Chirurginės operacijos poliklinikoje – nelaukiant ilgose eilėse | Diena.lt

CHIRURGINĖS OPERACIJOS POLIKLINIKOJE – NELAUKIANT ILGOSE EILĖSE

  • 11

Kauno miesto poliklinikos (KMP) chirurgai atlieka įvairias nedidelės apimties operacijas. Daugelis jų, dirbančių ir ligoninių stacionaruose, pabrėžia: poliklinikoje lygiai tokios pačios operacijos sulauksite greičiau.

Atlieka nesudėtingas operacijas

Penkiuose KMP padaliniuose atliekamos įvairios ambulatorinės chirurginės operacijos. Tai nesudėtingos, dažniausiai 15–30 minučių trunkančios operacijos, kurioms atlikti užtenka vietinės nejautros – nereikia taikyti narkozės.

Daugiausia jų atliekama KMP Šilainių padalinyje, kur dirba penki chirurgai: Nerijus Čaponka, Rokas Daukšys, Alvidas Didžiulis, Jolanta Gribauskaitė, Tadas Pranckevičius.

„Šaliname įvairių lokalizacijų poodinius ir odos darinius. Kalbant apie gerybinius poodžio darinius, tai dažniausiai būna lipomos (susiformavę iš riebalinių ląstelių) arba ateromos (susiformavę užsikimšus odos riebalų liaukų latakui). Operuojame odos darinius, tokius kaip apgamai, karpos, keratomos (į apgamą panašūs odos dariniai), taip pat riebalinio ir jungiamojo audinio darinius, tokius kaip plauko folikulo cistos ir pan. Šaliname ir epidermines cistas. Tai yra odos riebalinės liaukos dariniai – peraugę inkštirai, kai riebalas kaupiasi po oda. Laiku nepašalinus, jie gali supūliuoti. Šaliname pūlinius, svetimkūnius, atliekame nagų patologijos ir kai kurias plastines operacijas, pvz., keloidinių (išvešėjusių) randų šalinimo. Tokius randus šaliname ne tik dėl kosmetinių priežasčių – jie dažnai būna skausmingi“, – pastebėjo N.Čaponka.

Poliklinikoje taip pat atliekamos skausmingų hemorojinių mazgų šalinimo operacijos trombektomijos (intervencinės kraujo krešulio pašalinimo procedūros).

Kai tenka šalinti apgamus

Pasak KMP Šančių padalinio chirurgo Lino Martinaičio, ambulatorinėje grandyje daugiausia atliekama planinių operacijų, tačiau pasitaiko ir skubios pagalbos atvejų.

„Pasitaiko žaizdų, kurias reikia išvalyti, susiūti. Tokie žmonės paprastai vyksta į ligoninės priėmimo skyrių, tačiau jei jie ateina į polikliniką – aš tokią paslaugą taip pat suteikiu. Operuodami pūlinius, mes padedame sumažinti pacientų srautus ligoninių skubios pagalbos skyriuose. Dažnai į mus kreipiasi žmonės dėl pooperacinės priežiūros po ligoninės stacionare atliktų operacijų. Kartais stebime sklandų pooperacinės žaizdos gijimą, tačiau kai kuriais atvejais tenka punktuoti (ištraukti) susikaupusius skysčius, atverti susiformavusį pūlinį, atnaujinti žaizdos kraštus. Kitaip tariant, padėti, kad greičiau vyktų gijimo procesas“, – paaiškino L.Martinaitis.

Priemonės: Jolanta Gribauskaitė, kaip ir kiti KMP chirurgai, daugelį pacientų visų pirma ištiria ultragarso aparatu. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Pasak chirurgo, planinių operacijų metu neretai tenka šalinti apgamus. Tokios operacijos atliekamos tik tiems pacientams, kurie turi gydytojo dermatologo siuntimą. „Aptikę įtartiną apgamą, dermatologai atsiunčia pacientą pas mus. Pašalinus apgamą, kuris yra ties supiktybėjimo riba, išvengiama onkologinės ligos ateityje. Taigi, operuojame įtartinus, taip pat supiktybėjusius apgamus. Du odos vėžio tipus – bazaliomą ir plokščialąstelinį odos vėžį – mes operuojame, tačiau pavojingiausio odos vėžio melanomos – ne“, – L.Martinaičio žodžiais, žmonės, sergantys melanoma, siunčiami tiesiai į Kauno klinikas.

Pasitelkia įvairius tyrimus

„Žmonės galvoja, kad ambulatorinio lygmens chirurgas tik atveria pūlinius ir gydo įaugusius nagus. Tai netiesa. Ambulatorinis chirurgas yra toks pats chirurgas kaip ligoninės. Beveik visi KMP chirurgai dirba ir ligoninių stacionaruose, Kauno klinikose arba Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninėje. Suteikę žmogui konsultaciją poliklinikoje ir nustatę, kad reikia didesnės chirurginės intervencijos, kurios ambulatoriniu lygmeniu negalime atliki, mes patys ją paprastai atliekame ligoninėje. Paskui pooperacinės priežiūros tas žmogus vėl sugrįžta pas mus į polikliniką“, – sakė KMP Kalniečių padalinio chirurgas Edvinas Dainius.

Visi šio padalinio chirurgai – Edvinas Dainius, Igorius Kulkovas, Kristijonas Jasaitis ir Justas Žilinskas – dirba ir ligoninių stacionaruose. Pasak E.Dainiaus, žmonės dažnai klaidingai galvoja: jei jau operuotis, tai tik ligoninėje. Ir nustemba sužinoję, kad tas pats chirurgas dirba ir poliklinikoje, ir ligoninėje.

Gebėdami echoskopuoti, skaityti KT ir MRT vaizdus, mes vienos konsultacijos metu galime ne tik parinkti ir skirti optimalų gydymą, bet ir labai tiksliai paruošti pacientą gydyti stacionare.

Prieš operaciją KMP pacientai visavertiškai ištiriami. Pašnekovo teigimu, čia atliekamos visos diagnostinės procedūros, skirtos ir sudėtingoms ligoms diagnozuoti, ištirti. „Tulžies pūslės ligos, išvaržos, pilvo ertmės patologijos, storosios žarnos patologijos – žmonės kreipiasi į mus ir dėl šių ligų. Atliekame ne tik echoskopiją – galime pasitelkti ir KMP atliekamus endoskopijos, fibrogastroskopijos, kolonoskopijos, kompiuterinės tomografijos (KT), magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimus“, – vardijo chirurgas.

Gali daugiau nei anksčiau

„Ambulatorinė chirurgija labai plečiasi, ligoninėse stengiamasi palikti tik tas operacijas, kurių kitur neatliksi. Dabar mes poliklinikoje pašaliname tokio dydžio darinius, kad jie vos telpa į indelį, kuriame minėti dariniai siunčiami ištirti histologams“, – atkreipė dėmesį KMP Dainavos padalinio chirurgas Rimantas Kupris.

Jis pabrėžė, kad ligoninėse ir poliklinikose atliekamos tokios pačios operacijos yra įkainotos skirtingai.

Jis pabrėžė, kad šiuolaikiniai chirurgai yra gerai įvaldę echoskopiją, geba skaityti KT, MRT vaizdus. „Anksčiau dėl kiekvieno spuogiuko šeimos gydytojas žmogų siųsdavo pas echoskopuotoją, paskui – konsultuotis su dermatologu, kuris dažniausiai atsiųsdavo jį pas mus. Žmogus dėl to tris kartus per mėnesį turėdavo atsiprašyti iš darbo. Galiausiai, patvirtinus elementarią diagnozę, pacientas ateidavo pas chirurgą. Mes jį apžiūrėdavome ir tik kito vizito metu operuodavome. Šiais laikais šeimos gydytojai paprastai siunčia žmogų tiesiai pas chirurgą, – sutrumpėjusį kelią pastebėjo R.Kupris. – Tirdami ultragarso aparatu, mes apžiūrime darinį, nustatome jo dydį, kraujotaką, galimą piktybiškumą, suplanuojame operacijos laiką ir išoperuojame. Gebėdami echoskopuoti, skaityti KT ir MRT vaizdus, mes vienos konsultacijos metu galime ne tik parinkti ir skirti optimalų gydymą, bet ir labai tiksliai paruošti pacientą gydyti stacionare. Pasitelkdami šiuos tyrimus, galime idealiai stebėti pooperacinę eigą, numatyti tam tikras grėsmes ir užbėgti joms už akių.“

Chirurgo teigimu, visa tai padeda išvengti trijų keturių papildomų konsultacijų.

R.Kupris pateikė kirkšnies ar pilvo išvaržos operacijos pavyzdį.

Rimantas Kupris. / Vilmanto Raupelio nuotr.

„Išvaržą poliklinikoje ištiriame echoskopu, aptariame, kokios operacijos reikės, ar užteks per mažas skylutes atliekamos laparoskopinės, ar reikės daryti atvirą pjūvį, ir pan. Mes labai daug galime padaryti ambulatoriškai ir labai tiksliai suplanuoti operaciją, dėl kurios pacientas greičiausiai ateis pas tą patį chirurgą į ligoninės stacionarą, – teigė pašnekovas.

– Mes, chirurgai, dirbantys ir ambulatoriniu lygmeniu, ir stacionare, kiekvienam pacientui parenkame geriausią variantą, kur jį operuoti. Geriausią tiek iš paciento, tiek iš gydytojo, tiek iš mokesčių mokėtojo pozicijų. KMP turime rimtą komandą ir galime ramia sąžine tokias operacijas atlikti, būdami tikri, kad pacientu bus pasirūpinta. Jeigu žmogui kiltų kokių nors klausimų ar problemų po operacijos, jis lengvai vėl patektų pas mus į konsultaciją ambulatoriniu lygmeniu. Juk būtent čia vykdoma pooperacinė priežiūra.“

KMP Dainavos padalinyje operuoja septyni chirurgai – profesorius Mindaugas Kiudelis, Rimantas Kupris, Alfredas Mačiulis, Rimantas Raišutis, Anatolijus Reingardas, Evelina Šlapelytė ir Robertas Šmidtas.

Padeda atsikratyti baimės

„Kartais žmonės bijo kreiptis į gydytojus, dėl to ilgai delsia. Tačiau uždelsus gydymo rezultatai dažnai būna prastesni. Taigi, ilgai laukti nereikėtų, ar tai būtų išvarža, ar įaugęs nagas, ar pūlinukas. Mes nepuolame iškart operuoti nei dėl mažo guziuko, nei dėl rimtos problemos. Visų pirma atliekame tyrimus, išsiaiškiname, ar tikrai ir kokios operacijos reikia, tik tada operuojame. Kai žmogui viską išaiškini, jam ir baimė dingsta“, – pastebėjo KMP Centro padalinio chirurgas Vaidas Gudonavičius.

Jis pabrėžė, kad apgamai, papilomos operuojamos tiek įprastu būdu, tiek elektrokaustikos būdu (vadinamuoju elektriniu peiliu prideginant audinius).

KMP Centro padalinyje, A.Mickevičiaus g. 4, įrengti du procedūriniai kabinetai, naudojami ir kaip operacinės. Taigi, vienu metu čia gali būti operuojami du pacientai. Iš viso šiame padalinyje dirba keturi chirurgai: Zigmantas Čekavičius, Vaidas Gudonavičius, Povilas Kiela ir Mindaugas Šlapikas.

Visos KMP padaliniuose (Šilainių, Dainavos, Kalniečių, Centro ir Šančių) operacijos privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) draustiems asmenims, į chirurgo konsultaciją atvykstantiems su šeimos gydytojo arba dermatologo siuntimu, atliekamos nemokamai. Jei asmuo neturi siuntimo arba neapdraustas PSD, KMP atliekamų operacijų kaina, palyginti su privačių gydymo įstaigų, yra konkurencinga.

GALERIJA

  • Priemonės: Jolanta Gribauskaitė, kaip ir kiti KMP chirurgai, daugelį pacientų visų pirma ištiria ultragarso aparatu.
  • Rimantas Kupris
  • Chirurginės operacijos poliklinikoje – nelaukiant ilgose eilėse
  • Povilas Kiela
  • Vaidas Gudonavičius
  • Chirurginės operacijos poliklinikoje – nelaukiant ilgose eilėse
  • Zigmantas Čekavičius
  • Rimantas Raišutis
  • Evelina Šlapelytė
  • Robertas Šmidtas
  • Chirurginės operacijos poliklinikoje – nelaukiant ilgose eilėse
  • Edvinas Dainius
  • Igorius Kulkovas
  • Justas Žilinskas
  • Kristijonas Jasaitis
  • Chirurginės operacijos poliklinikoje – nelaukiant ilgose eilėse
  • Tadas Pranckevičius su slaugytoja
  • Linas Martinaitis
  • Tadas Pranckevičius
  • Alvidas Didžiulis
  • Alvidas Didžiulis
  • Jolanta Gribauskaitė
  • Nerijus Čaponka
  • Rokas Daukšys
  • Chirurginės operacijos poliklinikoje – nelaukiant ilgose eilėse
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Sabina

Dėkoju atidžiam,pacientui dėmesingam,kruopščiam chirurgui P. Kielai.

werner

cha cha cha kokia naujiena ,tikras pasaulio pasiekimas.Durniu laive.Vokietijoje taip operuoja gal jau penkiasdešimt metų .Jie sukūrė savo medicinos sitemą,kuri yra viena geriausių pasaulyje,ir nieko daugiau nei keičia ,nei reformuoja ,Dirba ir gyvena savo piliečių naudai ir gerovei...O LT minko tą patį purvyną jau trisdešimt metų ,bet matyt apsimoka ,Šaikos iš to gyvena ..

Paulius

Už mažyčio apgamėlio pašalinimą 35e.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS