Šilainiuose šėls viduramžių aistros | Diena.lt

ŠILAINIUOSE ŠĖLS VIDURAMŽIŲ AISTROS

  • 3

Kauno tvirtovėje dažnai rekonstruojamą naujausių laikų istoriją trumpam pakeis gerokai senesnė epocha. Šilainiuose, VIII forte, atgims viduramžių iliustracijų ir pagonių mitologijos įkvėpta vidurvasario fantazija. Tai grupės menininkų iš Norvegijos dovana kauniečiams.

Apie meilę ir drakoną

Jau ketvirtą vasarą iš eilės Kauno tvirtovės VIII fortas tampa Šilainių kultūros centru. Tačiau šįkart čia šeimininkaus neįprasto renginio kūrėjai: 18 aktorių ir muzikantų iš Norvegijos su savo rankomis gamintais instrumentais ir kostiumais.

Viduramžių muzikos grupės "Canardus Horribilis" ir teatro projekto "De Munnfulle" narių spektaklis įtrauks ir vaikus, ir suaugusiuosius.

Spektaklio siužetas gerokai skiriasi nuo Kauno tvirtovėse įprastai tvyrančios XIX–XX a. sankirtos dvasios.

Vidurvasario šventės metu du jauni mylimieji išsiskiria užkerėtame miške. Senasis ir išmintingasis Miško Tėvas sušaukia visus laukinius žvėris, kad padėtų mylimiesiems vėl susitikti, tačiau giliai miške jų tyko pavojus – didžiulis, ugnimi besispjaudantis drakonas... Kas nugalės drakoną? Ar mylimieji vėl susitiks? "Vienintelis būdas išsiaiškinti – aplankyti "Fabula Silvestri" VIII forte", – sako teatro trupės "De Munfulle" atstovai.

Prasmingi pasirinkimai

Norvegų spektaklis taps Kauno tvirtovės festivalio "Baterija" atidarymo renginiu. Jau antrus metus vykstančio festivalio sumanymas – paskatinti apleistų Kauno tvirtovės objektų įveiklinimą. Tad ir festivalio organizatoriai – šio paveldo entuziastai, savanoriai.

"Šilainiuose su Vestfoldo apskritimi bendradarbiaujama jau kelerius metus: dalijamasi patirtimi kultūros, paveldo įveiklinimo ir darbo bendruomenėse srityje bei organizuojame bendrus renginius. Šiuo metu kuriami ateities planai, į kultūros procesus traukiant vietos gyventojus ir kūrėjus", – teigia viena renginio organizatorių, "Šilainiai Project" ir "Šilainių sodai" koordinatorė, menininkė Evelina Šimkutė. Beje, Vestfoldo apskritis – vienas pirmųjų, dar 1991-aisiais partnerystę su Kauno miestu užmezgusių užsienio partnerių.

Miestiečiai, kūrėjai, istorijos ir paveldo entuziastai šturmuoja Kauno tvirtovę, kuri virsta parku ir pasitinka ateitį naujais pasakojimais apie save.

Šeštadienį 19 val. prasidėsiančio festivalio įžanga – Šilainių sodų pristatymas. Vėliau viename tvirtovės tunelių vyks eksperimentinės muzikos projektas "Entropija" (Marius Paulikas), kuris įkraus baterijas duofoniniais elektroakustiniais garsynais. Lankytojai bus kviečiami apsilankyti unikalioje fotografijos parodoje "Fortai – spalvų invazija".

Plės pažinimo ribas

"Festivalio metu visos renginių lokacijos taps baterijomis. Baterija – tai ne tik lauko artilerijos pozicija su redutu-sandėliu-slėptuve artilerijai, parakui ar pėstininkams. Tai metafora", – festivalio pavadinimą iššifruoja organizatoriai.

Baterija – kiekviena tvirtovės lokacija, renginio ar įvykio vieta, kuri įkrauna tiek apleistus požemius, tiek bendruomenę, kuri juos atranda, lanko, tvarko, domisi.

"Per kelerius pastaruosius metus tvirtovės baterijos pradėjo įsikrauti. Pamažu miestiečiai, kūrėjai, istorijos ir paveldo entuziastai šturmuoja Kauno tvirtovę, kuri virsta parku ir pasitinka ateitį naujais pasakojimais apie save", – džiaugiasi rengėjai.

"Tai matome kaip kūrybišką paveldo vystymą, fortų tvarkyba ir įveiklinimas per bendruomenės įtraukimą, kūrybiškas iniciatyvas daro mus atviresnius. Tai padeda palaikyti Kauno tvirtovės, kaip parko, idėją. Stengiamės kurti draugišką aplinką, bandome įtraukti skirtingus žmones – nuo istorikų iki šiuolaikinio meno kūrėjų, esame atviri improvizacijai ir žaismui. Tvirtovės statiniai – tai erdvės kūrybiškai vietokūrai", – sako Kauno tvirtovės festivalio "Baterija" kuratorius ir VšĮ Kauno tvirtovės parko direktoriaus pavaduotojas Egidijus Bagdonas.

Kauno tvirtovė šių metų festivalio programos metu taip pat pakvies ir į jau tradicinę Naktigonę su žirgais I forte, su Kauno marių regioniniu parku organizuojamą Šikšnosparnių naktį V forte, Europos paveldo dienas III forte (kuriose bus pristatomos ekskursijos, edukacijos ir nauja "Atminties poternų" ekspozicija), o festivalio uždarymas bus baigiamuoju renginiu – Europos tvirtovių dienos paminėjimu IV forte, kurios metu vyks tarptautinis simpoziumas, skirtas fortifikacinio paveldo būklei ir jo įveiklinimo galimybėms.


Kas? Spektaklis "Fabula Silvestri".

Kur? VIII forto vidiniame kieme.

Kada? rugpjūčio 3, 4 d. 20.30 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nuomonė

Nebus žiūrovų.

silainiuose ir siaip kas vakara

visose gatvese ir pakampese siaucia viduramziu aistros...

Pilietis

Kodėl taip nori lietuvius Lietuvoje sugrąžinti į viduramžius? Neidomu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS