Vakaras su V. Bartulio muzika: rasti amžinąją paslaptį | Diena.lt

VAKARAS SU V. BARTULIO MUZIKA: RASTI AMŽINĄJĄ PASLAPTĮ

  • 1

1996 m. – geriausias muzikos teatrui kompozitorius, Metų kompozitorius 2003-iaisiais, Iškiliausias Kauno menininkas 2005-aisiais, nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kompozitorius, kurio kūriniai pelnę aukščiausių Lietuvos muzikos apdovanojimų, – tai tik keli faktai iš Vidmanto Bartulio biografijos.

Prieš ketverius metus Anapilin išėjusio kūrėjo 70-ųjų gimimo metinių sukaktį Kauno kultūros pasaulis pažymės išskirtiniu koncertu.

Darbai ir įvertinimai

1954-aisiais balandžio 3 d. Kaune gimęs V. Bartulis 1980-aisiais baigė Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos) profesoriaus Eduardo Balsio kompozicijos klasę, dėstė J. Gruodžio aukštesniojoje muzikos mokykloje, du dešimtmečius dirbo Kauno dramos teatre muzikos dalies vedėju, vėliau – teatro vadovu.

Kompozitorius ilgus metus buvo Kauno valstybinės filharmonijos vadovo pavaduotojas meno reikalams, 2001–2007 m. vadovavo Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriui ir naujosios muzikos festivaliui „Iš arti“.

Be jau minėtų apodovanojimų, 2003 m. V. Bartulis laimėjo prizą už geriausią orkestrinį kūrinį (oratorija „Nelaimėlis Jobas“ simfoniniam orkestrui, chorui ir solistams) Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamame geriausių metų kūrinių konkurse ir buvo paskelbtas Metų kompozitoriumi.

2012 m. tarp šio paties konkurso laureatų pateko jo kompozicija „Auksiniai angelai“ dviem styginių kvartetams, 2014-aisiais – „Liūdnai tįstantis peizažas“ styginių kvartetui, o 2015 m. už stiliaus grynumą apdovanojimą pelnė kompozicija „Voyage du Silence“ baritonui, violončelei ir fortepijonui.

V. Bartulio kūriniai skambėjo įvairiuose naujosios muzikos festivaliuose Lietuvoje, taip pat ir užsienyje, tarp jų: Sofijos elektroninės muzikos festivalyje (Bulgarija, 1985), „Varšuvos rudenyje“ (Lenkija, 1990, 1997), „Baltisk Musikfestival“ (Švedija, 1991), „Musikhøst“ (Danija, 1992), Die festivalyje (Prancūzija, 1997), 2003 m. Kanadoje V. Bartulio festival, „Aksamitna Kurtyna“ (Ukraina, 2006), „Sounds New“ (JK, 2011), „Muzikinės sezono premjeros“ (Ukraina, 2012), „Vale of Glamorgan“ festivalyje (Jungtinėje Karalystėje, 2013) ir kt.

Broliai: Saulius ir Vidmantas Bartuliai apie 1959-uosius ir po 50 metų. / S. Bartulio asmeninio archyvo nuotr.

Universalus kūrėjas

V. Bartulio kolega ir artimas bičiulis, kompozitorius Algirdas Martinaitis jį apibūdino kaip labai įvairiaplanį kūrėją – tiek kalbant apie akademinę muziką, tiek akademinės krypties žmonių nepripažintą. „Jo kūryba buvo  didžiulės apimties ir joje tilpdavo įvairių muzikinių nukrypimų: ir teatriniai, ir performanso dalykai, religinė muzika, kamerinė. Jis viską darydavo gerai ir su meile“, – sakė A. Martinaitis.

Stilių, žanrų, manierų, nuotaikų ir potyrių įvairove V. Bartulio muzika pranoksta daugelio lietuvių kolegų kūrybą, kaskart stebindama netikėtais posūkiais ir rakursais.

Kompozitoriui pakluso bet kurio žanro stilistika: galėjo parašyti ir kamerinę miniatiūrą, ir operą ar didelės apimties kūrinį orkestrui, harmonizuoti liaudies dainą, sukurti monumentalų Requiem ar muziką mados kolekcijų pristatymams.

Ankstyvosios kompozicijos išsiskyrė intravertiškumu, kontempliatyvumu, elegiška nuotaika, pabrėžtinu lakoniškumu, poslinkiu minimalizmo link ir dažnai šmėsčiojančiais gamtos įvaizdžiais, būdingais visiems 8-ojo dešimtmečio pabaigoje debiutavusiems kompozitoriams.

Jo kūryba buvo didžiulės apimties ir joje tilpdavo įvairių muzikinių nukrypimų: ir teatriniai, ir performanso dalykai, religinė muzika, kamerinė. Jis viską darydavo gerai ir su meile.

Kaip yra pažymėję kolegos iš Lietuvos kompozitorių sąjungos, dažnoje kompozicijoje V. Bartulis atsigręžė į pamėgtąją praeities muziką, cituodamas ir perprasmindamas ją paradoksaliuose nūdienos kontekstuose.

Kvartetas ir solistai

Kompozitoriaus brolio, violončelininko Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureato Sauliaus Bartulio ir Kauno valstybinės filharmonijos iniciatyva V. Bartulio gimimo dienos vakarą rengiamas kompozitoriaus atminimui skirtas koncertas.

„Manau, visokias negandas, jau nekalbant apie džiaugsmus, kiekvienas žmogus gali iškęsti tik turėdamas savo paslaptį, kuriai išnykus ar netekus svarbos, gyvenimas irgi praranda prasmę“, – kažkada yra pasakęs V. Bartulis.

Koncerto, kurį ves muzikologas Vytautas Gerulaitis, klausytojai kviečiami šios paslapties ieškoti kompozitoriaus muzikoje.

Koncerte gros styginių kvartetas DIUKOS (Milda Kraujutaitytė, Jonė Barbora Kiznė, Silvija Čiuladytė ir Saulius Bartulis) ir solistai (Rapolas Bartulis, Rasuolė Čiuladienė, Lina Krėpštaitė).

Vakaro programoje skambės V. Bartulio kūriniai: Styginių kvartetas Nr. 2 „Psalmės“ „Palydžiu iškeliaujantį draugą ir mes paskutinį kartą žiūrime į apsnigtus vasario medžius...“ violončelei ir fortepijonui; „Lopšinė (skiriama tapytojui Raimundui Mikšiui)“ violončelei ir fortepijonui; „I Like Marlene Dietrich (Lili Marlen)“ styginių kvartetui, fortepijonui ir fonogramai „Reti susitikimai, kurių metu mes šokame aistringus šokius, mename mirusius draugus ir mus užplūsta sentimentalūs prisiminimai...“ klarnetui, smuikui, violončelei ir fortepijonui.


Kas? Kompozitoriaus V. Bartulio 70-mečio minėjimo koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Balandžio 3 d. 18 val.

GALERIJA

  • Vakaras su V. Bartulio muzika: rasti amžinąją paslaptį
  • Vakaras su V. Bartulio muzika: rasti amžinąją paslaptį
  • Vakaras su V. Bartulio muzika: rasti amžinąją paslaptį
S. Bartulio asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

labai ačiū, puikus koncertas buvo. Retai taip būna.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS