Tarptautinės parodos atidarymas ir performansas Kaune: apie žmogų (ne)būtyje | Diena.lt

TARPTAUTINĖS PARODOS ATIDARYMAS IR PERFORMANSAS KAUNE: APIE ŽMOGŲ (NE)BŪTYJE

  • 2

Rugsėjo 23–24 d. Kauno IX forto muziejuje atidaroma menininko Bruce’o Clarke’o paroda „Tiems, kurie liko“. Atidarymą lydės šokėjo ir choreografo Tebby W. T. Ramasike (NL) performansas „Mano kūno fragmentai“. Ypatingo aktualumo šiandienos įvykių kontekste įgauna menininkų plėtojamos universalios temos – tragiškų įvykių apsuptyje atsidūrusio žmogaus patirtys, priespauda ir pasipriešinimas.

B. Clarke’as – Didžiojoje Britanijoje gimęs, šiuo metu Prancūzijoje gyvenantis menininkas. Jo seneliai buvo litvakai, XX a. ketvirtajame dešimtmetyje iš Kauno emigravę į Pietų Afriką. Minint Lietuvos žydų genocido atminimo dieną, Holokausto įvykius liudijusiame IX forte B. Clarke’as pristatys parodą „Tiems, kurie liko“. Parodoje – sienų tapybos kūrinys „Kai buvome medžiai“, metaforiškai perteikiantis Holokausto temą ir beviltiškoje situacijoje atsidūrusio žmogaus atsparumą, ir instaliacija „Suvaržyti išgyvenusieji“, bylojanti apie „tarpinę“ egzistenciją tų, kurie išgyveno traumuojančias patirtis.

B. Clarke’o paroda „Tiems, kurie liko“ taps performanso „Mano kūno fragmentai“ dalimi. Originalią performanso choreografiją sukūrė iš Pietų Afrikos kilęs choreografas ir šokėjas T. W. T. Ramasike. Kartu su tarptautine komanda parengtame jautriame pasirodyme susipins japonų šokio avangardinė srovė butoh, ritualo elementai, elektroninė muzika ir vizualusis menas. Performanse atsiskleis pasipriešinimo, priespaudos, vilties, praradimo, skausmo, atsparumo ir išsivadavimo temos.


Programa:

Rugsėjo 23 d.

13 val. Lietuvos žydų genocido atminimo dienos minėjimas. Muzikinis kūrinys: atlieka Kauno Jono Jablonskio gimnazijos moksleivės. Ištrauka iš performanso „Mano kūno fragmentai“, Tebby W. T. Ramasike.

13.30 val. Parodos „Tiems, kurie liko“ atidarymas (su vertimu į lietuvių k.), Bruce Clarke.

Rugsėjo 24 d.

18.30 val. Susitikimas su parodos „Tiems, kurie liko“ autoriumi (anglų k.), Bruce Clarke.

19.30 val. Performansas „Mano kūno fragmentai“ (dviejų dalių, su pertrauka), Tebby W. T. Ramasike.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

onute

Reikia normalaus paminėjimo o ne kokiu čia idijotišku performansu Iki ko daeita nieko nuormalaus kad pagerbti žuvusius Beto ten žuvo ir kitu tautu žmonės kažin ar jiems reikalingas tas jusu žydiškas perfomantasČia atrodo kad scwabo politika kišama Mes turim savo pagerbima o ne scwabini

šimašiaus mankurtai

kada šitą monumentą išardysit?, juk Lietuvoj priimti viską versti, kas neatitinka šiuolaikinių standartų, primena sovietmetį

SUSIJUSIOS NAUJIENOS