Tarptautinis menininkų pleneras Kaune: dailininkai bandė įminti Pelėdų kalno paslaptis | Diena.lt

TARPTAUTINIS MENININKŲ PLENERAS KAUNE: DAILININKAI BANDĖ ĮMINTI PELĖDŲ KALNO PASLAPTIS

Vasara – ne tik atostogų laikas. Šiuo laikotarpiu, prisimindami seną tradiciją, menininkai laikinai palieka savo kūrybines studijas ir įžengia į atvirą – gamtos – erdvę, dalyvaudami pleneruose.

"Vasara yra tarsi plenero simbolis, o tapymas gamtoje – jo dvasia. Šiuo metų laiku daug žalumos, todėl tapant reikia mokėti subalansuoti jos atspalvius, ieškoti įvairovės, improvizuoti", – sako vienintelio Kaune, Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto Menų akademijos (KK MUF MA) organizuojamo tarptautinio tapybos plenero "Pelėdų kalno paslaptys" kuratorius tapytojas, dėstytojas Arvydas Martinaitis.

Šiais metais tapytojo kuruojamas, liepos 19–29 d. vykstantis tarptautinis pleneras, surengtas jubiliejinį – dešimtąjį – kartą, kurti pakvietė menininkus iš Izraelio ir Lietuvos.

100 tapytojų

Per dešimtį plenero organizavimo metų jame dalyvavo apie 100 tapytojų iš Latvijos, Lenkijos, Ukrainos ir kitų šalių. "Tie, kurie yra čia buvę, neslepia sentimentų šiai vietai", – sako plenero kuratorius ir apgailestauja, kad šiais metais pandemija sujaukė organizacinius planus ir dėl įvestų reikalavimų bei apribojimų plenero dalyvių sąrašą teko koreguoti.

Milda Gailiūtė. Nuo Pelėdų kalno.

"Pandemija sumažino galimybes pakviesti menininkus iš skirtingesnių šalių. Buvo suplanuota kviesti tapytojus iš Italijos, Ukrainos, tačiau ne visi galėjo laisvai atvykti į Lietuvą", – iššūkiais, su kuriais teko susidurti, dalijasi A.Martinaitis. Dailininkas pabrėžia, kad tarptautiškumas yra labai svarbus, nes plenero metu užsimezga stiprios menininkų draugystės, peraugančios į įdomius kūrybinius bendradarbiavimo projektus, parodas. Kūrėjai skleidžia žinią apie Kauną ir čia rengiamą plenerą už Lietuvos ribų.

Ypatinga vieta

Tačiau tarptautinis pleneras tapo ne iš karto. Prisimindamas pirmąjį organizuotą tapytojų plenerą, A.Martinaitis pasakoja, kad jame dalyvavo ne tik menininkai, bet ir meno disciplinų dėstytojai.

"Dalyvių skaičiumi tai buvo nedidelis, bet labai smagus pleneras, – džiaugiasi A.Martinaitis. – Jo metu kūrė dėstytojos, keramikės Konstancija Dzimidavičienė ir Daina Daukšienė, tapytojas Mantas Maziliauskas bei kiti. Jis buvo dedikuotas tapytojui, Kauno meno mokyklos (toje pačioje vietoje dabar stovi KK MUF – aut. past.) įkūrėjui Justinui Vienožinskiui, kurio dėka ši ypatinga vieta – Pelėdų kalnas, ant kurio yra įsikūrusi MUF MA – turi tokią unikalią atmosferą."

Aušra B.Vaitkūnienė. Tamsus debesys virš Čiurlionio galerijos.

Apsisprendžiau, kad plenere temos nebus. Laisvė yra gražiausia.

Kuratorius priduria, kad dedikacijų tradicija, organizuojant vėlesnius plenerus, buvo tęsiama: plenerai buvo skiriami skulptoriui profesoriui Juozui Zikarui, tapytojui, pedagogui Jonui Vaičiui, scenografui, dėstytojui Liudui Truikiui ir kitoms svarbioms Lietuvos meno lauko asmenybėms.

Istorinis simbolis

Prisimenant plenero istoriją, svarbios ne tik dedikacijos asmenybėms. Reikšmingas yra ir jo simbolis – pelėda. Tvorą su pelėdų skulptūromis, kuri juosia MUF  MA teritoriją, sukūrė žymus Lietuvos skulptorius Vincas Grybas. Būtent dėl tokios išskirtinės tvoros prigijo Pelėdų kalno pavadinimas, kuris gerai žinomas tiek kauniečiams, tiek miesto svečiams.

Šių metų, jubiliejinio, plenero plakate, kurį kūrė Menų akademijos absolventas Aurimas Mickus, puikuojasi ryški pelėda, kviečianti plenere dalyvaujančius tapytojus gamtoje ieškoti gyvybingų, švytinčių, pulsuojančių spalvų. "Spalva man – kaip gyvenimo būdas. Įvairi ir kintanti. Savitas spalvos pajautimas – ankstesnės Kauno tapybos mokyklos bruožas", – sako A.Martinaitis.

Gilindamiesi į spalvas, menininkai yra laisvi pasirinkti temas, kurias nori vystyti plenero metu. "Anksčiau vykusiuose pleneruose tema nurodydavo menininkams kryptį, tačiau iš savo patirties žinau, kad tuomet tapytojas jaučiasi tarsi įspraustas į rėmus, nes turi turėti atsakymus į tą temą, į ją pataikyti, kažkam įtikti. Man tai nepatinka, todėl apsisprendžiau, kad plenere temos nebus. Laisvė yra gražiausia", – pabrėžia kuratorius.

Kasmet kviečiami kurti labai skirtingi tapytojai, todėl svarbu jų neapriboti, o paskatinti atsiskleisti tapybos įvairovę, parodyti, kad esama ir kitokios tapybos, ne tik tokios, kokia vyrauja Lietuvoje.

Skirtingos kartos

Plenere kuratorius ne tik suburia skirtingų tapybos mokyklų atstovus, bet ir skirtingų kartų kūrėjus. "Man įdomu matyti, kaip ir ką jaunimas kuria, įdomu su jais diskutuoti. Mano kartos menininkams buvo svarbi pagarba vyresniam, noras iš jo kažką perimti, išmokti, dabar jaunimas kitoks, todėl ir įdomu bendrauti su jaunais žmonėmis, nes jie kitaip mąsto. Norisi pasinaudoti galimybe juos geriau pažinti, suprasti", – nuomone dalijasi A.Martinaitis.

Jovita Glemzaitė-Matuzienė. Pelėdų kalnas.

Kuratorius pastebi, kad plenero metu jaunoji karta nedirba iš natūros, užsidaro dirbtuvėse ir, tapydami paveikslus, naudojasi įvairiomis medijomis (fotografija, vaizdo įrašais ar pan.), nepaisant to, kad jų kūryboje gamtos motyvų yra daug.

Kūrybai draugiška atmosfera

Svarbus, tačiau retai akcentuojamas dalykas, kviečiant menininkus dalyvauti plenere, kaip pažymi kuratorius, – pakviesti tuos tapytojus, kurie tarpusavyje sutartų. "Kūrėjai yra jautrios asmenybės ir, jei dėl vienokių ar kitokių priežasčių tarp jų kyla konfliktų, reikia įdėti daug pastangų, norint juos išspręsti. Manau, tas pastangas geriau sutelkti į kūrybą. Norisi, kad menininkai plenero metu dirbtų produktyviai, sukurtų gerų darbų", – sako A.Martinaitis.

Kuratorius prisipažįsta, kad jubiliejinis – 10-asis – pleneras paskatino susimąstyti, kuria kryptimi judėti toliau. "Nors kuratoriaus veikla man patinka, tačiau gal jau laikas nuo jos atsitraukti. Norėtųsi, kad jaunesnės kartos menininkai perimtų plenero kuravimą, atnaujindami jo formatą", – pamąstymais pasidalija A.Martinaitis.


Kas? Tarptautinio tapybos plenero "Pelėdų kalno paslaptys" uždarymas, jo metu sukurtų darbų parodos atidarymas.

Kur? Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto Menų akademijos erdvėse (A.Mackevičiaus g. 27).

Kada? Liepos 29 d. 12 val.

Dalyvaujantys kūrėjai

Plenero dalyviai: Jurga Augustaitytė (LT), Aistė Gabrielė Černiūtė (LT), Irma Balakauskaitė (LT), Anatolijus Baratynskis (IL), Leonidas Livshitzas (IL), Linas Jurčiukonis (LT), Lena Khvichia (LT), Arvydas Martinaitis (LT), Agnė Misiūtė (LT), Vitalija Petraitytė (LT), Antanas Šeronas (LT). Plenero globėja – Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakulteto Menų akademijos vadovė dr. Inga Valentinienė.

GALERIJA

  • Pelėdų kalnas
  •  Nuo Pelėdų kalno.
  •  Tamsūs debesys virš Čiurlionio galerijos
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ftoras -Kaunas

Gražia fortų tvora apjuosta Pėlėdų kalnas, ten ir vartai gražūs yra iš fortų.

Mes

Panašios tvoros fortuose buvo.........?ieško....

Kauno meras

Kada daryta tvoros nuotrauka ? Tvora seniausiai renovuota.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS