Zapyškį užliejo klasikinės muzikos srovė | Diena.lt

ZAPYŠKĮ UŽLIEJO KLASIKINĖS MUZIKOS SROVĖ

  • 0

Zapyškio senojoje bažnyčioje pasklido klasikinės muzikos garsai – čia jau antrą kartą vyko tarptautinis Zapyškio muzikos festivalis „Kremarata Lituanica“.

„Kremerata Lituanica“ yra lietuviška „Kremerata Baltica“ dalis. Tai devynių muzikantų ansamblis, tęsiantis pačias geriausias garsiojo orkestro tradicijas, kuriantis konceptualias ir originalias programas. Ansamblis savo veiklą pradėjo pandemijos laikotarpiu. Nuo tada ansamblis daug koncertavo Lietuvoje, 2021 m. koncertavo Austrijoje, Vengrijoje, Šveicarijoje, Latvijoje. Svarbi jo veiklos dalis – bendradarbiavimas su jaunais lietuvių kompozitoriais. Iš kitų kamerinių orkestrų šis kolektyvas išsiskiria savitu braižu – programų konceptualumu ir itin meistrišku jų atlikimu.

Festivalio metu skambėjo J. S. Bacho, O. Respighi, R. Schumanno ir F. Mendelssohno kūriniai, kuriuos kartu su ansambliu atliko solistai Pijus Paškevičius (obojus), Džeraldas Bidva (smuikas).

Organizatorių nuotr.

P. Paškevičius – daugelio tarptautinių konkursų Europoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose laureatas. Jo atliekamą muziką girdėjo Vokietijos, Šveicarijos, Lenkijos ir kt. šalių klausytojai. Jis apdovanotas specialiu prizu „Tapk Naujojo šimtmečio kūrėju“, Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos padėka už Lietuvos garsinimą tarptautiniuose konkursuose ir aukso medaliais prestižiniuose atlikėjų konkursuose Manhatene, JAV ir Berlyne, Vokietijoje. P. Paškevičiaus scenos partneriai – Sergejus Krylovas, Davidas Geringas, Vilmantas Kaliūnas, Modestas Pitrėnas, Robertas Šervenikas, Juozas Domarkas ir daugelis kt.

„Kremerata Lituanica“ koncertmeisteris Dž. Bidva 1999 m. baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją. Yra kamerinio orkestro „Kremerata Baltica“ koncertmeisteris. Pastaraisiais metais daugiausia koncertuoja įvairiuose kamerinės muzikos ansambliuose, nuolat groja solo su Lietuvos simfoniniais ir kameriniais orkestrais. Dž. Bidva buvo kviestinis atlikėjas daugelyje prestižinių festivalių –„Lockenhaus“, „Gstaad“, „Maerze“, „Les Museiques“, Zalcburgo ir kt. Dž. Bidva yra „Kremerata Baltica“ narys nuo pat šio orkestro įsikūrimo 1997-aisiais. 2005 m. kartu su draugais iš kamerinio orkestro Džeraldas subūrė styginių kvartetą „Kremeratini“.

Organizatorių nuotr.

Festivalio dirigentas ir meno vadovas – puikiai pasaulyje žinomas Christianas Frattima (Italija). Ch. Frattima – ne tik dirigentas, bet ir profesorius, XVIII a. istoriškai pagrįstos muzikos specialistas, meno vadovas, operos kompanijos „Coin_du_Roi“ įkūrėjas, dokumentinių filmų prodiuseris ir kūrėjas. Gimęs 1984 m., įvairių sričių vunderkindas Ch. Frattima pradėjo muzikuoti būdamas vos keturių, laimėjo daugybę smuikininkų konkursų visame pasaulyje.

Festivalio metu skambėjo J. S. Bacho, O. Respighi, R. Schumanno ir F. Mendelssohno kūriniai.

Ch. Frattima dalyvavo žymių pedagogų Jormos Panulos, Dejano Pavlovo, Eri Klas ir Claudio Abbado tarptautiniuose kursuose, dirigavo daugiau nei penkiolikoje šalių prestižiniams pasaulio orkestrams: Madrido filharmonijos, Kauno simfoniniam, Sankt Peterburgo valstybiniam simfoniniam orkestrams, „Tokyo Symphony Orchestra“, „Sinfonietta Riga“, Florencijos „Maggio Musicale“ teatro kameriniam orkestrui, F. Cilea teatro, Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrams, Puatjė kameriniam, Kairo operos, Turkijos nacionaliniam orkestrams ir daugeliui kitų.

Beje, Ch. Frattima puikiai kalba lietuviškai, yra Lietuvos istorijos, tradicijų ir kultūros puoselėtojas užsienyje.

GALERIJA

  • Zapyškį užliejo klasikinės muzikos srovė
  • Zapyškį užliejo klasikinės muzikos srovė
  • Zapyškį užliejo klasikinės muzikos srovė
  • Zapyškį užliejo klasikinės muzikos srovė
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS