Abiturientė sunerimo: jeigu nepasiskiepysiu nuo COVID-19, negalėsiu laikyti egzaminų? | Diena.lt

ABITURIENTĖ SUNERIMO: JEIGU NEPASISKIEPYSIU NUO COVID-19, NEGALĖSIU LAIKYTI EGZAMINŲ?

Portalo kauno.diena.lt redakciją pasiekė vienos Kauno gimnazijos abiturientės laiškas. Mergina nerimauja, kad dvyliktokai, nesutikę pasiskiepyti nuo koronaviruso, nebus prileisti laikyti brandos egzaminų. 

Bijo, kad gali neleisti laikyti egzaminų

„Kadangi pati esu abiturientė, norėčiau iškelti klausimą, ar galima vaiko neprileisti prie egzaminų, ar neleisti grįžti į mokyklos suolą, nes jis atsisako skiepytis? Turiu įrodymų iš savo mokyklos apie tai, kaip renkama informacija apie vakcinos pasirinkimą. Rašoma, jog be vakcinos gali neleisti sugrįžti į mokyklą“, – rašė kaunietė, kuri nenorėjo paviešinti savo vardo ir pavardės.

Mergina redakcijai taip pat pateikė ir susirašinėjimus. Juose matyti, kad moksleivių prašoma pateikti informaciją, ar jie sutiktų skiepytis nuo COVID-19 ir kurio gamintojo vakcinos pageidautų.

Atrašius, kad ji skiepytis nenori, buvo gautas atsakymas – „Pavaduotoja sako, kad nepasiskiepijus nebus galima grįžti į mokyklą.“

Moksleivės atsiųsti susirašinėjimai.

Primena, kad skiepai niekam nėra privalomi

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ministrės patarėjas Dainoras Lukas priminė, kad skiepai niekam nėra privalomi, tad kiekvienas asmuo yra laisvas pasirinkti, ar nori skiepytis ir taip būti apsaugotas nuo koronaviruso.

„Todėl ir abiturientai skiepus galės rinktis laisva valia, jeigu jie bus įtraukti į prioritetinę skiepijimo eilę. Tam reikia Vyriausybės sprendimo. Šiandien Vyriausybė svarsto priimti sprendimus šiuo klausimu, – portalui kauno.diena.lt trečiadienio rytą teigė D. Lukas. –  Abiturientų apklausa dėl jų skiepijimo yra pačios savivaldybės iniciatyva, ji galėtų pakomentuoti šios iniciatyvos poreikį. Galbūt tai padės savivaldybei pasirengti operatyviam abiturientų skiepijimui, jeigu jam būtų pritarta. Mano žiniomis, kai kuriose Kauno gimnazijose beveik visi abiturientai nori skiepytis ir apie tai jau išsakė savo poziciją.“

Anot ministrės patarėjo, siekiant saugumo ir norint išlaikyti mokyklas švarias nuo viruso, prieš brandos egzaminus svarstoma testuoti abiturientus. „Tai bus daroma jų pačių ir mokytojų saugumui, nes gali būti, kad iki to laiko visi mokytojai dar nebus pasiskiepiję. Gali būti svarstomas ir siūlymas prieš sugrąžinant į klases abiturientus ir mokyklų darbuotojus testuoti kaupinių metodu, kai mėginys paimamas iš nosies landos. Tokie tyrimai saugaus sugrįžimo modelį taikančiose įstaigose atliekami vieną kartą per savaitę. Vyriausybė svarstys pasiūlymą dėl visų pedagogų įtraukimo į prioritetinę skiepijimo eilę“, – D. Lukas teigė, kad po šios dienos Vyriausybės posėdžio bus daugiau aiškumo.

Anot jo, egzaminai bus vykdomi užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Tokia apklausa reikalinga tik siekiant žinoti kuo tikslesnį bendrą norinčiųjų skiepytis skaičių, kad tolesnis procesas galėtų vykti sklandžiai.

Į skiepijimo prioritetus įtraukiami švietimo darbuotojai, abiturientai ir kitos grupės

Trečiadienio popietę Sveikatos apsaugos ministerija Vyriausybei pristatė skiepijimo tvarkos pokyčius, į prioritetinį sąrašą, be kitų, žadama įtraukti švietimo darbuotojus, trenerius, abiturientus, parduotuvių darbuotojus.

Kaip praneša BNS, į prioritetus įtraukti asmenys, teikiantys paslaugas švietimo įstaigose: dirbantys arba teikiantys paslaugas švietimo įstaigose, įskaitant vykstančius vykdyti lituanistinį švietimą užsienyje, laisvuosius mokytojus ir asmenis, teikiančius švietimo paslaugas ir kitas paslaugas švietimo įstaigose.

„Juos siūloma įtraukti siekiant užtikrinti, kad visi švietimo įstaigose ir kituose švietimo teikėjuose dirbantys ar juose paslaugas teikiantys asmenys būtų paskiepyti ir taip būtų pasiruošta visą ugdymą artimiausiu metu pradėti vykdyti nenuotoliniu būdu“, – teigia ministerija.

Į prioritetus įtraukti ir abiturientai, kuriems vyksta gyvos konsultacijos, taip pat treneriai, kuriems leidžiama vykdyti nenuotolinio vaikų švietimo užsiėmimus, sveikatos mokslų studentai, dirbantys vaistinėse ir gydymo įstaigose.

Visoms prioritetinėms grupėms priskiriami asmenys bus skiepijami nuo vyriausių asmenų.

Komentaras

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė:

– Kaip vertinate teiginius, kad abiturientams, kurie nesutiks pasiskiepyti nuo COVID-19,  nebus leista laikyti egzaminų? Ar mokyklos turi teisę rinkti informaciją, kurie mokiniai žada skiepytis ir kokia vakcina? Kaip vertinate tokį informacijos rinkimą?

– Tai ne teiginiai, o dezinformacija. Tokių sprendimų Vyriausybė nėra priėmusi, savivaldybė savo ruožtu tokios informacijos mokyklų vadovams taip pat neteikė. Tai yra klaidinga interpretacija, pasklidusi pačios mokyklos viduje, todėl tikimės, kad įstaigai pavyks operatyviai išsiaiškinti situaciją ir paneigti netikslią informaciją, klaidinančią mokinius ir jų tėvus, bei padaryti atitinkamas išvadas, kad ateityje tokių nesusipratimų būtų išvengta.

– Ar nepaskiepytiems mokiniams, kurie šiemet laikys brandos egzaminus, prieš kiekvieną egzaminą bus privaloma pateikti atlikto tyrimo dėl koronaviruso rezultatus?

– Tai priklausys nuo SAM ir operacijų centro vadovo priimamų sprendimų. Brandos egzaminus organizuosime remdamiesi jais. Kol kas apie tai jokios informacijos neturime.

– Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovas teigė, kad abiturientų apklausa dėl skiepijimo yra pačios savivaldybės iniciatyva. Dėl kokių priežasčių buvo nuspręsta atlikti tokias apklausas?

– Vakar SAM organizuotame pasitarime mums buvo pristatyti galimi prioritetinio vakcinavimo sąrašo pakeitimai, kurie liečia dalį švietimo darbuotojų ir abiturientus. Jei toks projektas bus patvirtintas, sieksime kuo operatyviau suorganizuoti naujame prioritete nurodytų asmenų vakcinavimo procesą. Taigi pradedame tam ruoštis iš anksto ir su mokyklų pagalba iškart pradėjome rinkti informacija apie sutinkančiųjų skiepytis skaičių. Tokia apklausa reikalinga tik siekiant žinoti kuo tikslesnį bendrą norinčiųjų skiepytis skaičių, kad tolesnis procesas galėtų vykti sklandžiai. Jokie kiti asmens duomenys šiuo atveju nėra reikalingi ir savivaldybė jų nerenka.

– Galbūt jau yra preliminarūs šių apklausų rezultatai? Gal jau išryškėjo tendencija, kad daugelio mokyklų abiturientai norėtų skiepytis, jei jiems tai bus leista padaryti prioriteto tvarka?

– Kol kas skaičiai dar yra rinkimo stadijoje, todėl plačiau komentuoti juos kiek per anksti.

– Ką galėtumėte patarti abiturientams? Kokie sprendimai jau yra priimti dėl egzaminų ir jų laikymo?

– Sprendimus šioje situacijoje priima ne savivaldybė, o Vyriausybė. Kol kas jokių detalesnių žinių apie egzaminų laikymą neturime. Bet kokiu atveju abiturientai turi jiems ruoštis. Kad tai daryti būtų paprasčiau, Kaune startavo nauja iniciatyva – nemokami lietuvių kalbos, matematikos, chemijos, fizikos ir biologijos užsiėmimai dvyliktokams. Autoritetingų pedagogų komanda pasirengusi padėti mokyklas baigiantiems auklėtiniams rengiant papildomas nuotolines konsultacijas. Šitaip tikimasi kompensuoti per karantiną patirtus mokymosi sunkumus ir dėl to atsiradusias spragas.

Gairės: abiturientai, egzaminai, koronavirusas, skaitytojo naujiena, Koronavirusas Lietuvoje, brandos egzaminai
Rašyti komentarą
Komentarai (51)

Baisu

O kai tokia višta susirgs ir negalės laikyti egzų? O jei dar savo klasiokus apkrės belankydama konsultacijas?! Kokiais tūpais reikia būti, kad tik žviegti sugeba

AnI

Abiturentė ir tokio žemo mastymo.Kur vaikeli dingsi baigusi jei dabar nepasitiki mokslu.

M to Jonas

pritariu jums daugiau nei 100% labai taikliai pastebeta, nei as geriau nepasakyciau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS