Administratoriaus pasirinkimas ir pakeitimas: kas lemia paslaugų kokybę? | Diena.lt

ADMINISTRATORIAUS PASIRINKIMAS IR PAKEITIMAS: KAS LEMIA PASLAUGŲ KOKYBĘ?

  • 8

Taupumas yra gera savybė ir normalu, kad, norėdami gauti kokią nors paslaugą, norime mokėti mažiau. Renkantis būsto administratorių daugiabučių gyventojams aktuali ne tik kaina, bet ir kokybė, greitas reagavimas į problemas. Taip pat verta žinoti apie galimybę pakeisti administratorių ir kaip tai padaryti.

Už ką atsakingas daugiabučio namo administratorius?

Jeigu daugiabučiame name neįkurta savininkų bendrija arba namo administravimui nesudaryta jungtinė veiklos sutartis ir nepaskirtas įgaliotasis atstovas, administratorių skiria Kauno miesto savivaldybė. Administratorius yra atsakingas už namo bendrojo naudojimo objektus – užtikrina jų priežiūrą pagal teisės aktų nustatytus privalomuosius statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimus, įgyvendina namo butų ir kitų patalpų savininkų su bendrąja nuosavybe susijusius sprendimus ir pavedimus, priimtus Civiliniame kodekse nustatyta tvarka, jiems atstovauja.

Administratorius ne tik užtikrina privalomos namo dokumentacijos rengimą, atlieka namo techninę priežiūrą, tačiau taip pat padeda namo bendraturčiams užtikrinti Civiliniame kodekse nustatytos tvarkos, susijusios su bendrojo naudojimo objektais (namo konstrukcija, inžineriniais tinklais, bendrojo naudojimo patalpomis), laikymąsi. Pasitaiko atvejų, kai vienas ar keli butų savininkai savo veiksmais sukelia nepatogumų bendraturčiams, o kartais šie tampa net situacijos įkaitais.

Kiekvienai sričiai – atskiras vadybininkas

Namo priežiūra yra sudėtingas procesas. Paprastai administruojanti įmonė namui parenka vadybininką, kuriam tenka gilintis į įvairiausias ūkio sritis. Natūralu, kad vienam specialistui nelengva viską aprėpti ir operatyviai reaguoti. Tam, kad šis procesas būtų sklandus, Kauno butų ūkis jau ketverius metus taiko pažangų vadybos modelį.

Sugrupavome svarbiausias namo priežiūros sritis į keturias dalis, todėl žmonės iškart gali kreiptis tiesiai į atitinkamas problemas sprendžiančius srities profesionalus.

 

„Sugrupavome svarbiausias namo priežiūros sritis į keturias dalis, todėl žmonės iškart gali kreiptis tiesiai į atitinkamas problemas sprendžiančius srities profesionalus. Stengiamės, kad mūsų komandos žmonės kvalifikuotai ir laiku padėtų klientams, o gyventojai savo namuose jaustų komfortą, kurio nedrumstų gedimai ir dėl to kylantys buitiniai nepatogumai“, – tvirtino Kauno butų ūkio generalinis direktorius Marijus Zaborskas.

Kauno butų ūkio klientai, priklausomai nuo problemos pobūdžio, tiesiogiai kreipiasi į atitinkamą vadybininką.

Jei reikia vadybininko, atsakingo už namo, fasado, stogo, balkonų, pamatų, nuogrindos, laiptų, įėjimo darbus ir lietvamzdžių, dūmtraukių, kaminų valymą, liftų remontą, kitus smulkius remonto darbus, skambinama tel. 8 700 40 022 arba rašoma e. p. konstrukcijos@kbu.lt.

Jei reikia remonto šalto, karšto vandens, buitinių nuotekų, šilumos punktų ir šildymo sistemoms, elektros tinklams, Kauno butų ūkis turi šiuos kontaktus: tel. 8 700 40 444 arba e. p. tinklai@kbu.lt.

Vadybininkas, organizuojantis laiptinių valymą ir remontą, skelbimų lentų, pašto dėžučių įrengimą, laiptinių / rūsio langų ir durų keitimą, aplinkos tvarkymą, medžių / krūmokšnių pjovimą / genėjimą, šiukšlių bendrose patalpose valymą, žemės sklypų formavimą, patalpų dezinfekciją, dūmų detektorių įrengimą, pasiekiamas tel. 8 700 40 300 arba e. p. aplinka@kbu.lt.

Visais investicinių planų, renovacijos, modernizacijos klausimais ir su tuo susijusia dokumentacija ir administravimu rūpinasi vadybininkas, kurio kontaktai: tel. 8 700 35 500 arba e. p. renovacija@kbu.lt.

Galimybės sutaupyti

Šalia komunikacijos, greitos reakcijos ir problemų sprendimo gyventojams svarbi ir administratoriaus teikiamų paslaugų kaina. Tai irgi yra dažnas administratoriaus pasirinkimo kriterijus. Būsto bendraturčiams tenka mokėti šiuos mokesčius: administravimo, techninės priežiūros ir šildymo sistemos priežiūros.

Už administravimo paslaugą būsto administratoriai taiko gana skirtingus tarifus, dažniausiai atsižvelgdami į namo dydį. Kai kurie taiko 0,023 Eur/kv. m, kiti dar daugiau – 0,04 ar 0,05 Eur/kv. m. Kauno butų ūkio tarifas – nuo 0,01 Eur/kv. m.

Kauno butų ūkio įkainiai konkurencingi ir kitose priežiūros srityse: už techninę priežiūrą – 0,0198 Eur/kv. m, kai dauguma taiko apie 0,03 Eur/kv. m, o už šildymo sistemų priežiūrą – 0,04 Eur/kv. m.

„Įvertindami paslaugų tarifus, daugiabučio namo gyventojai gali sutaupyti išties nemažą sumą, kuri galėtų būti skirta namo atnaujinimui ar būtinajam remontui. Esame suskaičiavę, kad standartinis daugiabutis namas – trijų ar keturių laiptinių, penkių aukštų – per metus gali sutaupyti nuo 1 000 iki 1 500 eurų vien už administravimo ir techninės priežiūros paslaugas. Visi mūsų darbai, išskyrus avarinius atvejus, atliekami pagal iš anksto su savininkais suderintas sąmatas“, – teigė M. Zaborskas.

Standartinis daugiabutis namas – trijų ar keturių laiptinių, penkių aukštų – per metus gali sutaupyti nuo 1 000 iki 1 500 eurų vien už administravimo ir techninės priežiūros paslaugas.

 

Kaip pakeisti administratorių?

Dėl minėtų sudėtingų būsto valdymo procesų ar taikomų paslaugų kainų administratoriai ne visada patenkina gyventojų lūkesčius. Šioje rinkoje būstų savininkai turi galimybę rinktis partnerius.

Nuo ko pradėti, jei gyventojai nori pakeisti savo turto prižiūrėtoją? Pirmiausia reikia parengti prašymą Kauno miesto savivaldybės Būsto administravimo modernizavimo ir energetikos skyriui. Jame parašyti pageidavimą pakeisti būsto administratorių. Dokumentą turi pasirašyti ketvirtadalis (1/4) butų savininkų, pavyzdžiui, 100 butų name, reikia 25 savininkų parašų.

Paskui Kauno savivaldybė organizuoja administratoriaus pakeitimo procedūrą – balsavimą raštu. Čia svarbus didesnės gyventojų dalies įsitraukimas. Už administratoriaus pakeitimą turi balsuoti ne mažiau kaip 51 proc. butų savininkų.

Norėdami gauti daugiau informacijos apie namo administratoriaus keitimą arba mūsų teikiamas paslaugas, susisiekite e. p. info@kbu.lt arba tel. 8 650 21 935.


Kauno butų ūkis – vienintelis administratorius mieste, kurio 100 proc. bendrovės akcijų priklauso Kauno savivaldybei.

Tiesioginis susisiekimas su atsakingu asmeniu (vadybininku). Tai ypač SVARBU, nes sutaupo laiko, kuris svarbus būtinų sprendimų priėmimui.

Darbai atliekami pagal suderintas sąmatas (išskyrus avarinių situacijų likvidavimą).

Avarinės brigados reagavimas – visą parą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

'''vienintelis administratorius mieste, kurio 100 proc. bendrovės akcijų priklauso Kauno savivaldybei.''' Tuo viskas ir pasakyta. Kuo toliau nuo tokio administratoriaus.

Bobutė

Kad jau taip blogai, tai kiek mokate administratoriui kas mėn. Pvz. už 2 k. 50 m2 butą?

Anonimas

Rašau,gal šį kartą nepanaikins komentaro?Administratoriaus pasirinkimo nėra,jį parenka savivaldybė,taip pat ir pakeičia.Tai lojalūs savivaldybei žmonės.Daugiabučių gyventojai tik mokesčius privalo mokėti,net nežinodami ar tie darbai atliekami.Tai CIVINITAS,kuris dabar stumia RENOVACIJĄ.Padarė susirinkimą,ir naujas vadybininkas informacijai kiekvienam gyventojui siūs kažkokią investicinę programą už 27e.Kas tai,ar tai ne pasipinigavimas?Kokia čia paslauga,už ką /
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS