Spektaklis „Aklieji“ – tiems, kurie gali matyti, bet nemato | Diena.lt

SPEKTAKLIS „AKLIEJI“ – TIEMS, KURIE GALI MATYTI, BET NEMATO

  • 0

Vasario 19 d. Juozo Miltinio dramos teatras svečiuosis Kaune. Kauniečiams bus pristatyta koprodukcija kurta kartu su Artūro Areimos teatru (AAT) – dviejų dalių spektaklis „Aklieji“ (režisierius Artūras Areima).

Regis, kad apakome

Ne pirmąjį savo darbą pristatantis režisierius vasario 19 d. kviečia ne vaikščioti vandens paviršiumi, bet nerti į tamsias patyrimo, katarsio gelmes.

Pagal portugalų rašytojo José Saramago romano motyvus paremtas spektaklis „Aklieji“ A. Areimos galvoje ėmė bręsti jau seniai.

„Užsimezgė labai artimas žmonių dialogas su skaitmeninėmis technologijomis. Mūsų pagrindinis partneris – ekranas: televizijos, telefono, kompiuterio“, – sako režisierius.

Jis įsitikinęs, kad skaitmeniniame pasaulyje informacijos kiekiai keičiasi šviesos greičiu ir minčių, informacijos absorbavimas bei fiksacija yra labai netvarus reiškinys. Anot jo, smegenys tokio duomenų srauto negali suklasifikuoti, todėl neretai imame nebevertinti esminių įvykių, prisijaukinome, pripratome prie žiaurumo. Tai, kas anksčiau vertė kūną eiti pagaugais, dabar nebeveikia tikslingai – susirgome vidiniu aklumu.

Tad čia didžiausias dėmesys skiriamas šiandienos žmonėms, kurie dar nori ir gali pakeisti save, savo mąstymo kultūrą.

Anot A. Areimos, portugalo kūriniai yra nuostabūs, pažeidžiantys nusistovėjusius kanonus, paliečiantys biblinį siužetą: „Jie priverčia žiūrėti kitaip, sąmoningai, o ne bukomis veršiuko akimis. Reikia suprasti, kad žmogiškiau gyventi būtina čia ir dabar, pasaulyje, o ne perspektyvoje į dangų.“

Užsimerkti prieš realybę

„Aklieji“ šių dienų perspektyvoje yra absoliutus esamasis laikas. Spektaklis į tam tikrą retrospektyvą nukelia dėl tam tikrų interjero detalių. Pats pastatymas – šiuolaikinis, atitinkantis ne tik Lietuvos, bet ir Europos teatrų standartus.

„Į nieką neteks žiūrėti per didelį atstumą, nebus filosofijos, kuri mūsų negalėtų nepaliesti. O juk labai dažnai spektaklis būna metaforinis. Pasižiūrime kaip į gražų paveiksliuką, lyg supratome temą ir grįžę namo gyvename lyg niekur nieko“, – sako režisierius.

A. Areimai norisi, kad spektaklis paliestų ir sukrėstų kiekvieną. Kad apsilankymas teatre taptų savaitės diskusijų tema, apmąstymų vertu įvykiu. Kad kūne apsigyvenusi emocija pasiektų jautriausius saugiklius ir įvyktų esminių pokyčių.

Spektaklis „Aklieji“ – vasario 19 dieną 18 val. Nacionaliniame Kauno dramos teatre

Bilietais prekiauja www.bilietai.lt

GALERIJA

  • Spektaklis „Aklieji“ – tiems, kurie gali matyti, bet nemato
Kūrėjų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS