Ar visi kasos aparatai žinos, kas tas euras? | Diena.lt

AR VISI KASOS APARATAI ŽINOS, KAS TAS EURAS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Per pastaruosius keletą metų kasos aparatus įsigijusiems prekybininkams kompensuota milijonai litų, bet dalį aparatų metų pabaigoje gali tekti keisti naujais, nes senieji nesugebės dirbti, jei šalyje bus įvestas euras.

Per pastaruosius keletą metų kasos aparatus įsigijusiems prekybininkams kompensuota milijonai litų, bet dalį aparatų metų pabaigoje gali tekti keisti naujais, nes senieji nesugebės dirbti, jei šalyje bus įvestas euras.

Programavimui gali nepasiduoti

"Kol kas dėl to nekvaršiname sau galvos. Ateis laikas, tada ir galvosime", – apie prekybai naudojamo kasos aparato pritaikymą dirbti su kita valiuta daržovėmis prekiaujantis kaunietis Aurelijus Česnavičius kol kas negalvoja. Jis naują kasos aparatą pirko prieš kelerius metus, todėl įsivedus eurą su juo susikalbėti prietaisui greičiausiai nebūtų sunku. Modernius kasos aparatus tiesiog reikėtų perprogramuoti tokius prietaisus prižiūrėti galinčioje įmonėje.

"Manau, kad su visais naujais aparatais nekiltų jokių problemų. Paprastiems aparatams nesvarbu litais ar eurais kainą skaičiuoti, bet yra senų aparatų, kurių tikrai niekas neperprogramuos", – įsitikinęs kasos aparatus prižiūrinčios bendrovės "Elkiras" vadovas Darius Andrijauskas.

Vien tik su litais dirbantiems kasos aparatams skaičiavimas kita valiuta yra nesuvokiamas, o seniesiems aparatams reikiamos išminties įkrėsti gali ir nepavykti. Tokių aparatų savininkams įsivedus eurą tektų pirkti naujus prietaisus. Nei įsigijimo, nei aparatų perprogramavimo išlaidų kompensuoti neketinama.

Susidarys eilės

"Geras klausimas. Apie tai nepagalvojome", – išgirdusi klausimą, ar jos naudojamos kasos aparatas sugebėtų dirbti su eurais, net nustebo prekybos miestelyje "Urmas" prekių gyvūnams parduotuvės pardavėja. Apie tai teigė nepagalvoję ir daugelis kitų dienraščio žurnalistų kalbintų pardavėjų. Kiti aiškino esą įsitikinę, kad visos galimos problemos yra lengvai išsprendžiamos.
"Yra sutartis su aparatą prižiūrinčia bendrove. Kai ateis laikas, ji ir rūpinsis, ką daryti", – išpyškino buitine technika prekiaujantis vyras.

"Taip, dauguma kasos aparatų nesunkiai perprogramuojami ir galėtų dirbti su eurais. Bet jei visi aparatai perprogramuoti bus atvežti paskutinę dieną, susidarys ne vienos dienos eilės, nes tai užtrunka ne dešimt minučių", – aiškino kasos aparatais prekiaujančios ir juos prižiūrinčios bendrovės "Sarguva" vadovas Vladimiras Miakiševas.

Kasos aparatų perprogramavimas gali ne tik užtrukti, bet ir kainuoti labai skirtingai – nuo kelių dešimčių iki kone kelių šimtų litų.

Sunkiausios dvi savaitės

"To euro nelaukiame, bet jam jau esame pasiruošę. Štai, žiūrėkite, jau dabar mūsų išduodamuose čekiuose kaina nurodoma ir litais, ir eurais", – kalbėjo mėsa prekiaujantis Saulius Zubrus. Prieš keletą metų kasos aparatą rinkdamasis vyras pirko geriausią prietaisą, koks tuo metu buvo įperkamas už maksimalią kompensuojamą sumą – tūkstantį litų. Aparato išmargintame čekyje jau dabar kaina suskaičiuota ir litais, ir eurais, todėl S.Zubrui būtų lengviau dirbti pereinamuoju laikotarpiu, kai reikės priimti abi valiutas, o grąžą atiduoti tik eurais.

Kasos aparatų pardavėjai ir prižiūrėtojai sutaria – lanksčiais sugebėjimais nepasižyminčių aparatų savininkams sunkiausias bus pereinamasis laikotarpis. Planuojama, kad šis etapas turėtų tęstis 15 dienų.

"Pavyzdžiui, Latvijoje pereinamuoju laikotarpiu čekyje turėjo būti nurodyta suma latais ir eurais bei valiutų keitimo kursas. Tą sugebėtų padaryti tikrai mažiau nei pusė Lietuvoje naudojamų aparatų", – neabejoja Lietuvoje kasos aparatus platinančios bendrovės "Raso" serviso vadovas Michailas Grincevičius.

Valstybinė mokesčių inspekcija ramina, kad pereinamuoju laikotarpiu pernelyg kabinėtis prie netobulų kasos aparatų neketinama. Išsamią informaciją, ko tikėtis kasos aparatų savininkams, žadama pateikti per keletą artimiausių savaičių. Anksčiau skelbta, kad pereinamuoju laikotarpiu kasos čekiuose suma galės būti nurodoma ir viena valiuta: litais arba eurais.

GALERIJA

  • Ar visi kasos aparatai žinos, kas tas euras?
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pilietis

koks skirtumas euras rublis ar litas esme ka uz ta piniga gali sau leisti

KAUNIETIS

EURUI-NE.

haris

Nesamoniu nerasykite apie tuos kasos aparatus,tai elekronika... ,pakeis programa ir viskas.Bet manau kad Euro nebus,kaip gali buti euras ,jeigu Lietuvoje bedarbyste 11.6 procento,ekonomika ne kyla o smunka...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS