Reveransas būsimiems pianistams – išskirtinis fortepijonas | Diena.lt

REVERANSAS BŪSIMIEMS PIANISTAMS – IŠSKIRTINIS FORTEPIJONAS

  • 4

Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos instrumentų fondas pasipildė dar vienu aukščiausio lygio instrumentu – koncertiniu fortepijonu "Grotrian-Steinweg". Jo skambesio kokybę vakar galėjo pažinti koncerto dalyviai.

"Grotrian-Steinweg" – jau antrasis toks aukščiausios kokybės koncertinis fortepijonas, kurį konservatorija įsigijo Švietimo ir mokslo ministerijos dėka. Tokio lygio koncertinių fortepijonų galėtų pavydėti geriausios koncertų salės, o puikia akustika pasižyminti konservatorijos Koncertų salė nuo šiol taps unikalia koncertine erdve, kurioje galės pasirodyti žinomiausi fortepijoninės muzikos virtuozai ir fortepijoniniai duetai.

Abu nuo šiol salėje esantys fortepijonai – to paties modelio: "Grotrian-Steinweg Concert Royal". Tai prestižinis šios firmos modelis, skirtas profesionalioms koncertinėms erdvėms, pasižymintis turtingu ir žėrinčiu tembru, skambesio sodrumu prilygstančiu simfoniniam orkestrui.

Kaip sako patys gamintojai, šis modelis pretenduoja į geriausio koncertinio fortepijono pasaulyje vardą, o jo skambesys, mechanika ir konstrukcija atitinka aukščiausius kokybės, tikslumo ir precižiškumo standartus.

Braunšveigo mieste Vokietijoje esanti fortepijonų gamykla "Grotrian-Steinweg" – jau 180 metų veikiantis šeimos verslas, kuriame dirba penktoji ir šeštoji šios šeimos kartos. Esminis kompanijos kriterijus, kuriuo gamintojai vadovaujasi priimdami visus sprendimus, – unikalus skambesys ir meilė muzikai.

Firmos patriarchas Friedrichas Grotrianas tapo Teodoro Steinwego verslo partneriu fortepijonų gamykloje, kurią buvo įkūręs Heinrichas Engelhartas Steinwegas (Amerikoje žinomas kaip Henry Steinway). 1865 m. Teodoras išvyko pas tėvą į JAV, o savo akcijas pardavė Grotrianų šeimai.

XIX a. pabaigoje firmos "Steinway and Sons" iniciatyva buvo bandoma uždrausti Grotrianams naudoti fortepijonų pavadinime Steinwegų pavardę. To padaryti nepavyko, o norėdami apsidrausti nuo tolesnių išpuolių 1919 m. Willis ir Kurtas Grotrianai nusprendė pasikeisti pavardę į Grotrianų-Steinwegų. Vis dėlto dėl konkuruojančios "Steinway and Sons" veiksmų tai nepadėjo firmai įsitvirtinti XX a. pradžios Amerikos rinkoje. Galų gale, tiesiogiai susitikus abiejų šeimų atstovams, buvo pasiektas taikus sprendimas: Grotrianai įsipareigojo Amerikoje nenaudoti nei užrašo Steinweg, nei "Grotrian-Steinweg".

Tiesa, po keleto metų šis susitarimas buvo pažeistas, o ginčai ir teismų procesai tęsėsi net aštuoniasdešimt metų. Galų gale per teismą ginčas buvo išspręstas. Procesas teisės istorijai paliko bylos metu prigijusį ir iki šiol vartojamą terminą "Pirminių interesų konfliktas", o pasaulyje nuskambėjo bylą nagrinėjusio teisėjo ištarta frazė: "Klaidinamas pirminio intereso, potencialus "Steinway" pirkėjas gali įsitikinti, kad pigesnis "Grotrian-Steinweg" yra ne blogesnis, o gal net ir geresnis už "Steinway".

Nuo 1977 m. Europoje spėjęs puikiai užsirekomenduoti gamintojas "Grotrian-Steinweg" JAV rinkoje fortepijonus parduoda naudodamas užrašą "Grotrian Piano Company".

GALERIJA

  • Reveransas būsimiems pianistams – išskirtinis fortepijonas
  • Reveransas būsimiems pianistams – išskirtinis fortepijonas
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

meta

Labai gaila,bet krinta visu aukstuju mokyklu lygis, o ir ne tik Lietuvoj,bet visame pasaulyje.Kaip nebutu paradoksalu,bet del to kaltos ir technologijos, slopinancios mastyma bei kyrybiskuma.

Nesutinku,

kad J. Gruodžio konservatorijos lygis žemas. Bet gerokai smuktelėjęs. Deja, tas pats ir J. Naujalio muzikos gimnazijoje, jau nekalbant apie VDU muzikos fakulteto iš tiesų žemą lygį,neatitinkantį aukštosios mokyklos kriterijų. Visur yra šviesulių, bet jų nedaug.

NESĄMONĖ

Gruodelkos lygis nulinis, Naujalio gimnazijai nupirktų ar Muzikos Akademijai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS