Šešių kilogramų gimusį mažylį tėvai jau parsivežė namo: kol kas tik geros emocijos | Diena.lt

ŠEŠIŲ KILOGRAMŲ GIMUSĮ MAŽYLĮ TĖVAI JAU PARSIVEŽĖ NAMO: KOL KAS TIK GEROS EMOCIJOS

Įspūdingo svorio pasaulį išvydęs mažasis kaunietis, gimęs fotografų Aistės ir Vyčio šeimai, jau krykštauja namuose. Mažylis ir mama jaučiasi gerai, visa šeima, kurioje rekordininkas Tauras yra jau antroji atžala, – pakilios nuotaikos. 

Šis berniukas, gimęs praėjusį savaitgalį Kaune, nustebino visko mačiusius medikus.

Jis svėrė net 6,060 kg., kai naujagimiai pasaulį išvysta dažniausiai sverdami 2,5 - 3,5 kg. Tauro ūgis – 56 cm.

Prieš 4 metus tuose pačiuose Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gimė ir Tauro sesutė. Abu vaikai gimė atliekant cezario pjūvį.

Mama Aistė pasakojo, kad gimdymo namuose sūnus palengvėjo – neteko daugiau nei pusę kilogramo svorio, tačiau kaip matyti iš nuotraukų, žandukai vis dar putlūs. „Po kilogramą ant žandų ir šlaunų“, – juokavo kaunietė.

– Kaip namie sekėsi įsikurti? – pasiteiravome Aistės antradienio popietę, kai tądien ji su sūnumi buvo išleista iš gimdymo namų.

 – Gerai. Ramiai. Vyrukas grįžo pavargęs po visų interviu. Grįžęs ilgai miegojo. Retas kuris yra žvaigždė nuo pirmų dienų. Taip, Taurai? (juokiasi kalbindama mažylį, – aut.past.).

– Taurui dabar jau trys dienos. Kaip per tas dienas pasikeitė jį išgarsinęs  svoris?

– Per pirmas kelias dienas naujagimiai svorio nepriauga, o dažniausiai jo netenka. Ir mūsų atveju taip nutiko. Normalu, jeigu netenka iki 10 proc. gimimo svorio. Pas mus panašiai ir gavosi. Iš ligoninės išvažiavo šiek tiek lieknesnis nei gimė. 

– Ar išlydėdami medikai pateikė kokių nors kitokių rekomendacijų nei gauna vidutinio svorio naujagimių mamos?

– Nežinau, neturiu su kuo palyginti, nes ir pirmoji atžala – dukra – gimė didelė. Ji svėrė 4,5 kg. Taurą reikia žindyti daugiau nei kitus vaikus. Kiek jis nori valgyti, tiek ir turiu leisti žįsti, neriboti. Visa tai tam, kad man pienelis geriau gamintųsi, ir kad vaiko svoris  grįžtų į gimimo svorį. O visa kita – įprastai.

– Ar jau pripratote, kad sūnus toks sunkus, palyginti su jo bendraamžiais?

– Taip, taip. Iš tikrųjų labai didelis jis man atrodė tik pirmomis akimirkomis. Po to kaip ir visoms mamoms – savas vaikas – pats gražiausias.

Iš tikrųjų labai didelis jis man atrodė tik pirmomis akimirkomis. Po to kaip ir visoms mamoms – savas vaikas – pats gražiausias.

– Ar jūs, gydytojai įtarė, kad sūnus gims toks didelis?

– Jau po pirmųjų echoskopijų žinojau, kad bus berniukas. Mano pilvas nėštumo metu buvo didelis, bet kai laukiesi antro vaiko pilvas fiziologiškai būna didesnis. Niekas net nekalbėjo, kad vaikas gali gimti tokio didumo. Tiesa, būdavo, kad pajuokaudavo, kad gal dvynukų laukiuosi.

– Kiek jūs pati svorio priaugote per šį nėštumą?

– Dabar, kai jau žinau, kiek sveria vaikas, juokiuosi, kad buvau pasunkėjusi tik tiek, kiek svėrė vaikas, placenta ir vaisiaus vandenys. Iš viso 14-15 kg. Po gimdymo dar nesisvėriau, bet manau, kad sversiu panašiai tiek, kiek prieš nėštumą.

– Ar Taurą dažnai tenka nešioti? Tiesiogiai labai pasijuto, kad jis daug sveria?

– Mes ir dukrą, kuri sveria 14 kg., panešiojame. Tai kas tie 6 kg? (juokaudama klausė, – aut.past.) Aišku, būtų lengviau, jeigu svertų mažiau, bet kol kas geriausias jo nuraminimo būdas – valgyti pienelį. 

– Dar vienas rūpestis, susijęs su sūnaus svoriu ir dydžiu – per maži rūbeliai.

– Taip, važiuodami į gimdymo namus buvome įsidėję didesnių, 56 cm ūgio vaikui rūbelių. Bet ne visi tiko, kiti buvo per maži. 

– Daug rūbelių teko padėti į šoną, ateičiai, nes jau buvo iš karto per maži?

– Ateičiai kažin ar pravers. Jeigu turėsime daugiau vaikų, sunku tikėtis, kad jie bus mažesni. Nieko, perleisime draugams.

– Kaip brolį priėmė sesė?

– Ji labai džiaugiasi broliu. Juo labai domisi. Grįžęs jis daug miegojo, tad nelabai išėjo pakibinti, bet kol kas – tik geros emocijos. 

Lietuvos rekordų knygoje užfiksuota, kad sunkiausias naujagimis, sveriantis 6200 gramų, yra vilkaviškietis, 1967-aisiais gimęs Kauno klinikose.


Virgilijus Rudzinskas

Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinikos "Krikščioniškieji gimdymo namai" vadovas

Pasaulyje 9 proc. vaikų gimsta sverdami 4 kg ir daugiau, 0,1 proc. sveria 5 kg ir daugiau. Kas lemia tokį nestandartinį gimimo svorį? Tarp priežasčių minimi genetiniai faktoriai ir ypač tokios mamos būklės kaip antsvoris, cukrinis diabetas.

Didesnė tikimybė gimti didesniam vaikui yra, kai šeimoje anksčiau jau gimė stambūs broliai ar seserys, jei vaisius yra vyriškos lyties, jei mama yra vyresnė nei 35-erių, jei nėštumo metu priaugama daug svorio, jei nėštumas žymiai užsitęsia.

Kartais spėliojama, ar aplinka, kurioje mes gyvename, maisto produktai, į kuriuos dedama priedų, negali turėti įtakos naujagimių svoriui. Tai neįrodyta, išskyrus tą faktą, kad mamų antsvoris – vienas iš rizikos faktorių įsčiose užauginti didesnį vaikutį. Dėl to nėščiosioms, kaip ir visiems civilizacijos paliestiems individams, rekomenduotina kūno svorio kontrolė, saikingas fizinis aktyvumas.

Nėštumo metu medikai turi priemones, kaip nustatyti galimą nėščiųjų diabetą, ultragarsiniu tyrimu įvertinti vaisiaus augimo dinamiką (beje, pastarojo tyrimo reikšmė nustatant svorį gimdoje žymiai sumažėja, kai vaisius sveria daugiau nei 4,5 kg). Aprašyti bandymai vaisiaus svoriui nustatyti naudoti magnetinio rezonanso metodą, tirti kraujyje placentos vystymosi biocheminius žymenis.

Nežiūrint visko, kartais medikai neranda paaiškinimo, kodėl vaisiai yra didesni ir gimsta viršydami įprastas normas, tačiau tai nekeičia profesionalios gimdymo priežiūros – jie turi būti pasirengę suteikti reikiamą pagalbą gimdyvėms ir jų dručkiams naujagimiams, ypač jei jie sveria 4,5 kg ir daugiau.

GALERIJA

  • Šešių kilogramų gimusį mažylį tėvai jau parsivežė namo: kol kas tik geros emocijos
  • Šešių kilogramų gimusį mažylį tėvai jau parsivežė namo: kol kas tik geros emocijos
  • Šešių kilogramų gimusį mažylį tėvai jau parsivežė namo: kol kas tik geros emocijos
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

AS manau

Mamytei reikia susirupinti paciai savo svoriu .Ji ir vaikutciui sugadino galimaisveikata.Juk toks svoris niekam ners sveika.

Bondzius

Nesveika toks svoris -riebumas, ūgis ne per didžiausias. Tikėkimės, nebus bondzius

bet

mamytė eina iš paskos , o pilvas tai nėščias, lyg į gimdymą . Tėvas nešasi paaugusi vaiką prieky. Cirkas kažkoks. Machniom. Netobulai parodytas "stebuklas".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS