Britų investuotojas žavisi kauniečiais | Diena.lt

BRITŲ INVESTUOTOJAS ŽAVISI KAUNIEČIAIS

  • 9

Didžiosios Britanijos kapitalo dirbtinio intelekto ir duomenų mokslo kompanijos "Satalia" įkūrėjas Danielis Hulme pasidalijo savo mintimis apie Kauną ir jo potencialą.

Prieš beveik dešimtmetį keturių draugų Kaune įkurta "Data Dog" savo veiklą pradėjo kaip internetinių puslapių ir e.prekybos sistemų kūrėja, o 2019 m. šią kauniečių įmonę po ilgametės partnerystės įsigijo "Satalia".

– Kas paskatino "Satalia" investuoti Kaune?

– Nuo pat pažinties pradžios kauniečiai mus sužavėjo savo kūrybiškumu, darbštumu, nuoseklumu, atsakomybe ir pareigingumu. Įsitikinome, kad kauniečiai yra ir bus kertiniai mūsų esamų ir būsimų produktų smegenys ir inovatoriai.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad Kaunas – universitetinis miestas: čia sutikome talentų, kurių žinios ir pasiekimai yra išties įspūdingi, o motyvacija – pavydėtina. Siekiame įtraukti juos į inovatyvių produktų kūrimą ir plėtrą. Džiaugiamės gyvybinga ir sėkminga miesto startuolių, IT kompanijų ir akademine ekosistema. Sudėjus visa tai ir begalę kitų faktorių, neabejojame, kad Kaune yra kertinė mūsų dabartinės ir būsimos sėkmės dalis. Ir kalbu ne apie darbo atlikimą, bet apie maksimalų strateginį ir idėjinį kauniečių indėlį į mūsų sprendimus, produktus, procesus ir verslą.

Įsitikinome, kad kauniečiai yra ir bus kertiniai mūsų esamų ir būsimų produktų smegenys ir inovatoriai.

– Kokius pagrindinius pranašumus įžvelgiate Kaune ir regione?

– Lietuviai Vakarų pasaulyje išsiskiria tuo, kad gerąja prasme yra alkani – žinių, patirties, iššūkių. Jūs vis dar norite įrodyti Vakarų pasauliui savo stiprybes, tad dvigubai labiau stengiatės aktyviau domėtis, geriau pasiruošti, giliau analizuoti. Investuotojui tai reiškia stiprius talentus ir neįtikėtiną motyvaciją, virstančią puikiais rezultatais.

Negaliu nepagirti sklandžių ir paprastų sąlygų Lietuvoje kurti bei auginti verslą. Manau, bent mūsų srityje Lietuva yra viena mažiausiai biurokratiškų valstybių pasaulyje, nemaža dalis viešųjų procesų yra skaitmenizuoti – tad linkiu jums nesustoti. Didžiulis postūmis IT ir dirbtinio intelekto raidai bei inovacijoms galėtų būti viešojo sektoriaus valdomų duomenų atvėrimo, sisteminimo ir naudojimo politika.

Kalbant konkrečiai apie kauniečius – maloniai stebina čia sutinkamas žmonių smalsumas, kūrybingumas ir verslumas. Motyvuoti kauniečiai yra nesustabdomi!

– Kaip vertinate ryšį tarp verslo ir akademinės bendruomenės Kaune?

– Faktas, kad Kaunas yra universitetinis miestas, mano nuomone, sugebantis sėkmingiausiai Lietuvoje eksportuoti mokslą. Man dar labiau patinka tai, kad šiame mieste yra bent kelios akademinės specializacijos: čia stiprios ne tik technologijos, bet ir sveikatos mokslai. Manau, kad inovacijos jau seniai nebėra tik vienos srities objektas, daug perspektyvesnės yra sinergijos. Kitaip tariant, ne tiesiog dirbtinis intelektas, bet dirbtinis intelektas sveikatos apsaugos srityje. Nuoširdžiai tikiu, jog Kaunas turi neišsemiamą potencialą ir čia esama daug erdvės bendradarbiavimui stiprinti.

„Satalia“ nuotr.

– Papasakokite, ką šiuo metu kuria "Satalia Lithuania" komanda?

– Mūsų kuriami dirbtiniu intelektu grįsti produktai sprendžia sudėtingas matematines problemas ir padeda mūsų klientams, tarp kurių ir tokios kompanijos kaip "Tesco", PwC, BBC, optimizuoti transporto, prekybos, žmogiškųjų išteklių ir kitų sričių veiklas ir procesus.

Štai JK mažmeninės prekybos gigantė "Tesco" naudoja "Satalia Delivery" kurjerių maršrutų planavimo ir optimizavimo priemonę, kuris padeda padidinti prekių pristatymo mastus ir tikslumą, pagerinti pirkėjų pasitenkinimą, sumažinti degalų sąnaudas, nuvažiuojamų kilometrų kiekį ir gamtos pėdsaką.

Noriu didžiausias padėkas perduoti Kauno komandai, dirbančiai su šiuo produktu. Koronaviruso akivaizdoje, e.prekybos apimtims išaugus dvigubai kone per naktį, mūsiškiai atkakliai dirbo, kad išvengtų bet kokių sistemos sutrikimų ir padėtų ženkliai išplėsti klientų verslo apimtis.

Taip pat, pastebėję, kad prekių pristatymas tą pačią dieną verslams tapo prioritetu, nusprendėme imtis naujo produkto "Satalia Delivery Same Day" kūrimo, atveriančio naujų galimybių planuojant, optimizuojant pristatymus tą pačią dieną, ir sudarant dinaminę kainodarą.

Kitas didysis mūsų produktas, kurį vystome ir Kaune, yra "Satalia Workforce" – darbo pamainų ar komandinio darbo planavimo ir optimizavimo įrankis. Iliustruosiu paprastu pavyzdžiu: profesinių paslaugų kompanijose gali dirbti keli tūkstančiai darbuotojų su unikaliais įgūdžiais bei kompetencijomis, atostogų grafikais ir prioritetais, atstumais iki namų ar klientų ir panašiai. Suformuoti optimalias komandas, pamainas ir grafikus atsižvelgiant į minėtus faktorius yra milžiniška matematinė ir optimizavimo problema, kurią "Workforce" sėkmingai sprendžia.

 Kaip dažnai pats apsilankote Kaune?

– Kaune lankausi bent keletą kartų per metus ir visada atvykstu su didžiausiu malonumu, kaskart laukdamas, ką naujo pavyks atrasti šį kartą. Turiu savo pamėgtas vietas, jau nebeklausinėju kelio (bent jau Senamiestyje), tad čia jaučiuosi it namie. O ir atvykstu ne pas kolegas, bet pas draugus. Ne kartą čia lankėsi ir mano šeima.

Pastebėjau, kaip Kaunas pastaraisiais metais pradėjo aktyviau išnaudoti savo milžinišką kultūrinį, socialinį ir gyvenimo kokybės potencialą. Miestas tapo gražesnis, gyvybingesnis, atviresnis, tiesiog europietiškesnis. Manau, kad Kaunas per pastaruosius penkerius metus parodė pavyzdį kitiems Lietuvos ir pasaulio miestams, kad santykinai nedideli, bet gyventojams svarbūs ir matomi pokyčiai gali sukurti milžinišką poveikį, kuris virsta noru čia būti, kurti.

Patikėkite, investuotojai tiki ne vien matematika. llgalaikiškai žiūrintys ir aukštą pridėtinę vertę kuriantys verslininkai tiki regionais, kurių gyventojams gera būti, lengva augti, tobulėti, ir malonu leisti laiką mieste. Manau, kad Kaunas šiose srityse padarė didelį ir gerai matomą progresą. Dabar labai svarbu nesustoti ir tobulėti toliau, nes kiti miestai ir regionai taip pat nemiega.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Kęstas

Norint įgyti meistriškumą ar aukščiausio lygio įgūdžius, reikia maždaug 10 000 valandų praktikos. Siekdami to, žmonės turi ne tik sunkiai, bet ir protingai dirbti. Tam reikalinga „apgalvota praktika“, kuri apima tiesioginį grįžtamąjį ryšį, aiškius tikslus ir dėmesį technikai. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

šiaip

ekonomiką kuria gamyklos,fabrikai.

landseis

lietuvai reik gamint kurt pridetine verte o programuotoju pilnas vilnius bet jie i biudzeta mizery inesa.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS