Baimės nyksta: poliklinikos ne parduodamos, o remontuojamos | Diena.lt

BAIMĖS NYKSTA: POLIKLINIKOS NE PARDUODAMOS, O REMONTUOJAMOS

Prieš Kauno poliklinikų reorganizaciją sklido kalbos, kad tai prives prie jų naudojamų pastatų pardavimo, dėl to suprastės paslaugų kokybė. Tačiau dabar matyti priešingas vaizdas – poliklinikas pradėta remontuoti.

Prasidėjo remonto darbai

Nežinomi dalykai dažnai verčia žmones ko nors bijoti. Taip buvo ir Kaune prieš pradedant poliklinikų reorganizaciją. Siekiant poliklinikas sujungti į vieną juridinį vienetą ir sumažinti administracinį aparatą, visuomenėje pradėjo sklisti įvairios kalbos.

Kauniečiai baiminosi, kad turimi gydymo įstaigų pastatai bus privatizuoti, pacientams teks vykti į kitus rajonus, suprastės paslaugų kokybė ir bus gerokai sudėtingiau jas gauti. Tačiau realybė kitokia – pastatai liko ir jau pradėjo gražėti. Kitais metais darbai bus tęsiami ir atnaujintų koridorių sulauks daugiau poliklinikų.

"Daug dirbome su visuomene, gydytojais, aiškinome, ką mes planuojame daryti. Vis kildavo klausimas, ar neuždarys, nesumažins, neprivatizuosime. Atrodo, kad bent jau tarp gydytojų baimė tikrai sumažėjo, nes pamatė, kad darome taip, kaip bus geriau visiems. Noriu pasakyti, kad mes labai kryptingai pradėjome dirbti. Nuosekliai pasistengsime sutvarkyti visas poliklinikas, kad jos būtų tvarkingos ir neklaidžios",– kalbėjo Dainavos ir Šilainių poliklinikų vadovas Paulius Kibiša.

Anot jo, dabar poliklinikose daromi pirmieji remonto žingsniai, tačiau ateityje bus siekiama viską kapitališkai sutvarkyti ir pritaikyti klientams. Šiuo metu valdomi poliklinikų pastatai yra nevienodos būklės – vienur viskas dar kvepia naujais dažais, kitur reikalingas didesnis remontas, o kartu ir didesnės investicijos.

Vienodas ženklinimas

P.Kibiša sakė, kad visose savivaldybei priklausančiose poliklinikose bus vienoda kabinetų žymėjimo sistema. Dabar ji yra visur skirtinga, tad klientams sudėtinga susigaudyti ir rasti gydytojų kabinetus.

"Norime, kad visos būtų vienodai sutvarkytos. Mes baroko čia tikrai nedarysime ir brangių autorinių paveikslų nekabinsime, nes esame viešoji įstaiga ir turime taupyti, bet manau, kad yra tam tikras standartas, kuris turi būti, kad visos poliklinikos būtų patogios. Dabar susiduriame su tuo, kad visos gydymo įstaigos skirtingai išdažytos ir skiriasi kabinetų numerių tvarka. Darbuotojai dirba metai iš metų, tad viską ir taip žino, bet žmonėms, ypač vyresnio amžiaus, susigaudyti sunku. Mūsų tikslas, kad tai keistųsi ir atėjus būtų viskas aišku ir būtų galima lengvai susigaudyti visose poliklinikose", – kalbėjo P.Kibiša.

"Aš pats daug metų esu dirbęs bankinėje sistemoje. Ten jau seniai niekas nekalba apie tai, kad klientų aptarnavimo ir darbuotojų darbo vietos turi būti patrauklios. Natūralu, kad kreipiant dėmesį į vienodą ir aiškią sistemą, pasiekiami geriausi rezultatai ir klientai išeina patenkinti", – pritarė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Atliekami darbai

P.Kibiša kaip gerai sutvarkytos gydymo įstaigos pavyzdį pateikė Dainavos polikliniką. Čia yra nuorodos, kur rasti kabinetus, užrašai pažymėti didelėmis raidėmis, tad pacientams lengva nepasiklysti. Kitose gydymo įstaigose kol kas reikia gerokai pasukti galvą, kad suprastum, kur eiti toliau.

Dabar išskiriamos probleminės vietos, kur reikės atlikti daugiausia tvarkymo darbų. P.Kibiša tikino, kad remonto šiuo metu labiausiai reikia Romainių ir Rokų ambulatorijose bei Aleksoto poliklinikoje. Į šias įstaigas negali patekti neįgalieji, nes nėra įrengtų specialių liftų. Jas planuojama tvarkyti kitais metais, nes šiemet reikės nemažai pinigų padengti reorganizacijos sąnaudoms.

Norime padaryti taip, kad vos tik atėjus būtų viskas kokybiška ir aišku.

"Šiemet savomis lėšomis atliktas dalinis remontas Petrašiūnų pirminės sveikatos priežiūros centre (PPSPC). Manau, kad kitų metų pradžioje numatysime lėšų likusios dalies tvarkymo darbams, nes ten liko nedidelis einamasis remontas. Centro poliklinika šiemet pabaigs registratūros rekonstrukciją", – atliekamus darbus vardijo Dainavos poliklinikos vadovas.

"Dainavos poliklinika dabar tikrai gerai sutvarkyta, Centro poliklinika taip pat jau susitvarkiusi fasadą, bet dar yra tokių, kuriose nelabai norisi būti. Norime padaryti taip, kad vos tik atėjus būtų viskas kokybiška ir aišku. Sujungus poliklinikas į vieną darinį, norisi, kad klientas, ar jis ateitų į Šilainių, ar į Kalniečių polikliniką, visur jaustųsi patogiai ir gautų kokybišką paslaugą", – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius G.Petrauskas.

Patenkinti klientai

PPSPC vadovė Vitalija Danielienė džiaugėsi atliktu remontu ir tikino, kad šviesius koridorius palankiai įvertino ir pacientai. Petrašiūnų gydymo įstaigoje įrengtas neįgaliųjų liftas, tad dabar polikliniką gali laisvai pasiekti ir negalią turintys pacientai. Atnaujinti ir koridoriai bei dalis kabinetų, pakeistas apšvietimas. Likusiąją poliklinikos dalį planuojama atnaujinti kitais metais.

"Seniau žmones su neįgaliojo vežimėliu užnešdavome laiptais, tačiau jie nelabai tilpo siauruose koridoriuose. Dabar įrengtas liftas ir atvertos koridoriaus erdvės leidžia laisviau judėti ne tik neįgaliesiems, bet ir senyvo amžiaus žmonėms", – kalbėjo gydymo įstaigos vadovė.

Ji džiaugėsi, kad po remonto koridoriuje neliko sunkiai varstomų siaurų durų ir jokių senų spintų. Jas pakeitė suoliukai, tad pacientai gali patogiai laukti savo eilės. Be to, dabar sienos gerokai šviesesnės, tad suteikia jaukumo.

"Pacientai sako, kad pagaliau ateina į normalią gydymo įstaigą. Kiti sėdi ir sako, kad dabar čia europinis lygis, vyresnio amžiaus žmonėms tai kaip stebuklas. Jie labai džiaugiasi ir sako, kad papasakos kitiems, kaip gražu dabar, nes seniau toks seno raugo pastatas buvo. Pastebėjome, kad net daugiau žmonių ateina, nes būdavo, kad vietos gyventojai čia prirašydavo senolius, o patys ėjo gydytis kitur. Dabar ir jie čia pradeda ateiti. Aplinka žmogui labai daug ką reiškia", – pacientų emocijas perdavė V.Danielienė.

Miesto parama

P.Kibiša tikino, kad miesto valdžia nusiteikusi geranoriškai prisidėti prie gydymo įstaigų atnaujinimo plano.

Investuosime tiek, kiek reikės, kad galėtume teikti kokybiškas paslaugas ir konkuruoti su privačiu verslu.

"Dabar yra biudžeto sudarymo laikotarpis, skaičiuojame savo poreikius ir ruošiame projektus. Remonto sąmatas pateiksime savivaldybei, nes jie turi kitų metų biudžete numatyti atitinkamą sumą lėšų. Kol kas dar nėra konkrečios pinigų sumos, nes suprantama, kad sutvarkyti kokią Kalniečių polikliniką kainuoja gerokai brangiau nei sutvarkyti mažą padalinį, tokį kaip Petrašiūnuose. Be to, remonto sprendimai priklauso ir nuo architektūros, nes kai kur gali reikėti specialių sprendimų, kaip įrengti neįgaliųjų liftus ar kaip gydymui pritaikyti jau turimas patalpas", – sakė Dainavos poliklinikos vadovas.

"Investuosime tiek, kiek reikės, kad galėtume teikti kokybiškas paslaugas ir konkuruoti su privačiu verslu. Šiais metais net fiziškai nėra galimybės miestui prisidėti prie remontų, nes visur yra viešieji pirkimai, konkursai, projektai, o tai užtrunka. Tačiau poliklinikos planuoja išlaidas, tad manau, kad kaip visos mokyklos, taip ir visos poliklinikos bus sutvarkytos šiuolaikiškai ir Kaunas tikrai pasiruošęs investuoti", - ambicingai sakė G.Petrauskas.

P.Kibiša tikino, kad įvairūs remonto darbai bus atliekami ne tik iš gydymo įstaigų ir miesto kišenių, bet ir už europinius pinigus. Dabar kaip tik laukiama, kol Sveikatos apsaugos ministerija patvirtins reikiamus aprašus ir pirminės sveikatos priežiūros gydymo įstaigoms bus galima prašyti pinigų iš ES struktūrinių fondų.

GALERIJA

  • Baimės nyksta: poliklinikos ne parduodamos, o remontuojamos
Akvilės Snarskienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

parduodamos ir apvagiamos

straipsnis nekonkretus, ligoto petrausko ir arogantisko zmogzudzio-zydelioko vapsejimai-

As

Labai gerai kad numeracija butu suvienodinta ir gerai matoma .spalva gerai vienoda atitinkanti istaigos paskirti bet man atrodo galetu viena nuo kitos skirtis keliais spalvines gamos tonais .kad nebutu taip jog paciantas atejas i viena istaiga sumaisytu su kita nes cia bus daug daugiau duru nei banke .......

Vydma

Puiki idėja, verta geros premijos- suvienodinti ženklinimus. Tai tikrai vienas iš prioritetinių darbų, įsisavinant pinigus- pačių įstaigų, savivaldybės, ir `Europos fondų. Taip bus labai pagerinta paslaugų kokybė, pacientai neklaidžios po įstaigas, sumažės eilės... Kauno dienai turėtų būti nesmagu tokius straipsnius spausdinti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS