Sportinės gimnastikos čempionė pasirinko medikės kelią | Diena.lt

SPORTINĖS GIMNASTIKOS ČEMPIONĖ PASIRINKO MEDIKĖS KELIĄ

Balandžio 27 d. 22-ąjį gimtadienį pažymėjusi Vaida Žitinevičiūtė jaučiasi laiminga. 16 metų paskyrusi sportinei gimnastikai, per plauką nepatekusi į 2016-ųjų olimpines žaidynes Rio de Žaneire mergina pasirinko tolesnę gyvenimo kryptį, nesusijusią su sportine veikla, o savo sportinę aistrą išlieja programų grupėje "Diamonds Show".

Anksti atsiskleidė talentas

Nuo mažens Vaida buvo itin aktyvus vaikas – nustygti vietoje jai buvo sunku. Tėvai nutarė kryptingai panaudoti trejų su puse metukų dukros energiją. Dėl kūno sudėjimo nei baleto, nei meninės gimnastikos treneriai neleido pasirinkti, tačiau patarė išbandyti sportinę gimnastiką. Čia ir atsiskleidė Vaidos talentas.

Būdama aštuonerių jaunoji sportininkė pirmą kartą dalyvavo profesionaliose tarptautinėse varžybose Čekijoje, Brno mieste. Atranka į šias varžybas vyko tarp trijų vyresnių grupių merginų – buvo vienintelė laisva vieta vienai iš jaunesniųjų sportininkių grupės. Būtent į šią vietą patekusi Vaida po savo pasirodymo suprato, kad sportinė gimnastika ją pavergs ilgam ir taps tikra gimnastikos žvaigžde.

Mergina su šypsena prisimena sportinę karjerą. Dėl patirtų traumų turėjusi ne vieną operaciją, griežtai derinusi mitybą Vaida save apibūdina kaip užsispyrusią sportininkę, kurios nuo treniruočių negalėjo sulaikyti nei kojų įtvarai, nei gydytojų draudimas sportuoti. Prieš trejus metus nutraukusi sportinės gimnastikos karjerą, iki šiol prisimena Europos čempionatuose, pasaulio sportinės gimnastikos čempionate Škotijoje (2015 m.), Europos žaidynėse Azerbaidžane (2015 m.) patirtą jaudulį.

"Nėra geresnio jausmo nei tas, kuris apima matant, kaip kyla tavo šalies vėliava ir girdi giedamą tavo šalies himną", – teigia daugkartinė Lietuvos sportinės gimnastikos čempionė.

Tiesa, sportinės gimnastikos atstovei varžybos Škotijoje tapo lemiamos. Pritrūkusi balų, atletė nepateko į taip siekiamas olimpines žaidynes Brazilijoje (2016 m.).

Gyvenimą pakeitęs įvykis

Šiandien Vaida – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studentė. "Tėvai nuolatos skatino mane gerai mokytis, todėl ir mokslui, ir sportinei karjerai skyriau tolygiai dėmesio. Pamenu, buvau dešimtokė, kai išlipusi iš autobuso pamačiau automobilio partrenktą žmogų su nutrauktomis galūnėmis. Mečiau visus daiktus ir bėgau padėti. Kol atvyko greitoji medicinos pagalba, laikiau užspaudusi kraujuojančias galūnes. Tai buvo įvykis, kuris mane labai sukrėtė. Tada grįžusi namo mamai pasakiau, kad būsiu medikė", – prisimena kraupią patirtį.

"Vėliau, kai buvau vienuoliktokė, vyko atranka į Rio de Žaneiro olimpiadą. Tada pasakiau sau: jeigu pateksiu į olimpiadą – eisiu sportinės karjeros keliu, jei ne – pasirinksiu medicinos studijas. Ir štai šiandien esu trečio kurso medicinos studentė", – šypsosi Vaida.

Visada sakiau: kai nori, viskam gali rasti laiko, tačiau šalia turi būti supratingas žmogus.

Ji prisipažįsta, kad dėl sporto nemažai teko paaukoti, tačiau tai – nedidelės aukos palyginti su tuo, ką gavo. "Kol visi draugai užsiimdavo nereikšmingomis veiklomis kiemuose, aš siekiau karjeros. Dėl jos praleisti giminaičių, tėvų gimtadieniai, didžiausios metų šventės, tačiau nieko nesigailiu", – sako mergina, šiandieną tvirtai besijaučianti pasirinktame kelyje.

Gimtadienio pilnatvė

Šiuo metu Vaida savo sportinę patirtį panaudoja programų grupėje "Diamonds Show". Nutraukusi sportinę karjerą, ji vis tiek neįsivaizdavo savo gyvenimo be sporto ir aktyvaus laisvalaikio. Kaip tik tuomet ir sulaukė pasiūlymo prisijungti prie grupės, kuri skaičiuoja jau septintus gyvavimo metus.

"Diamonds Show" kolektyvas tapo tarsi nauja Vaidos šeima, su kuria rengia pasirodymus įvairiose šventėse, gimtadieniuose, vestuvėse. Merginų kolektyvas taip pat jau antrąjį sezoną dalyvauja Lietuvos talentų šou, yra kviečiamas į "Gero vakaro šou" ir "KK2 penktadienis" laidas.

Derinant medicinos studijas su mėgstama veikla merginos dienotvarkė nuo ryto iki vakaro užimta. Tačiau ir atostogas verčiau renkasi aktyvias – su širdies draugu Aurimu praleidžia kalnuose slidinėdami. Vaidos tėtis – buvęs naras, todėl ir ši išbandyta veikla yra prie širdies, mergina turi giluminio nardymo licenciją.

"Visada sakiau: kai nori, viskam gali rasti laiko, tačiau šalia turi būti supratingas žmogus. Aurimas labai greitai suprato ir prisitaikė prie manęs bei mano gyvenimo būdo. Mano šeimoje – labai artimi santykiai, todėl daug laiko praleidžiame visi drauge", – šeimos vertybėmis dalijasi Vaida.

Dar ji savo gyvenimo neįsivaizduoja be gamtos. "Esu gamtos vaikas, nuo mažumės su tėvais važiuodavome į gamtą. Todėl dabar mano svajonių laisva diena atrodytų būtent taip: iškyla su mano šeima, vaikinu bei mano prancūzų buldoge Uoga, kurią myliu kaip tikrą vaiką", – juokiasi atviraširdė mergina.

Gyvūnus Vaida myli, tačiau gyvačių bijo. Sportininkės prigimtis leido įveikti šią baimę – grupėje "Diamonds Show" ji atlieka numerį su pitonu.


Sportiniai V.Žitinevičiūtės apdovanojimai

Dalyvavo Europos čempionatuose, pasaulio sportinės gimnastikos čempionate Škotijoje (2015 m.), Europos žaidynėse Baku, Azerbaidžane (2015 m.).

Tarptautiniame turnyre "Tigerrena Kauss" laimėta 1 vieta (2014 – 2016 m., Ryga, Latvija).

Atviro Baltarusijos čempionato daugiakovėje laimėta 2 vieta (2014 m.).

"Šalamunov Memorial" daugiakovėje laimėta 3 vieta (2014 m., Slovėnija).

"Igor Vihrov Cup" atskirose rungtyse laimėta 2 vieta (2016 m., Ryga, Latvija).

GALERIJA

  • Sportinės gimnastikos čempionė pasirinko medikės kelią
  • Sportinės gimnastikos čempionė pasirinko medikės kelią
  • Sportinės gimnastikos čempionė pasirinko medikės kelią
Vaidos Žitinevičiūtės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS