Šiuolaikinės muzikos festivalyje „Iš arti“ – naujienos ir klasika | Diena.lt

ŠIUOLAIKINĖS MUZIKOS FESTIVALYJE „IŠ ARTI“ – NAUJIENOS IR KLASIKA

  • 6

Ištikimas ne tik naujienoms, bet ir XX a. klasikai, šiuolaikinės muzikos festivalis "Iš arti" kiekvienais metais suartina gerokai nutolusį praėjusį amžių su šiomis dienomis. Tokiu būdu leidžiama prisiminti ir palyginti dviejų šimtmečių dinamiką. Šiemet "Iš arti" melomanus džiugins lapkričio 16–22 dienomis.

Vakaras su maestro

Festivalis Kauno valstybinėje filharmonijoje startuoja su romantiška, šokio ir mechaniška nuotaika. Pirmąjį koncertą "Mašinos ir šokiai" lapkričio 16 d. 17 val. atidarys Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Martyno Staškaus.

Festivalio pradžios koncertui žavumo suteiks kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus kūrybinė išmintis ir įžvalgos, nes greta savo skambančios premjeros, šiais metais skambų jubiliejų pažymintis autorius atliks ir vedančiojo vaidmenį.

Tuo tarpu solistas Motiejus Bazaras koncerte dovanos ugningas minimalisto Michaelo Nymano ir Jono Jurkūno fortepijonines faktūras. Šių metų naujiena – festivalio rėmuose vykę konkursai "SymphoChance" ir "ChamberChance". Simfoninės muzikos programoje nuskambės konkurso laureato – Ryčio Mažulio premjera.

Premjeros ir debiutai

Lapkričio 17 d. mėgausimės gamtos peizažais, muzikos garsais kalbančiais apie nykstančius paukščius, aplinkas ir žmogaus emocijas bei grėsmingas patirtis gamtoje.

Koncerto "Apie jūrą, paukščius ir jausmus" programoje, kurią parengė Lietuvos nacionalinės filharmonijos ansamblio "Musica humana" atlikėjai kartu su vokaliniu duetu "Cantus Coronatus" (Simona Liamo ir Nora Petročenko) bei pianiste Birute Asevičiūte, skambės trys lietuvių autorių premjeros. Tai – Algimanto Kubiliūno, Loretos Narvilaitės ir Zitos Bružaitės kūriniai, kurie prabils rečiau girdimais klavesino ir meilės obojaus tembrais.

Du Kauno kameriniai ansambliai susijungs į vieną lapkričio 19-osios vakaro koncertą, kad patvirtintų festivalio programos išskirtinumą. "Muzika septyniems" su Kauno fortepijoniniu trio ir Kauno styginių kvartetu atiduos pagarbą įvairiems kompozitoriams – nuo Lietuvos iki JAV.

Minint kompozitoriaus Eduardo Balsio šimtąsias gimimo metines, kelis kartus festivalyje skambės šio kompozitoriaus kūriniai. Kauno fortepijoninis trio atliks gaivališką Eduardo Balsio "Habanerą". Kaip įprasta – festivalyje bus su premjeromis debiutuojančių jaunųjų autorių. Šiemet – tai Jurgio Kubiliaus bei Lino Rupšlaukio (konkurso "ChamberChance" nugalėtojas) kūriniai, apsupti solidaus amerikietės kompozitorės Ellenos Taaffe Zwilich Septeto ir pramoginio Johno Lennono bei Paulo McCartney opuso.

Veržlus, jaunatviškas, modernus, žaižaruojantis idėjomis bei muzikos tembrų gausa ansamblis "Kwartludium" iš Lenkijos lapkričio 20 d. pristatys mums kaimynų – lenkų muziką ir kompozitorės Giedrės Pauliukevičiūtės naujausiąją kompoziciją "Stiklas". Įelektrintas vakaras su nuolat po pasaulį keliaujančiu kolektyvu bus gaivus, netikėtas dėl idėjų, tembrų įvairovės, sukurtos ir čia pat kuriamos muzikos.

Muzikos spalvų darna

Australijos, Švedijos ir Lietuvos kompozitorių kūriniai užlies Kauno valstybinę filharmoniją lapkričio 21-osios vakarą – jo metu tarptautinė atlikėjų komanda su muzikos pasaulio žvaigžde – mecosopranu Karina Lovelius (Vokietija) parengė spalvingą šiuolaikinių autorių kūrinių kaleidoskopą. Penkių atlikėjų grupė – ansamblis "Mykorrhiza" klausytojams vėl siųs žinutę apie gamtą, tačiau šįkart – apie darnią augalų sąveiką. Programoje – naujausias Vidmanto Bartulio kūrinys Arturo Rimbaud tekstais "Je suis maitre" ("Aš esu tylos valdovas"), kurį autorius pristato kaip "absoliučią nekonfliktybę". Netikėto ir tikrai nekasdienio skambesio kamerinis ansamblis žada įdomų, improvizuotą festivalio vakarą, kuriame kiekvienam klausytojui pakaks įspūdžių bei potyrių – nuo vokalinės muzikos iki egzotiškai skambančių instrumentų (tablos) ir naujų kūrinių.

Festivalį lapkričio 22 d. užbaigs ypatingą festivalio programą rengiantis Klaipėdos kamerinis orkestras kartu su latvių dirigentu, "Sinfonietta Rīga" meno vadovu ir dirigentu Normunds Šnē. Nepailstantis džiazo muzikos naujienų sekėjas ir gerbėjas, debiutavęs Latvijos nacionalinėje operoje, vėliau – kaip solistas ir dirigentas koncertavęs su Ostrobotnijos orkestru, grojęs įvairiose Latvijos roko ir new age grupėse, N.Šnē apima plačias muzikos interesų sritis. "Atspindžiai" – tai lietuvių kompozitorių premjeros ir moderni klasika, kurią subtiliai, kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru, padės pajusti solistas Mindaugas Bačkus.

Baigiamajame festivalio "Iš arti" koncerte skambės E.Balsio, Dalios Kairaitytės ir Žibuoklės Martinaitytės naujausi kūriniai. Festivalis su klausytojais atsisveikins kultinėmis Johno Adamso bei Wojciecho Kilaro kompozicijomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Rasa

Kur tu čia bukagalvi matai moteri moteris tik ta kuri yra šalia vyro ir gimdo vaikus čia swtora bergždžia K............ ve

Onute-kauniete,

ar bent pradinę mokyklą esi baigusi,kad šitokią save beraštę dar drįsti afišuoti.Matyt,tik didžiąsias raides bent šiaip ne taip vos pramokai...

Tai bevardei ,,Kiek''

O kodėl nekišti,pavydi? Į gražią moterį pažiūrėti visada malonu.Būtum tu tokia-pati prašytumeisi bent kokio dėmesio.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS