Už tautiečių svetingumą dėkojo muzika | Diena.lt

UŽ TAUTIEČIŲ SVETINGUMĄ DĖKOJO MUZIKA

  • 0

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) kamerinis orkestras į kolektyvo kūrybinę biografiją įrašė ir kelionę kitapus Atlanto: drauge su saksofonininku Liutauru Janušaičiu koncertuota Čikagoje, Detroite ir Klivlande.

Orkestrui tai pirmosios kelionės už Atlanto, o turo organizatoriams – JAV lietuvių bendruomenei – pirmas vizitas, kurio metu teko priimti beveik 20 žmonių komandą.

"Buvome jų priimti tarsi garbingiausi svečiai, – džiaugėsi VDU kamerinio orkestro direktorė Rita Bieliauskaitė, – gyvenome bendruomenės narių šeimose, kiekvieną vakarą organizatoriai rengė jaukias vakarienes ir iki nakties klausinėdavo apie tai, kaip jaučiamės Lietuvoje, kaip vystosi kultūra."

Orkestro direktorė pabrėžė, kad bendruomenės žmonėms ypač malonu buvo priimti muzikantus iš VDU, kurį būtent iš JAV sugrįžę Lietuvos išeiviai 1998 m. atkūrė po jo panaikinimo Antrojo pasaulinio karo metu.

Detroite ir Klivlande VDU kamerinis orkestras grojo puikiai įrengtose salėse ne tik lietuviams, bet ir amerikiečiams, kurie netruko užpildyti sales, o po koncerto plojo stovėdami. Čikagoje orkestro nariams buvo skirta groti lietuvių bažnyčioje. Anot R.Bieliauskaitės, JAV lietuvių bendruomenė intensyviai domisi Lietuvos politika, kultūriniu gyvenimu. "Tie žmonės neparastai myli ir gerbia Lietuvą, puikiai žino aktualijas ir stengiasi pakviesti apsilankyti Lietuvai ir jos visuomenei nusipelniusius žmones", – džiaugėsi orkestro vadovė.

Koncertų metu VDU kamerinis orkestras drauge su saksofonininku L.Janušaičiu atliko trijų skirtingų laikotarpių Lietuvos kompozitorių kūrinius: lietuvišką Vidmanto Bartulio klasiką, tarpukaryje populiarias Danieliaus Dolskio melodijas bei kūrinius iš neseniai įrašytos L.Janušaičio kompaktinės plokštelės, kurios pristatymu JAV tapo šie koncertai. Pastarajam JAV lietuvių bendruomenė puikiai pažįstama dar nuo studijų laikų – L.Janušaitis yra pirmasis lietuvis, įstojęs ir mokęsis Berklio muzikos koledže Bostone. Šiuo metu saksofonininkas ir kompozitorius kuria elektroninę muziką, muziką bigbendams ir kameriniams orkestrams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS