Visi keliai veda į Šančius (programa) | Diena.lt

VISI KELIAI VEDA Į ŠANČIUS (PROGRAMA)

Šeštadienį visi keliai veda į Šančius, tiksliau, į vieno šančiškio kiemą. Iniciatyvų festivalis "Štai Šančiai" artėjantį savaitgalį kviečia susibendrauti, susipažinti su Šančiais ir šančiškiais, tapyti, galvoti, skanauti, klausyti, sužinoti, išbandyti, varžytis, sveikatintis, rinkti ir rinktis.

Žadama, kad veiklos sau ras visi –  vaikai, tėvai, seneliai, meno ir istorijos mylėtojai, sveikuoliai ir tiesiog smalsuoliai. „Šančiai – vienas didelis kiemas, tad jauskitės šiame Šančių kultūros kieme savi. Susipažinkime su kaimynu iš Šančių kompozitoriaus Gedimino Zujaus kieme, kur šeštadienio vakarą tiesiog virs įvairialypė šančiška kultūra“, – nemokamą renginį anonsavo šio išskirtinio festivalio kuratorė Austėja Bliumkytė-Padgurskienė.

Tai pirmas tokio tipo renginys Šančiuose. Jis įtrauktas į Kaunas – „Europos kultūros sostinė 2022“ renginių programą. „Dalyviams nebuvo suformuota užduotis ir tema  , ar tai meninis renginys, ar socialinis, edukacinis. Jis yra visiškai atviras iniciatyvoms. Tuo jis ir išsiskiria iš kitų Šančių ir Kauno renginių“, - kalbėjo A. Bliumkytė-Padgurskienė.

Anot jos, paprastai, kai organizuojamas renginys, būna vienas idėjinis vadas, kuris tarsi veda, sugalvoja idėją ir aplink ją suburia kitus. „Čia idėjininko nėra, jis tik skatintojas, ragintojas, palaikytojas – tai didžiausias mūsų festivalio unikalumas“, - aiškino A. Bliumkytė-Padgurskienė.

Festivalio dalyviai – atėjusieji su savo iniciatyva. „Buvo atviras kvietimas: turite idėją Šančiams - pasidalinkite. Ateikite ir įgyvendinkite ją festivalio metu. Atsirado 25 idėjos, jos sukrito į bendrą katilą, buvo sugrupuotos ir iš jų buvo sudaryta programa“, - dėstė A. Bliumkytė-Padgurskienė.

Taip nenuėjo veltui jokia idėja, noras ir iniciatyva. „Kas nori keksiukus kepti, padainuoti,   kas galvoja įrengti basų pėdų taką, kas senjorus kviečia pasimokyti kompiuterinio raštingumo, vienas programeris suorganizuos tiesioginę transliaciją“, - vardijo kuratorė.

Taip gimė jaukus kaimynų, rajono renginys, kuriame laukiami visi norintys kitaip praleisti laiką, patirti jaukumo, užmegzti naujų pažinčių, pasisemti idėjų ir įkvėpimo. „Būtent taip stiprinami kaimynystės ryšiai. Kai pažįsti, sveikiniesi. Kai sveikinamasi, užsimezga ir artimesnis kontaktas.  Kuo daugiau žmonių pažįsti, esančių aplink tave, tuo drąsiau, jaukiau, saugiau jautiesi, o dar toliau žiūrint, žmogus jaučiasi laimingesnis. Kalbu iš savo patirties“, - pasakojo A. Bliumkytė-Padgurskienė.

Laimi visi. Ypač - žmonės, kurie nusprendė įsitraukti, kurie galbūt pasiryžo įgyvendinti seną savo svajonę, pastebėjo pašnekovė. Prisijungimas prie festivalio turi ir dar kitokių privalumų. Ilgai puoselėtos idėjos nereikia įgyvendinti vienam, sulauki pagalbos.

„Pavyzdžiui, atsiliepė viena moteris, kuri sakė, kad savanoriaudama priklausomybių centre pastebėjo, kad vyresni žmonės tiesiog nori pasikalbėti. Ji sumąstė festivalio metu pasikviesti senjorus ir pasikalbėti apie tai, kas jiems rūpi. Jeigu viena bandytų įgyvendinti šią idėją, jai reikėtų galvoti, kaip tuos žmones surasti, kad iš visų Šančių jie suplauktų. Dabar ji sulaukė pagalbos kaip pasiekti jos auditoriją. Apie senjorus daug kalbu, nes džiaugiuosi, kad atsirado daug jiems skirtų iniciatyvų. Ir jas parodė jauni žmonės“, - kalbėjo A. Bliumkytė-Padgurskienė.

Arba, pavyzdžiui, dailininkei, panorusiai sukurti didžiulį piešinį, kuriuo galėtų mėgautis daugybė žmonių, festivalio bendraminčiai padėjo gauti reikalingus leidimus, finansavimą. „Ji gali tiesiog atsidėti kūrybai“, - aiškino kuratorė, pridūrusi, kad tokie renginiai padeda suburti bendraminčių komandą.

Šis idėjų festivalis įsiterpia į šią savaitę vykstančių jau tradicinėmis tapusių Šančinių. Šiemet pastaroji jau tradicine tapusi bendruomenės šventė skirta bendruomenės operos „Kopūstų laukas“ kūrybai.

Tad šiųmetinės Šančinės susidės iš viešų dainavimo bei judesio užsiėmimų, kuriuose bus mokomasi operos dainų bei kuriama choreografija, o šventės kulminacija – kūrybinių dirbtuvių dalyvių pasirodymas – suplanuotas rugsėjo 30 d., sekmadienį.

Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad tokios šventės ir renginiai – priemonės prikelti naujam gyvenimui rajono kultūrinį bei urbanistinį paveldą, įgyvendinant kūrybines veiklas istoriškai svarbiose Šančių vietose.


Idėjų festivalio „Štai Šančiai“ PROGRAMA:

10:00 Ekskursija autobusu „Tai Šančiai“ (su išankstine registracija*)

14:00 Orientacinis žaidimas „Atrask – tai Šančiai“ (su išankstine registracija*)

16-20val.: vaikščiojimas lynu, bendro vaikų tapybos darbo ir Šančių vėtrungės kūrimas, pirštukų lėlyčių kūrimas, molio terapijos užsiėmimas, muilo burbulai, virtuali biblioteka, anglų kalbos žaidimai vaikams ir suaugusiems, Karjeros mugė, tapybos paroda, Šančių fotosalionas, projektų „Pasakojantys Šančiai“ ir „Sienos piešinys Šančiams“ pristatymai, basų pėdų takas, Blusų turgelis, Kaunas 2022, Fluxus labas, Šančiai! ir Šančių kiosko palapinė, kontaktų lenta ir idėjų Šančiams stiklainis, blynai iš senovinės čirvinės ir keksiukai, bendruomenės piknikas.

16:30 Meditacija „Poilsis protui“ (su išankstine registracija)

17:15 „Senjorių grožis“: diskusija-paskaita apie plaukų ir odos priežiūrą, šukuosenas ir makiažą

17:45 Senjorų pokalbiai prie arbatos: džiaugsmai, rūpesčiai, kasdienės mintys

18:15 Mokymų „Senjore, ar draugauji su kompiuteriu?“ pristatymas ir registracija

18:45 Projekto „Padovanok Šančių vėliavą kaimynui!” pristatymas

19:00 Protmūšis „Mano Šančiai!”

19:30 Kaimynų vaikų pasirodymas

19:45 Ugnies skulptūra, uždarymas

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kas

Labai keisti komentarai be pagarbos vieni kitiems.

kauniete miau

na, ir smirdalius tas zemaitis!! isibrukes I Kauno "kuna" brrrrr zemaiti nieko nenutuoki apie kilniausia Lietuvos lietuviskiausia MIESTA ,,nusisveisk drauguzi pedas ,kad maziau terstum mano gimtine ,na,ir burna prasivedink ,nepraustburni zemaiti;nors bendrai tai zemaitukai fain ne tik arkliukai beeee

Žemaitijos kaunietis

Nieko naujo nematau.Didelis Šančių žydų turgus.Kultūra ar edukacija čia net nekvepia.Smetonmečiu smrdėdavo supuvusiomis silkėmis,arklių šūdais ir prakaitu,dabar bus pasikeitę tik kvapai ir čigonų mažiau,nes nebus arklių vogimui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS