoriaus 150-asis gimtadienis ir trys jam skirti koncertai bei konferencija Raudondvario menų inkubatoriuje – dar ne visi renginiai, šį jubiliejinį balandį Kauno rajone skirti J.Naujalio metams. Balandžio 9 d. prie J.Naujalio paminklo vyks kultūrinė akcija. Balandžio 11 d. Kauno rajono viešojoje bibliotekoje – renginys „J.Naujalio kūrybos kelias Kauno rajone“, kurį ves muzikologas Viktoras Gerulaitis, o J.Naujalio kūrinius atliks Kauno rajono chorai. Šiuo metu po Kauno rajono kultūros įstaigas keliauja J.Naujalio gyvenimui ir kūrybai skirta paroda.

 

GALERIJA

  • Raudondvaryje – skambūs tostai J. Naujalio jubiliejui
  • Raudondvaryje – skambūs tostai J. Naujalio jubiliejui
  • Raudondvaryje – skambūs tostai J. Naujalio jubiliejui
  • Raudondvaryje – skambūs tostai J. Naujalio jubiliejui
  • Raudondvaryje – skambūs tostai J. Naujalio jubiliejui
  • Raudondvaryje – skambūs tostai J. Naujalio jubiliejui
Kauno rajono savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Batuta

Galingas vyras. Taip, tokiam reikia galingo jubiliejaus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS