Žaliakalnio funikulierius jubiliejų pasitinka apsuptas fotografijų | Diena.lt

ŽALIAKALNIO FUNIKULIERIUS JUBILIEJŲ PASITINKA APSUPTAS FOTOGRAFIJŲ

  • 0

Rugsėjo 6 d., antradienį, 18 val. tryliktasis fotomeno festivalis ,,KAUNAS PHOTO" kauniečius ir miesto svečius pakvies į Žaliakalnio funikulieriaus 85 m. jubiliejaus įžangos pikniką ir keturių parodų atidarymus.

Apatinės funikulieriaus stotelės aikštelėje prie V. Putvinskio ir Mickevičiaus g. sankryžos žiūrovus pasitiks Paolo Fusco (Italija) lauko paroda „Šiandien švenčia". Nebus kada nuobodžiauti ir kylant funikulieriumi - pirmajame vagone išvysite Matjažo Tančičo (Slovėnija) ir „Koryo Studio" stereografinę fotografijų parodą „3DPRK", pasakojančią apie Šiaurės Korėją, antrajame vagone - Filippo Venturi (Italija) modernią Pietų Korėją pristatančią darbų serija „Pagaminta Korėjoje". „F galerijoje" (viršutinėje funikulieriaus stotelėje, Aušros g. 6) bus atidaryta šių metų festivalio konkursinės dalies „FolioPORT.eu TOP 85" - 85 fotografų darbų ekspozicija. Parodų viršutinėje stotelėje ir funikulieriaus papėdėje lankymas nemokamas, kelionė funikulieriaus vagonėliais - 0,50 EUR į vieną pusę. Parodos veiks iki spalio 31 d.

Gražią sukaktį mininčio Žaliakalnio funikulieriaus papėdėje simboliškai pasitinka nuotaikinga ir ryškiaspalvė P. Fusco fotografijų paroda „Šiandien švenčia". Fotografas stebi kintančias jų minėjimo tradicijas Romoje, šventėms iš kasdienės namų aplinkos vis dažniau persikeliant į specialiai tam pritaikytas žaidimų aikšteles, kur vaikai saugiai gali dūkti minimaliai prižiūrimi suaugusiųjų. Fotografuodamas ištuštėjusias erdves P. Fusco išryškina šioms vietoms būdingas spalvas, formas, dekoracijas - taip jis siekia išsiaiškinti, kodėl vaikų gimtadieniai ilgai išlieka atmintyje.

Viena šių metų ,,KAUNAS PHOTO" festivalio staigmenų - pirmajame Žaliakalnio funikulieriaus vagone pristatoma stereografinė Slovėnijos fotografo M. Tančičo ir „Koryo Studio" paroda „3DPRK". Tai - klišių vengiantis dokumentinis pasakojimas apie Šiaurės Korėjos žmones, jų darbus, laisvalaikį, kasdienybę. Autorius pastebi, jog „vaizduojant Šiaurės Korėją dažniausiai linkstama prie kraštutinumų: ji arba demonizuojama, arba idealizuojama. Abiem atvejais jos gyventojai tarsi ištrinami". Norėdamas to išvengti, M. Tančičas fotografavo skirtingo amžiaus, socialinio statuso ir profesijos žmones, su kuriais galėtų identifikuotis kiekvienas. Kodėl paaiškėjo, kad tai - ne taip jau paprasta, pamatysite trimačiuose parodos atvaizduose.

Tuo tarpu antrojo Žaliakalnio funikulieriaus keleiviai persikels į pietus, kur bus eksponuojama italų fotografo F. Venturi serija „Pagaminta Korėjoje". Didžiulis ekonominis progresas ir technologiniai pasiekimai per pusę amžiaus ne tik iškėlė Pietų Korėją tarp labiausiai išsivysčiusių pasaulyje šalių, bet ir lėmė didelius sociokultūrinius pokyčius - didelį konkurencingumą, aukštą išsilavinimo lygį, plastinės chirurgijos populiarėjimą, siekiant atitikti estetinio tobulumo standartą. Kaip pastebi menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė, F. Venturi Pietų Korėją pristato kaip nuotykių šalį - „fiksuodamas šeimos kasdienybės akimirkas, kavinių lankytojus, praeivius prekybos centruose, prie reklaminių stendų, gatvėse, fotomenininkas siekia parodyti socialinius ir ekologinius nenumaldomo augimo padarinius".

Viršutinėje funikulieriaus stotelėje įsikūrusioje „F galerijoje" žiūrovus pasitiks net 85 fotografų iš viso pasaulio pasakojimai, atrinkti „FolioPORT.eu" konkurso metu. Temų ir technikų įvairovė neleis nuobodžiauti net ir didžiausiems skeptikams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS