„Aušros“ gimnazijos vadovė reklamuoja artimą politiką | Diena.lt

„AUŠROS“ GIMNAZIJOS VADOVĖ REKLAMUOJA ARTIMĄ POLITIKĄ

Užslėpta politinė reklama – taip galima vertinti "Aušros" gimnazijos elektroniniame dienyne pasirodžiusį socialdemokrato pranešimą. Įstaigos direktorė, taip pat socialdemokratė, problemų nemato.

Tėvai pasipiktino

Kauno "Aušros" gimnazijos auklėtinių tėvai pasipiktino, kai juos elektroniniame dienyne pasiekė, jų manymu, politinė reklama. Taip jie įvertino Kauno miesto tarybos nario Dariaus Razmislevičiaus pranešimą dėl naudojimosi transporto lengvatomis. Buvo nurodyta jo partinė priklausomybė ir pareigos.

"LSDP frakcijos seniūnas Kauno miesto savivaldybės taryboje Darius Razmislevičius primena, kad 2018 m. rugsėjo 1–30 d. moksleiviai, dar neturintys galiojančio moksleivio pažymėjimo, transporto lengvatomis galės naudotis pateikę moksleivio pažymėjimą, kuris galioja iki 2018 m. rugpjūčio 31 d., arba turint asmens dokumentą, įrodantį, jog vaikas yra mokyklinio amžiaus. Į aukštųjų mokyklų dieninius skyrius naujai įstoję studentai, nespėję išsiimti Lietuvos studento pažymėjimo, transporto lengvatomis autobusais ir troleibusais Kauno mieste galės naudotis pateikę asmens tapatybės dokumentą ir aukštosios mokyklos išduotą pažymą, kurioje patvirtinama, kad konkretus asmuo yra atitinkamos aukštosios mokyklos studentas", – skelbiama pranešime.

Į redakciją kreipęsi tėvai piktinosi ir klausė, ar elektroninis dienynas yra korektiška priemonė reklamuotis politikams.

"Kauno dienai" ėmus domėtis šia istorija, šis pranešimas netikėtai dingo.

"Aušros" gimnazijai elektroninio dienyno paslaugas teikiančios bendrovės "TAVO mokykla" atstovė Lina Kazbaraitė "Kauno dienai" teigė, kad jų dienynas neturi teisės peržiūrėti ir vertinti vidinius momyklų pranešimus, kuriuos siunčia sistemos vartotojai.

"Mokyklos administracijos darbuotojams suteikiama galimybė siųsti pranešimus visai mokyklos bendruomenei, klasės vadovas ir klasės mokytojai gali pranešimais bendrauti su savo auklėtiniais ar mokiniais, mokiniai gali siųsti žinutes savo klasės draugams. Asmuo, paskelbęs šią informaciją elektroniniame dienyne, yra nurodomas prie žinutės, "Siuntėjo" skiltyje", – aiškino atstovė.

Direktorė: buvo naudinga

"Aušros" gimnazijos direktorė Nerija Baltrėnienė bandė aiškinti, kad elektroninį dienyną tvarko paskirtas administratorius.

"Aušros" gimnazijos direktorė N.Baltrėnienė, jos sutuoktinis, kaip ir išplatinto pranešimo autorius, priklauso tai pačiai Socialdemokratų partijai. 

Jos teigimu, reklaminiai pranešimai būna talpinami tik tokie, kurie susiję su mokiniais ir jų tėvais. Direktorė bandė įrodyti, kad socialdemokrato D.Razmislevičiaus pranešimas buvo būtent toks.

"Informacija buvo naudinga ir reikalinga mokiniams ir jų tėvams, nes nuo rugsėjo, pradėjus mokiniams važinėti viešuoju transportu, aktualu žinoti, iki kurios dienos jie gali važinėti ir nebus baudžiami, jei neturės mokinio pažymėjimo. Nuo šių mokslo metų yra atsiradusi naujovė dėl įvedamų elektroninių mokinio pažymėjimų, tačiau nebuvo spėta visiems mokiniams jų išduoti iki rugsėjo 1-osios. Manau, kad mokiniai ir tėvai gavo tik reikiamą informaciją, tikrai neturint jokių tikslų ar ketinimų reklamuoti ar kitaip platinti informaciją apie tam tikrus asmenis ar jų politinę priklausomybę", – tikino N.Baltrėnienė.

Ji pridūrė, kad šis pranešimas buvo pasirodęs viešoje feisbuko siūlomų įrašų skyrelyje, jį galėjo matyti visi turintieji šį socialinį tinklalapį.

"Informacija tik padėjo nuraminti ne vienos miesto ugdymo įstaigos mokinius ir tėvus", – apie pranešimo naudą kalbėjo mokyklos vadovė.

Tiesa, taip ir liko neaišku, kodėl vadovė išplatino būtent socialdemokrato, o ne oficialų savivaldybės pranešimą.

Vienija partija

N.Baltrėnienės pasiteiravome, kodėl nukopijavę tekstą neištrynė nurodytos D.Razmislevičiaus partinės priklausomybės, tiesiog palikdami, kad toks ir toks miesto tarybos narys primena tą ir tą.

"Suprantate, kažkaip įvertinome, kad tai yra tiesiog žmogaus pareigos. Nekilo net minties trinti", – tikino direktorė.

Tačiau priežastis gali būti visai kita – N.Baltrėnienė 25 metus yra Lietuvos socialdemokratų partijos narė, taip pat ir jos sutuoktinis.

Užsiminus apie tai, direktorė bandė tikinti, kad sutapimas, jog išplatintas buvo būtent tos pačios partijos nario pranešimas.

"Tikrai nebuvo jokių kėslų ir jokių ketinimų, jokios paslėptos minties. Jau čia tai tikrai ne. Mums visai nesvarbu, kokiai politinei jėgai priklauso. Kaip, pavyzdžiui, vertinti, kai "Vieningas Kaunas", tarkim, mokytojus su Mokytojų diena sveikina atnešdami visą dėžę, net nežinau kaip čia pavadinti, kalendorių su įvairia reklamine atributika. Kaip tai vertinti? Nepriimti mums tų sveikinimų ar kaip?" – bandė atsikirsti N.Baltrėnienė.

Paklausta, ar narystė partijoje galėjo prisidėti prie to, kad gavo gimnazijos direktorės pareigas, ji tai kategoriškai neigė. "Visiškai nesusiję dalykai. Jokiais būdais, – tvirtino gimnazijos vadovė. – Buvo skelbiamas viešas konkursas, į kurį ėjau ir kandidatavau kaip bet kuris kitas kandidatas. Prieš tai trylika metų dirbau savivaldybėje. Čia partija išvis niekuo dėta. Tai juk visuomeninė veikla."

D.Razmislevičius: nieko nežinojau

D.Razmislevičius "Kauno dienai" bandė tikinti, esą nesuprantąs, apie kokį pranešimą kalbama. "Panašų pranešimą buvau paskelbęs socialiniame tinkle. Kiek prisimenu, ta informacija buvo skelbiama partijos skyriaus naujienlaiškyje, kuris siunčiamas tik partijos nariams Kaune", – raštu komentavo tarybos narys.

Anot jo, pagal pateiktą informaciją jis galįs tik spėti, kad kažkas iš tėvų, kuriems informacija pasirodė aktuali, ja ėmė ir pasidalijo TAMO dienyne. Apie tai pats D.Razmislevičius, jo teigimu, informuotas nebuvo.

Socialdemokratas D.Razmislevičius teigia nieko nežinojęs apie moksleiviams išplatintą pranešimą.

"Apie tai tikrai pirmą kartą sužinau iš jūsų. Nesinaudoju TAMO dienynu, bet tikiu, kad tai galima lengvai patikrinti, juk visi turi savo prisijungimus. Mano dukra taip pat eina į mokyklą, jos lankomoje mokykloje naudojamas kitas dienynas, ir jame taip pat neplatinau tokios informacijos, nes net neturėjau tokių minčių tai platinti per dienynus", – komentavo D.Razmislevičius.

Jis patikino, kad už šį išplatintą pranešimą tikrai niekam nemokėjo. "Net ir negalėjau mokėti, nes nieko apie tokio pranešimo platinimą nežinojau", – teigė socialdemokratas.

Jokių politinių agitacijų

Kauno vicemerė Rasa Šnapštienė situaciją įvertino kritiškai. "Nepaisant to, kad šiuo atveju buvo paskelbta išties aktuali ir svarbi naujiena Kauno miesto mokiniams, jų tėvams bei studentams, tai jokiais būdais neturi tapti priedanga užslėptai politinei reklamai. Partijų ar kitų politinių jėgų pavadinimai mokyklos bendruomenei skirtuose pranešimuose neturi jokios reikšmės skelbiant iš esmės su tuo nesusijusią informaciją. Tai yra pirmasis signalas, kad privalome šiuo klausimu nedelsiant pasirūpinti", – teigė vicemerė.

Anot jos, "Aušros" gimnazijos vadovybė savivaldybę informavo, kad administracija šiuo internete esą atsitiktinai rastu pranešimu nusprendė pasidalyti savo feisbuko paskyroje ir TAMO dienyne bei tai padarė savo iniciatyva, niekieno neprašomi ir neliepiami.

R.Šnapštienės teigimu, mokyklos negali tapti politinių agitacijų erdve.

"Atsižvelgdami į šį precedentą, ateityje tokius atvejus vertinsime principingai ir griežtai. Mokyklos ir visos kitos švietimo įstaigos išimtinai vykdo ugdymo funkciją, bet nieku gyvu negali tapti politinių agitacijų erdve", – komentavo R.Šnapštienė.

GALERIJA

  • Pozicija: socialdemokratas D.Razmislevičius teigia nieko nežinojęs apie moksleiviams išplatintą pranešimą.
  • Įspėjo: R.Šnapštienės teigimu, mokyklos negali tapti politinių agitacijų erdve.
Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Vertas dėmesio

Kai aušroje pagavo vaiką su narkotikais visiem px buvo tai čia drama daryti yra nesąmonė...

Rima

Ko jūs bijot?esat reklamis aukos? Nesvarbu ar tai politinė ar prekybinė ar prorusiška, mokinkit savus vaikus šeimoje ką reikia rinktis. Paliekat auklėjimą svetimiems, o paskui verkiat. Daugiau bendraukit su atžalom ir reklamų nebijosit.

Direktorius

Labai gera mintis. Visų mokyklų ir gimnazijų vadovai vienykimės ir boikotuokime Kauno diena laikraštį. Nustokime jį prenumeruoti ir pirkti. Tegu bus mažiau politinio persekiojimo ir burbulų putimo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS