Tylus miškas: lemiamas momentas dėl pietryčių Azijos paukščių giesmininkų išnykimo | Diena.lt

TYLUS MIŠKAS: LEMIAMAS MOMENTAS DĖL PIETRYČIŲ AZIJOS PAUKŠČIŲ GIESMININKŲ IŠNYKIMO

  • 4

Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacija (EAZA), su kitomis organizacijomis, jau keletą dešimtmečių prisideda prie nykstančių rūšių ir ekosistemų išsaugojimo. EAZA 2017–2019 metais vykdoma išsaugojimo kampanija „Tylus miškas“ (ang. Silent Forest) atveda į Aziją, Didžiąsias Sundos salas. Šis regionas pasižymi tam tikra gyvūnų grupe – paukščiais giesmininkais. Kai kurios įspūdingos paukščių giesmininkų rūšys yra išnykusios, tačiau ši kampanija suteikia unikalią galimybę prisidėti prie arti išnykimo ribos esančių paukščių išsaugojimo (juodabalčių gerulaksų, trumpauodegių cisų, rausvavainikių bulbulių, baltasturplių šamų, balinių varnėnų, Niaso salų švenųjų mainų ir kitų).

Kodėl paukščiai giesmininkai nyksta? Ši problema Azijos regione yra giliai įsišaknijusi kultūriniu požiūriu. Paukščiai giesmininkai laikomi ne tik kaip naminiai gyvūnai, tačiau yra rengiami „dainavimo“ konkursams, laikomi visuomeninio statuso simboliais, eksportuojami, naudojami tradicinei medicinai bei maistui. Didžiausią įtaką jų išnykimui daro ir didžiausia grėsme laikoma – nelegali šių paukščių prekyba. Laukiniai paukščiai giesmininkai yra gaudomi medžiotojų ir brakonierių bei pardavinėjami vien tam, jog žmonės tiki – laukiniai paukščiai giesmininkai gieda geriau, yra ištvermingesni ir stipresni. Tačiau dauguma pagautų paukščių neišgyvena ir tai lemia jų spartų nykimą. Taip pat didelę įtaką daro mažas Azijos visuomenės informavimas bei teisės aktų trūkumas. Siekiant išsaugoti šias paukščių rūšis yra atkuriamos buveinės, atliekami tyrimai, bet svarbiausias išsaugojimo veiksnys yra nelegalios prekybos kontroliavimas. Pradėta stebėti rinka ir paukščių nelegalus patekimas į ją, siekiama legalizuoti prekybą. Taip pat siekiama kuo daugiau informuoti prekybos dalyvius apie esančias grėsmes, tokiu būdu užkertant kelią nelegaliai prekybai, eksportavimui.

Šios kampanijos tikslai yra stabdyti paukščių giesmininkų išnykimo krizę Azijoje bei didinti informacijos sklaidą apie šią problematiką zoologijos sodų lankytojams. Lietuvos zoologijos sodas taip pat prisijungė prie šios kampanijos, siekdamas informuoti apie paukščių giesmininkų išsaugojimą.

Kaune įsikūrusiame Lietuvos zoologijos sode yra priglausti ir auginami dar 2015 m. konfiskuoti paukščiai giesmininkai, kurie buvo gabenami nelegaliu būdu. Iš Kenos pasienio posto (Vilniaus r.) gautas pranešimas apie kontrabanda vežamus paukščius giesmininkus. Nuvykę Lietuvos zoologijos sodo specialistai rado 70 paukščių, iš kurių dalis jau buvo negyvi. Dalis naujųjų gyventojų nugaišo karantino laikotarpiu. Išanalizavus šiuos paukščius buvo nustatytos 9 paukščių giesmininkų rūšys, kurių arealas yra pietryčių Azijoje.

Šį savaitgalį zoologijos sode vyksiančiame renginyje „Tylus miškas“ visa ši problematika bus pateikta edukacijų ir žaidimų forma. Kovo 29 d., penktadienis, bus skiriamas mokyklų edukacijoms, o šio mėnesio 30 d. visi zoologijos sodo lankytojai turės galimybę išgirsti šių paukščių giesmininkų atvykimo istoriją, susipažinti su kitais nykstančiais paukščiais bei dalyvauti kitų zoologijos sodo gyvūnų pristatymuose. 

Renginio „Tylus miškas“ programa:

Kovo 29 d.:

10.00 val. – Edukacija konkursą laimėjusiai klasei apie paukščius (Zoomokyklėlė); 

12.00 val. – Edukacija konkursą laimėjusiai klasei apie paukščius (Zoomokyklėlė);

13.30 val. – Tropinių paukščių pristatymas (Tropinių paukščių namelis).

Kovo 30 d.:

Edukacijos apie paukščius (Tropinių paukščių namelis):

* 12.00–12.20 val.

* 13.00–13.20 val.

* 14.00–14.20 val.

* 15.00–15.20 val.

* 16.00–16.20 val.

* 12.00–16.00 val. – žaidimai (Tropinių paukščių namelis);

13.30 val. – tropinių paukščių pristatymas (Tropinių paukščių namelis).

Gyvūnų pristatymai:

Kovo 29 d.: 

14.00–15.00 val. – žirafos.

Kovo 30 d.:

13.00 val. – stumbrai;

14.00–15.00 val. – ropliai;

14.00–15.00 val. – žirafos;

15.00 val. – amūriniai tigrai.

GALERIJA

  • Tylus miškas: lemiamas momentas dėl pietryčių Azijos paukščių giesmininkų išnykimo
  • Tylus miškas: lemiamas momentas dėl pietryčių Azijos paukščių giesmininkų išnykimo
  • Tylus miškas: lemiamas momentas dėl pietryčių Azijos paukščių giesmininkų išnykimo
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

tai

kinu /isvystyto/ komunizmo darbu pasekme bei ir kt. imperiju tai jav rusija r d. kitu nemastanciu /profesoriu/......

risofka

Jei tai švietėjiška propoganda, turėtų būti paskelbta, kad šiomis dienomis sodo lankymas nemokamas. Bet to nerašoma, tad panašu, kad čia biznio renginys, o ne edukacija.

Tikrai

Gal pirmiau pasirūpinkim savo gamtos gelbėjimu, nes netrukus gali nebelikti ką gelbėti. "Žalieji" įsisiautėjo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS