„Scanorama“ kviečia švęsti režisieriaus ir filmo jubiliejų: rodys restauruotą lietuvių kino klasiką | Diena.lt

„SCANORAMA“ KVIEČIA ŠVĘSTI REŽISIERIAUS IR FILMO JUBILIEJŲ: RODYS RESTAURUOTĄ LIETUVIŲ KINO KLASIKĄ

  • 0

Šiais metais Europos šalių kino forumas „Scanorama“ tradiciškai pristatys programą „Atvira Lietuvos kino istorija“, kviečiančią įdėmiau pažvelgti į laiko patikrintus lietuvių filmus ir paminėti įsimintinas sukaktis – lietuvių kino lyriku vadinamo Algirdo Aramino 90-ųjų gimimo metinių ir Almanto Grikevičiaus filmo „Faktas“ 40-ies metų jubiliejus. Nemokamos šių filmų peržiūros bus surengtos Maironio lietuvių literatūros muziejuje.

„Džiaugiuosi, kad programa „Atvira Lietuvos kino istorija“ persikelia į netikėtas Kauno erdves. Maironio literatūros muziejus – puiki erdvė literatūros ir kino dialogui bei dvigubam jubiliejui. Paminėdami lietuvių kino lyriku vadinto A. Aramino 90-ąsias gimimo metines, prisiminsime jo poetiškas intonacijas amžinąja meilės tema, o pagerbdami A. Grikevičiaus filmo „Faktas“ 40-ies metų sukaktį, apmąstysime ne tik sudėtingą lietuvių istorijos tarpsnį, bet ir kino teikiamą galimybę atgaivinti ją mūsų atmintyje ir vaizduotėje“, – teigia festivalio įkūrėja ir meno vadovė Gražina Arlickaitė.

Įvairialypė lietuvių kino istorija

Lietuvių kino lyriku vadinamo režisieriaus A. Aramino filmas „Kai aš mažas buvau“ (1968) subtiliai perteikia naivią ir žavią pirmosios meilės patirtį, skendinčią į nebūtį nugrimzdusioje tuometinėje Vilniaus atmosferoje. Pagrindinį vaidmenį filme atlieka legendinio lietuvių režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus ypatingai vertintas aktorius Bronius Babkauskas, o antrame plane pasirodo ir kultinis dainuojamosios poezijos atlikėjas, aktorius Vytautas Kernagis.

A. Grikevičiaus „Faktas“ (1981), sukurtas pagal V. Žalakevičiaus scenarijų, buvo pristatytas Kanų kino festivalio pagrindinėje konkursinėje programoje ir apdovanotas už geriausią antraplanį moters vaidmenį. Filmas iš skirtingų perspektyvų „dokumentuoja“ 1944 m. birželį įvykusią Pirčiupių tragediją – gyventojų prisiminimai jame pinasi su ateities planais, o psichologizuotas grupės žmonių „mažojo pasakojimo“ skerspjūvis tampa universalia tautos, atsidūrusios akistatoje su jos laukiančia pražūtimi, istorija.

Filmo „Kai aš mažas buvau“ stop kadras


Vieta:

Maironio lietuvių literatūros muziejus, Rotušės a. 13, Kaunas

Laikas:

Lapkričio 13 d.

13 val. A. Grikevičiaus „Faktas“ (1981)

15 val. A. Aramino „Kai aš mažas buvau“ (1968)

Šiais metais Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 4–14 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Lapkričio 15–16 dienomis vyks festivalio filmų pakartotiniai seansai. Lapkričio 15–21 dienomis dalis festivalio programos filmų persikels į namų kino platformą kinas.scanorama.lt.

GALERIJA

  • „Scanorama“ kviečia švęsti režisieriaus ir filmo jubiliejų: rodys restauruotą lietuvių kino klasiką
Filmo „Kai aš mažas buvau“ stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS